ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου μετά τη συμφωνία με Τεχεράνη

REUTERS/Kevin Lamarque

Τους ιδιαίτερους δεσμούς που ενώνουν τις ΗΠΑ με το Ισραήλ επισήμανε κατά την υποδοχή του Μπένιαμιν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα σε μια συνάντηση -την πρώτη μετά τον Οκτώβριο του 2014- που στοχεύει στην άμβλυνση των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ των δυο χωρών όπως αυτές διαμορφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της Ουάσινγκτον ενώ συμπλήρωσε ότι θα συζητήσει με τον κ. Νετανιάχου το θέμα της Συρίας αλλά και τους τρόπους περιορισμού της δράσης των τζιχαντιστών και των σιιτών ανταρτών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε τις διαφορές που έχουν προκύψει με το Ισραήλ στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και της συμφωνίας που συνήφθη το καλοκαίρι, διατυπώνοντας την πρόθεση να συζητήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τον τρόπο με τον οποία αυτή θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Εκδήλωσε παράλληλα την επιθυμία του να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για ένα νέο, δεκαετές "πακέτο" στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ καταδικάζοντας τη βία εκ μέρους των Παλαιστινίων και υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται στις επιθέσεις που δέχεται.

Επ' αυτού του μετώπου, διασαφήνισε ότι θέλει να ακούσει τις προτάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού για το πώς θα μπορούσαν να κατευναστούν οι εντάσεις.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Νετανιάχου έκανε σύντομες δηλώσεις επιβεβαιώνοντας ότι η φιλία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ παραμένει "ισχυρή" και ευχαριστώντας τον Μπαράκ Ομπάμα για την πρόθεσή του να ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας του με νέα συμφωνία παροχής στρατιωτικής βοήθειας.

Αναφορικά με την κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Παλαιστίνη, που εντάθηκε επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες
ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα μιας λύσης των "δύο κρατών".

Τι προηγήθηκε της συνάντησης Ομπάμα - Νετανιάχου

Επί της ουσίας, αξιωματούχοι τόσο από τη μεριά της Ουάσινγκτον όσο και από αυτή του Ισραήλ συγκαταλέγουν την συνάντηση των ηγετών των δυο χωρών σε μια διπλωματική... παλέτα προσπαθειών ώστε να επανέλθει η σχέση τους σε καθεστώς πλήρους ομαλότητας αλλά και να συζητηθούν κρίσιμα θέματα που δεν πυροδοτούν τις μεταξύ τους διαμορφωθείσες διαφορές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησής του από φιλελεύθερους ακτιβιστές να δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει τον Νετανιάχου στο θέμα της δράσης των εποίκων.

"Προφανώς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου είχαμε διαφωνίες και αυτό είναι πολύ καλά γνωστό τον τελευταίο χρόνο, ειδικά γύρω από τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν", ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο σε δημοσιογράφους.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την πεποίθησή του ωστόσο ότι οι δυο ηγέτες εστίαζαν στη σημερινή τους συνάντηση, σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος και σύγκλισης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά τις σημερινές του συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να μιλήσει σε κορυφαίο φιλελεύθερο think tank με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ομπάμα και την ομάδα της Χίλαρι Κλίντον ενόψει των εκλογών του 2016 και το οποίο αντιπροσωπεύει έναν κυρίαρχο διαμορφωτή πολιτικής στους Δημοκρατικούς, τον οποίο ο Νετανιάχου χρειάζεται να κερδίσει πίσω μετά από τον διχαστικό του λόγο τον Μάρτιο στο Κονγκρέσο.

Πρόκειται για την ομιλία που είχε κάνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατόπιν πρόσκλησης που είχε δεχθεί από τον τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και η οποία εκλήφθηκε από πολλούς Δημοκρατικούς ως διάσπαση μιας μακροχρόνιας παράδοσης διακομματικής υποστήριξης των αμερικανοισραηλινών σχέσεων.

Ουσιαστικά με εκείνη την ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου είχε προσπαθήσει να τορπιλίσει μέσω του Κογκρέσου την συμφωνία με το Ιράν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, η ομιλία του Νετανιάχου στο think tank -η οποία θα συνοδευτεί με επίσκεψη στο δεξιό American Enterprise Institute - ενδεχομένως δεν είναι αρκετό ώστε να κατευνάσει πολλούς φιλελεύθερους Αμερικανούς που θα ήθελαν να δουν περισσότερα απτά βήματα από την ισραηλινή κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίτευξης μακρόχρονης ειρήνης με τους Παλαιστινίους.

Ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ παραδέχθηκε σε ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ότι στον εναπομείναν διάστημα μέχρι τις εκλογές του 2016 "δεν θα υπάρξει στάδιο για τελική συμφωνία και πιθανότατα δεν θα υπάρξουν καν διαπραγματεύσεις με νόημα ανάμεσα στις δυο πλευρές".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης