Ήττα Μέι, Brexit με έγκριση του κοινοβουλίου
Μια απόφαση ίσως ίσης βαρύτητας με αυτή που κλήθηκαν να πάρουν οι Βρετανοί την 23η Ιουνίου, πήρε σήμερα το Ανώτερο Δικαστήριο της Βρετανίας. Ποιος θα διαχειριστεί τελικά το Brexit; Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, που εμμένει στην σκληρή γραμμή, υποστηρίζοντας ότι Brexit σημαίνει Brexit ή το κοινοβούλιο της Βρετανίας;
Η Βουλή θα αποφασίσει
Η απάντηση ήρθε όταν το Μπιγκ Μπεν ήχησε 10:00. Το ανώτερο δικαστήριο αποφάσισε αν η κυβέρνηση από μόνη της -συνταγματικά- έχει δικαίωμα -εκμεταλλευόμενη το βασιλικό προνόμιο- να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, που θα οδηγήσει στο Brexit. Το δικαστήριο, λοιπόν, αποφάσισε πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχει την έγκριση του κοινοβουλίου.
Η απόφαση έχε ιδιαίτερη σημασία καθώς στο Βρετανικό κοινοβούλιο οι περισσότεροι είναι υπέρ της παραμονής. Το αποτέλεσμα φυσικά απογοήτευσε την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι που πρόκειται να ασκήσει έφεση , η οποία θα εκδικαστεί πιθανότατα στις 7 Δεκεμβρίου. Το Ανώτατο δικαστήριο μάλιστα θα συνέλθει σε ολομέλεια, δηλαδή, τουλάχιστον 9 δικαστές.
Γύρω από την απόφαση του Ανώτερου δικαστηρίου υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του CNN Greece, Μιχάλης Κοσμίδης, «Έγινε δεκτό το επιχείρημα της ομάδας των επιχειρηματιών που έφεραν το θέμα, πως η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, θα σημάνει την απώλεια προνομίων τα οποία προέρχονται από την ΕΕ. Εφόσον τα προνόμια αυτά ήρθαν μέσω του κοινοβουλίου, μόνο το κοινοβούλιο είναι αυτό που μπορεί να το ανατρέψει».
Μη αναστρέψιμη η διαδικασία
Από την απόφαση όμως προκύπτει και ένα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο. Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Κοσμίδης, «Το δεύτερο σημείο είναι ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 είναι αμετάκλητη. Μέχρι τώρα υπήρχε η αντίληψη πως η Βρετανία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και αν στην πορεία των διαπραγματεύσεων κατέληγε ότι δεν την εξυπηρετεί , θα μπορούσε, ενδεχομένως με ένα νέο δημοψήφισμα να την ανατρέψει. Το δικαστήριο όμως φαίνεται να αποδέχεται ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη». Τα συνταγματικά αλλά και τα πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν είναι πολλά.
Μπορεί να ανατραπεί η λαϊκή βούληση;
«Αν αυτή η υπόθεση πάει στο κοινοβούλιο, υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει το κοινοβούλιο σε εκτροπή της λαϊκής βούλησης των 52% των ψηφοφόρων οι οποίοι ζητούν Brexit;» ο ανταποκριτής του CNN Greece θέτει το ερώτημα. . «Αν και πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση. Πλήγμα στις ίδιες τις διαδικασίες που επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα έρθουν άμεσα» λέει ο Μιχάλης Κοσμίδης.» Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN Greece στο Λονδίνο, η Τερέζα Μέι θα συνεχίσει και δεν θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται σχόλια του τύπου ότι οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης δεν βρέθηκαν στην καλύτερη στιγμή τους, και έτσι έχασαν αυτή την υπόθεση.
Βουλή των Λόρδων και βουλή των Κοινοτήτων;
Δεν είναι σαφές αν με τον όρο κοινοβούλιο, το δικαστήριο εννοεί και τα δύο μέλη, δηλαδή και τη Βουλή των Λόρδων (μη εκλεγμένο όργανο) και τη βουλή των Κοινοτήτων , κάτι που θα επιμηκύνει τον χρόνο της διαδικασίας.
Στη θέση των βουλευτών
«Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής, ας έρθουμε στη θέση του βουλευτή ο οποίος ξέρει ότι το 70% των ψηφοφόρων του ψήφισε υπέρ του Brexit , θα τολμήσει να ανατρέψει τη λαϊκή βούληση;»
Οι πρώτες αντιδράσεις
Τζέρεμι Κόρμπιν: Ο αρχηγός των εργατικών υπογράμμισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να φέρει τους όρους διαπραγμάτευσης στο κοινοβούλιο. Κάτι που μέχρι στιγμής αρνείται να κάνει.
Νάιτζελ Φάρατζ: Ο πρώην επικεφαλής του UKIP τόνισε ότι θα υπάρξουν λαϊκές αντιδράσεις αν τα δικαστήρια ανατρέψουν την απόφαση του λαού.
Στην ουσία , οι εξελίξεις θα φανούν μετά την λήψη της απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο.