ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεντάγωνο πληρώνει για τα θύματα του αφγανικού νοσοκομείου

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το πρωινό του Σαββάτου που έγινε η επίθεση, στο νοσοκομείο βρίσκονταν 105 ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό και 80 μέλη της οργάνωσης. Από την προηγούμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, όποτε και οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην πόλη, στο νοσοκομείο είχαν νοσηλευτεί 394 άτομα (Κουντούζ, 3 Οκτωβρίου 2015) Médecins Sans Frontières

Την πρόθεσή της να αποζημιώσει τα θύματα από τις αεροπορικές επιδρομές στην Κουντούζ εξέφρασε η Ουάσιγκτον με ανακοίνωση του Πενταγώνου μια εβδομάδα μετά το συμβάν που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Με τον πιο επίσημο τρόπο η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως την ευθύνη του στρατού για το λάθος στην Κουντούζ, όπου το περασμένο Σάββατο δυνάμεις της βομβάρδισαν νοσοκομείο με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 22 γιατροί και ασθενείς, και να τραυματιστούν περισσότεροι.

Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Πίτερ Κουκ (Peter Cook) με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββατου και με την οποία κλείνει οριστικά το ζήτημα περί ευθυνών που παρέμενε μετέωρο επί μία εβδομάδα.

Αρχικά, η είδηση είχε προκαλέσει αμηχανία στο Πεντάγωνο, που έκανε αναφορά για βομβαρδισμό νοσοκομείου πλησίον πεδίου επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το νοσοκομείο να είχε πληγεί από άλλες δυνάμεις. Στη συνέχεια μίλησε για τραγικό λάθος, αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις ευθύνες του αφγανικού στρατού που ζήτησε συνδρομή από αέρος, δίνοντας λάθος πληροφορίες για το σημείο εμπλοκής.

Όπως ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ (Ashton Carter), «ο στρατός των ΗΠΑ δίνει τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις επιχειρήσεις μας ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών και, όταν κάνουμε λάθη, τα παραδεχόμαστε. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα».

Την Παρασκευή, σε τηλεφωνική του επικοινωνία ο Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama) ζήτησε συγγνώμη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που λειτουργούσαν το αφγανικό νοσοκομείο και δώδεκα μέλη τους ήταν ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. Εκπρόσωποι της ανθρωπιστικής οργάνωσης νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχαν εμφανιστεί οργισμένοι, κάνοντας λόγο με δημόσια τοποθέτησή της για έγκλημα πολέμου.

Στην τελευταία του ανακοίνωση το Πεντάγωνο αναφέρει πως εκτός των αποζημιώσεων που δίνονται εν είδει «συλληπητηρίων», θα συνδράμει οικονομικά στην ανοικοδόμηση του νοσοκομείου, που ήταν το μοναδικό κέντρο θεραπείας σοβαρών τραυμάων σε ολόκληρο το βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Διευκρίνισε δε ότι «οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν (USFOR-A) έχουν την εξουσιοδότηση να δώσουν αποζημιώσεις και θα εργαστούν από κοινού με όσους επηρεάστηκαν για να αποφασιστεί οι κατάλληλες πληρωμές. Εάν προβλέπεται και είναι απαραίτητο, η διοίκηση θα ζητήσει επιπλέον εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης