ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές 2016: η νύχτα της κάλπης - ένας «οδικός» χάρτης

REUTERS/Lucy Nicholson

Με εξαίρεση το χωριουδάκι Ντίξβιλ Νοτς στο Νιου Χαμσάιρ που τέλειωσε με τις εκλογές πριν καλά - καλά η διαδικασία ξεκινήσει στην υπόλοιπη χώρα, οι κάλπες θ'αρχίσουν να κλείνουν από τις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ 02:00 με 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος. Τότε θα ξεκινήσουν να μεταδίδονται τα πρώτα έξιτ πολς.

Το δημοσιογραφικό επιτελείο του CNN Greece θα παρακολουθεί από νωρίς όλη τη διαδικασία και θα μεταδίδει ζωντανά τις εξελίξεις, με αναλύσεις, σχολιασμό, πλούσιο και έγκυρο ρεπορτάζ.

Να, λοιπόν, πώς διαγράφεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η κρίσιμη εκλογική βραδιά (οι ώρες είναι Ελλάδος· ο αριθμός στις παρενθέσεις υποδηλώνει τους εκλέκτορες που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις 50 Πολιτείες. Πρόεδρος, ως γνωστόν, αναδεικνύεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες).

Τετάρτη 02:00 π.μ.

Κλείνουν οι κάλπες στην αμφίρροπη Βιρτζίνια (13), η οποία ψήφισε και το 2008 και το 2012 υπέρ του Ομπάμα, προηγουμένως, όμως, ήταν προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων. Αν ο Τραμπ επικρατήσει εδώ, η νύχτα -σχολιάζει το BBC- θα είναι μακρά και αγωνιώδης για τους Δημοκρατικούς.

Η Τζόρτζια (16) είναι, επίσης, ακόμη μια δυτική αμερικανική Πολιτεία με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς από το 1996 και ένθεν επικρατούν μεν οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά στις τελευταίες αναμετρήσεις κονταροχτυπιούνται με τους Δημοκρατικούς.

Προβολές βασισμένες στα έξιτ πολ αναμένονται σε αυτό το χρονικό διάστημα και από την Ιντιάνα (11) -την Πολιτεία του υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων, Μάικ Πενς- το Κεντάκι (8), την Νότια Καρολίνα (9) και το Βερμόντ (3).

Τετάρτη 02:30 π.μ.

Κλείνουν οι κάλπες σε ακόμη δύο σημαντικές Πολιτείες: τη Νότια Καρολίνα (15) και το Οχάιο (18). Το μεν Οχάιο είναι η Πολιτεία η οποία ‘δείχνει’ το νικητή των εκλογών αδιαλείπτως από το 1964 και μετά, ενώ η μοιρασμένη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Νότια Καρολίνα θεωρείται δείκτης του πώς θα εξελιχτεί η εκλογική μάχη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Δυτική Βιρτζίνια (5) που ψηφίζει τους Ρεπουμπλικάνους από το 2000 και μετά.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη της Google

Τετάρτη 03:00 π.μ.

Είναι η σειρά των Μέιν (4), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτης (11), Νιου Τζέρσεϊ (14), Ρόουντ Άϊλαντ (4), Ντέλαγουερ (3), Κονέκτικατ (7) και της Περιφέρειας της Κολούμπια (3)· πάνω απ’ όλα, όμως, της αμφίρροπης Φλόριντα (29) στην οποία εξελίχτηκε το εκλογικό θρίλερ μεταξύ Μπους και Γκορ το 2000 και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην αναδειχτεί νικητής (Μπους) πριν περάσουν 36 ολόκληρες ημέρες.

Οι κάλπες κλείνουν επίσης και στην ομοίως αμφίρροπη Πενσυλβάνια (20), απώλεια της οποίας από τους Δημοκρατικούς θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τη Χίλαρι, αλλά και στο Νιού Χαμσάιρ (4) -αμφίρροπο και αυτό.

Θα ακολουθήσουν τα προπύργια των Ρεπουμπλικάνων Μισισίπι (6), Μιζούρι (10), Αλαμπάμα (9), Τενεσί (11), Οκλαχόμα (7), αλλά και το Ιλινόι (20), η Πολιτεία του Ομπάμα, η οποία δίχως αμφιβολία θα στηρίξει τη Χίλαρι.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, πλέον, πιθανότατα θα έχουμε εικόνα προς τα πού κατευθύνεται η εκλογική μάχη.

Χάρτης των ΗΠΑ με τους εκλέκτορες ανά Πολιτεία - Πηγή: usa.gov/election

Τετάρτη 03:30 π.μ.

Κλείνουν οι κάλπες στο Άρκανσω (6), το οποίο ψήφιζε υπέρ του Κλίντον στη δεκαετία του ’90, από το 2000 όμως και μετά στηρίζει τους Ρεπουμπλικάνους.

Τετάρτη 04:00 π.μ.

Έρχεται η ώρα της Νέας Υόρκης (29), η οποία στηρίζει ενθέρμως τη Χίλαρι, αλλά και του μοιρασμένου μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Κολοράντο (9). Για το πώς το Κολοράντο αλλάζει από το ένα κόμμα στο άλλο, αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι στις μεν εκλογές του 2004 στήριξε Μπους, με υψηλότερο μάλιστα ποσοστό από το εθνικό, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ψήφισε Ομπάμα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μίσιγκαν (16), το οποίο μπορεί από το 1988 και μετά να μην έχει ψηφίσει υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, σ’ αυτή την αναμέτρηση, όμως, είναι μεγάλο το ρεύμα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Το ίδιο διάστημα κλείνουν οι κάλπες και στο Τέξας (38), το Κάνσας (6), τη Λουιζιάνα (8), τη Βόρεια Ντακότα (3), τη Νότια Ντακότα (3), τη Μινεσότα (10), το Γουαϊόμινγκ (3), τη Νεμπράσκα (5) αλλά και το Ουισκόνσιν (10), το οποίο έχει να ψηφίσει τους Ρεπουμπλικάνους από το 1984. Ολοκληρώνεται επίσης η ψηφοφορία και στο Νέο Μεξικό (5), κάποτε αμφίρροπη πολιτεία αλλά όχι πλέον καθώς τις 5 από τις 6 τελευταίες προεδρικές εκλογές έχουν κερδίζει οι Δημοκρατικοί. Οι προβλέψεις τούς θέλουν και πάλι να επικρατούν, κυρίως λόγω του τείχους που θέλει ο Τραμπ να υψώσει στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Παρακολουθείστε στο παρακάτω βίντεο τι εστί το Κολέγιο των Εκλεκτόρων

Τετάρτη 05:00 π.μ.

Είναι η στιγμή της Νεβάδα (6) παραδοσιακού προπυργίου των Ρεπουμπλικάνων. Μόνο που αυτή τη φορά ίσως να μην αποδειχτεί το ίδιο πιστή, καθώς οι πρόωρες κάλπες δείχνουν αυξημένη υπέρ της Κλίντον ‘ισπανόφωνη’ ψήφο. Ενδεχομένως κάτι αντίστοιχο συμβεί και στην Αριζόνα (11), η οποία, με εξαίρεση τη στήριξή της στον Μπίλ Κλίντον το 1996, ψηφίζει σταθερά από το 1952 και μετά τους Ρεπουμπλικάνους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Γιούτα (6) καθώς, εδώ, σαρώνει ο ανεξάρτητος Μορμόνος Έβαν Μακμούλιν και δεν αποκλείεται να είναι η μοναδική Πολιτεία που θα πει διπλό όχι στους μονομάχους Τραμπ και Χίλαρι. Η Αϊόβα (6) αποτελεί must για τον Τραμπ, δεδομένης της διείσδυσής του στους λευκούς, μη πανεπιστημιακής μόρφωσης αμερικανούς, παρότι στις δύο προηγούμενες εκλογές στήριξε Ομπάμα. Η Μοντάνα (3) συνιστά προνομιακό πεδίο για τους Ρεπουμπλικάνους, με μόνη εξαίρεση την ψήφο της υπέρ του Κλίντον το 1992.

Τετάρτη 06:00 π.μ.

Οι κάλπες κλείνουν στην Πολιτεία με τους περισσότερους εκλέκτορες, την Καλιφόρνια (55), παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών. Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται επίσης στο Όρεγκον (7), την Πολιτεία της Ουάσινγκτον (12), το Αϊντάχο (4) και τη Χαβάη (4).

Όλοι θα μιλούν πλέον με σιγουριά για το νέο πλανητάρχη ενώ είθισται, λίγο μετά, ο χαμένος των εκλογών να παραδέχεται την ήττα του. Η τελευταία Πολιτεία στην οποία ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, συγκεκριμένα στις 08.00 το πρωί, είναι η Αλάσκα (3), αλλά αν η κούρσα δεν είναι μέχρι εκείνη τη στιγμή στήθος με στήθος, όλα θα έχουν ήδη κριθεί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης