ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη κρίση στις βρετανικές φυλακές: Κρατούμενοι ανταλλάσσουν λαθραία από τα παράθυρα

Youtube

Νέα κρίση αντιμετωπίζουν οι βρετανικές φυλακές μετά από μια εξέγερση από κρατουμένους και μια απόδραση δύο επικίνδυνων κακοποιών από σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας. Αυτή την φορά κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει φυλακισμένους να μετακινούν από κελί σε κελί είδη λαθρεμπορίου.

Τρεις κρατούμενοι στο Wormwood Scrubs στο δυτικό Λονδίνο φαίνεται να μεταφέρουν αντικείμενα από τα παράθυρα των κελιών τους, με την βοήθεια ενός σχοινιού που στο τέλος του είχε κρεμασμένο ένα πακέτο. Σημείωση, η μεταφορά δεν γίνεται εντός φυλακής, αλλά από τα εξωτερικά παράθυρα τους.

Το κλιπ, που κρατά ενάμιση λεπτό, βιντεοσκοπήθηκε από εργαζόμενο του νοσοκομείου Hammersmith, που βλέπει στην β’ πτέρυγα των φυλακών. Ο άντρας, που δεν θέλησε να δώσει τα στοιχεία του, ξεκίνησε να τραβά το βίντεο όταν είδε παράξενες κινήσεις από το παράθυρό του.

«Έβλεπα την φυλακή και με την άκρη του ματιού μου είδα κάτι να πετά από τα παράθυρα», είπε στην MailOnline.

«Έμοιαζε με μέρος σχοινιού με ένα πακέτο στο τέλος του. Ο πρώτος άντρας ξεκίνησε να το κουνά πέρα δώθε και μετά το πέταξε μέσα σε ένα κελί στον κάτω όροφο. (...) Μετά ξαναέγινε και ο άλλος άντρας το πήρε μέσα. Μπορεί να ήταν ένα κινητό, τσιγάρα, προϊόν ερωτικού περιεχομένου, ποιος ξέρει;»

Ο υπάλληλος του νοσοκομείου, που δεν «πίστευε στα ίδια του τα μάτια», αναστατώθηκε ιδιαιτέρως από το πόσο εύκολη έμοιαζε η διαδικασία.

«Είναι απλό θέμα φύλαξης να σταματήσεις τους κρατούμενους από τέτοιες πράξεις. Που ήταν οι φύλακες; Ειδικά αυτή την εβδομάδα μετά την απόδραση στο Pentonville και τις εξεγέρσεις στο Bedford. Όλα δείχνουν πως το σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα».

Να σημειωθεί πως οι δύο άντρες που είχαν καταφέρει να αποδράσουν, 31 και 28 ετών, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου. Χρησιμοποίησαν κόφτες διαμαντιών, που τους στάλθηκαν με drone, για να αποδράσουν από τα κελιά τους.

Όσον αφορά την εξέγερση, αυτή σημειώθηκε την Κυριακή, όταν στην φυλακή του Bedford περίπου 200 κρατούμενοι με μαχαίρια ξεσηκώθηκαν για περισσότερες από έξι ώρες. Οι εικόνες έδειξαν τους εξεγερθέντες να πανηγυρίζουν μετά την αυτομόληση των φυλάκων από τα πόστα τους. Υπήρχαν πληροφορίες για εκρήξεις και ειδικές ομάδες κρούσης ανέλαβαν την επίλυση της κρίσης.

Τα δύο περιστατικά ήρθαν μόλις μια εβδομάδα μετά την προειδοποίηση της ένωσης των εργαζομένων φυλακών, Mike Rolfe, για «αιματοχυσία» στις βρετανικές φυλακές.

Ο σκιώδης γραμματέας δικαιοσύνης, Richard Burgon, έγραψε στο twitter: «Περισσότερα ανησυχητικά νέα από τις φυλακές μας. Η γραμματεία δικαιοσύνης πρέπει να δράσει γρήγορα για να αποφύγει την κρίση».

«Ανακοινώσαμε μεγάλες αλλαγές στο σύστημα φυλάκισης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης 2.500 νέων φρουρών. Οι περισσότεροι φρουροί και τα νέα μέτρα ασφάλειας θα μας βοηθήσουν να σπάσουμε την αλυσίδα που μεταφέρει ποτά, ναρκωτικά, drone, κινητά στις φυλακές μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης