ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη και η Ευρώπη από την Τουρκία

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε το σκληρό του πρόσωπο. Ξεκίνησε με μαζικές εκκαθαρίσεις στρατιωτικών, πέρασε στους δικαστικούς, στους εκπαιδευτικούς, στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, και τώρα... ήρθε η σειρά των δημοσιογράφων και των πολιτικών ηγετών.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει συχνά λόγο για τα «σύνορα της καρδιάς» των Τούρκων, σε μία συζήτηση που οι περισσότεροι συμφωνούν ότι έχει στόχο το εσωτερικό της χώρας τους και την τόνωση του εθνικιστικού ενστίκτου. Ζητάει κατάργηση βίζας από την Ευρώπη, απειλεί με διακοπή της συμφωνίας του Μαρτίου για το προσφυγικό, έχει αξιώσεις στο Ιράκ, κατηγορεί τη Γερμανία ότι παρέχει καταφύγιο στους τρομοκράτες και κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται: Συμβαδίζουν τα σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν με τα σύνορα της Ευρώπη; Πού το πάει τελικά ο Ερντογάν; Το CNN Greece βάζει στο μικροσκόπιο την επικαιρότητα των ημερών.

Έκθεση-καταπέλτης της ΕΕ για την Τουρκία


Την ίδια στιγμή έκθεση καταπέλτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας κάνει λόγο για προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Η έκθεση, που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, επισημαίνει πως υπάρχει «σημαντική υποχώρηση» στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, αλλά και ότι οι νομικές αποφάσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιβάλλονται «επιλεκτικά και τυχαία».

πηγή: Reuters

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τους πολλούς Τούρκους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί και για τα μέσα ενημέρωσης που έχουν κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αυξήσει τις επικρίσεις τους για τις διώξεις που υφίστανται από τις τουρκικές αρχές όσοι θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Περισσότεροι από 110.000 δικαστές, δάσκαλοι, αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί έχουν συλληφθεί ή έχουν παυθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να φιμωθεί κάθε νόμιμη αντιπολίτευση.

Περίπου 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και πρακτορεία ειδήσεων έχουν κλείσει, αφήνοντας 2.500 δημοσιογράφους άνεργους, καταγγέλλει η ένωση Τούρκων δημοσιογράφων.

Παράλληλα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχει υποχώρηση και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι το ένα πέμπτο των δικαστών και των εισαγγελέων έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους μετά το πραξικόπημα.

Εξάλλου κάποιοι από τους συλληφθέντες κρατήθηκαν έως και 30 ημέρες προτού βρεθούν ενώπιον δικαστή στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στην Τουρκία.

«Πολύ σοβαρά ερωτήματα» τίθενται επίσης και για τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον όσων θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.

Καζάνι που βράζει η Τουρκία


Μετά τις συλλήψεις των ηγετών του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, καθώς και πολλών βουλευτών και στελεχών του από τις τουρκικές αρχές, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναστέλλει τις νομοθετικές του προσπάθειες».

Πηγή: reuters

«Έπειτα από συζητήσεις με την κοινοβουλευτική μας ομάδα και την κεντρική επιτροπή, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις νομοθετικές μας προσπάθειες μετά από όλα όσα έχουν συμβεί», ανέφερε ο Αϊχάν Μπιλγκέν εκπρόσωπος του HDP στην ανακοίνωση που διάβασε μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ.

O πρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Ο Μπιλγκέν εξήγησε ότι το HDP δεν θα αποχωρήσει από το κοινοβούλιο και ότι οι βουλευτές του δεν θα παραιτηθούν, όμως δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

«Το τέλος της δημοκρατίας στην Τουρκία», σηματοδοτούν οι διώξεις κατά του φιλοκουρδικού κόμματος, όπως καταγγέλλει το ίδιο το κόμμα στα κοινωνικά δίκτυα, κάνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα «να αντιδράσει στο πραξικόπημα του Ερντογάν»

Χθες, η τουρκική αστυνομία, διέλυσε τις συγκεντρώσεις των διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία συμπαράστασης, με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Το κεντρικό σύνθημα ήταν: «Ελευθερία στους Κούρδους»

Οι συγκεντρωμένοι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριετ.

H αστυνομία χρησιμοποίησε μάνικες νερού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον των Κούρδων διαδηλωτών. Έγιναν τουλάχιστον 22 προσαγωγές και πολλοί τραυματίστηκαν σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Αττάλεια.

Όπως λένε οι διαδηλωτές, η τουρκική κυβέρνηση «μπλόκαρε» την πρόσβαση στα social media έτσι ώστε οι εικόνες βίας να μην ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θα τηρήσει τελικά η Τουρκία τη συμφωνία για το προσφυγικό;


Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών - Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη»

Πηγή: REUTERS / VINCENT KESSLER

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν ενέδωσε στις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία του Μαρτίου για τον περιορισμό της ροής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη Σέγκεν.

«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως αν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, θα είναι υπαίτιοι οι Τούρκοι ηγέτες. Επιπλέον, διαπίστωσε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες και κατά συνέπεια από την σύναψη στενότερων σχέσεων με την Ευρώπη. «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας», επισήμανε.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ζητούσε από την Τουρκία να συγκρατήσει τους παράτυπους διάπλους προσφύγων και μεταναστών από τις τουρκικές ακτές προς τις ελληνικές ακτές του Αιγαίου με «αντάλλαγμα»:

α) οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία
β) την επιτάχυνση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ.
γ) επιτάχυνση των διαδικασιών για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν

Το τελευταίο αυτό σκέλος, η εξαίρεση δηλαδή των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωση βίζας στις μετακινήσεις τους εντός ζώνης Σέγκεν, έχουν βρεθεί έτσι κι αλλιώς σε αδιέξοδο καθώς οι Βρυξέλλες ζητούν από την Άγκυρα να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκλεισε με τη διαπίστωση ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη και όχι η Ευρώπη από την Τουρκία. «Σημειώνω με λύπη μου ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη αυτή που απομακρύνεται από την Τουρκία».

Αυστρία: «Να κλείσει η στρόφιγγα των χρημάτων προς την Τουρκία»

Πηγή: REUTERS/ HEINZ-PETER BADER

Και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Αυστρίας Κρίστιαν Κερν στρέφεται με δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου και διαπιστώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση αναζητά συνειδητά την όξυνση. «Να κλείσει η στρόφιγγα των χρημάτων προς την Τουρκία», ζητάει ο Κρίστιαν Κερν σε περίπτωση που η Τουρκία δεν τηρήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος αναφερόμενος στα «ανταλλάγματα» που ζήτησε η Τουρκία για τη σύναψη της συμφωνίας, απαντά: «εάν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν υπάρχουν και χρήματα». Τα χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί στην Τουρκία είναι περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει η διαβεβαίωση για περαιτέρω 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ, αν δεν προσβληθεί η συμφωνία.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν: «Η Γερμανία είναι καταφύγιο για τους τρομοκράτες»


«Σύννεφα» και στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη Γερμανία «Καταφύγιο για τους τρομοκράτες» και την κατηγόρησε ότι απέτυχε να "ξεριζώσει" τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί "εγκέφαλο" της απόπειρας πραξικοπήματος. «Δεν έχουμε καμία προσδοκία από τη Γερμανία αλλά θα κριθεί από την ιστορία», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι ανησυχεί για την απροθυμία της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι "η απειλή της τρομοκρατίας θα επιστρέψει και θα χτυπήσει σαν μπούμερανγκ".

Πηγή: REUTERS/Fabrizio Bensch

Την απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει καθόλου αυτές τις δηλώσεις. «Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να μασήσουμε τα λόγια μας» τόνισε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.

Να τονιστεί ότι στη Γερμανία κατοικεί η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στον κόσμο και η σημαντικότερη κουρδική κοινότητα στην Ευρώπη.

Χθες στην Κολωνία διαδήλωσαν Χιλιάδες Κούρδοι ενάντια στην πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επ’ αφορμής, της σύλληψης των μελών της ηγεσίας και των βουλευτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 6.500 άτομα.

Τα σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν

Τον Οκτώβριο, ο Τούρκος πρόεδρος, αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντάς την «επιζήμια» για τη χώρα του. Υποστήριξε ότι «κάποιοι» προσπάθησαν να την «πλασάρουν» ως νίκη της Τουρκίας «στην πραγματικότητα δώσαμε στην Ελλάδα τα νησιά που αν φωνάξεις ακούγεσαι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες μέρες αργότερα, με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στα «σύνορα της καρδίας» του, λέγοντας: «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Πηγή: REUTERS/Baz Ratner

Υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η κουβέντα περί συνόρων στην οποία επανέρχεται συχνά ο Ερντογάν είναι μία κουβέντα με ακροατήριο το εσωτερικό της χώρας του.

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Δ/ντης Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, είχε μιλήσει τότε στο CNN Greece διαπιστώνοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος στην ουσία διαχωρίζει τον εαυτό του από όλα όσα έγιναν λαθεμένα στο παρελθόν και αποδίδει ευθύνες στο Κεμαλικό καθεστώς.

Ο κ. Φίλης τόνισε ωστόσο ότι ο Ερντογάν σέβεται τα σημερινά σύνορα αν και τα διαχωρίζει από τα σύνορα «της καρδιάς» των Τούρκων: «Ουσιαστικά ο τούρκος πρόεδρος ενισχύει τον εθνικισμό των Τούρκων και προσβλέπει στην αναθεώρηση του Συντάγματος γεγονός που θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του»

Όπως διαπιστώνει ο καθηγητής, «Ως προς το εξωτερικό ακροατήριο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το momentum σε σχέση με το μεταναστευτικό, τη Συρία, το Ιράκ και το Κουρδικό». Σύμφωνα με τον κύριο Φίλη, ο Ερντογάν, μπορεί να στέλνει μηνύματα στους εταίρους του γνωρίζει όμως καλά ότι η συνθήκη της Λωζάννης δεν αλλάζει.

Μέση Ανατολή: Οι βλέψεις του Ερντογάν

Η Τουρκία απειλεί με μονομερείς ενέργειες στη Μοσούλη, την οποία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί εδώ και καιρό «ιστορική κτήση της Τουρκίας», επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα μια ολοκληρωτική στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή δεν θα βάλει τέλος στις στρατηγικές που ταλανίζουν τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail

Ράκα: Επιχείρηση «Οργισμένος Ευφράτης» χωρίς την Τουρκία

Σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκας, κατέληξε ο αραβοκουρδικός συνασπισμός, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα επίθεση στο προπύργιο των τζιχαντιστών.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέληξαν σε οριστική συμφωνία με τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένας ρόλος για την Τουρκία, ούτε για τους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα, στην επιχείρηση «Οργισμένος Ευφράτης».

Η ανακοίνωση που έγινε από τον εκπρόσωπο του αραβοκουρδικού συνασπισμού, Ταλάλ Σέλο ήταν ένα «χαστούκι» στον Ερντογάν, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ανακοινώσει στις 27 Οκτωβρίου ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία θα επεκταθούν μέχρι τη Ράκα.

Στις 30 Οκτωβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τα ρολόγια στην Τουρκία να μην γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Η Τουρκία παρέμεινε στην θερινή ώρα και μπέρδεψε ρολόγια, τάμπλετ και υπολογιστές που πήγαν να γυρίσουν αυτόματα στο χειμερινό ωράριο. Η διατήρηση της θερινής ώρα έγινε για πρώτη φορά πέρυσι έτσι ώστε οι πολίτες να επωφελούνται περισσότερο από την ηλιοφάνεια της ημέρας. Τι ώρα είναι, λοιπόν, στην Τουρκία; Φαίνεται πάντως πως δεν είναι ώρα Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης