Αποκλεισμένος στη Μοσούλη ο αρχηγός του ISIS
Εγκλωβισμένος στη Μοσούλη φέρεται να είναι ο αυτοανακηρυχθείς «χαλίφης» του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Τις πληροφορίες μετέφερε Κούρδος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, στον βρετανικό Independent.
«Ο Μπαγκντάντι είναι εκεί. Κι αν σκοτωθεί τότε θα καταρρεύσει όλο το σύστημα (του ''Ισλαμικού Κράτους'')» είπε στον Independent ο Φουάντ Χουσεϊν, προσωπάρχης του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, και επικαλέστηκε διασταυρωμένες πληροφορίες της κυβέρνησής του.
Κοινή είναι η εκτίμηση πως αν πράγματι ο Μπαγκντάντι βρίσκεται εγκλωβισμένος στη Μοσούλη οι τζιχαντιστές θα κάνουν τα πάντα για να ανακόψουν την προέλαση του στρατού της Βαγδάτης.
Πηγή: REUTERS/Social Media Website via Reuters TV
Ο Μπαγκντάντι, είναι αυτός που εξήγγειλε, από τη Μοσούλη, πριν από δύο χρόνια, τη δημιουργία του χαλιφάτου. Έκτοτε αλλάζει συνεχώς τόπο διαμονής. Ο φόβος της προδοσίας μάλιστα είναι τόσο μεγάλος που ακόμη και οι ακόλουθοί του αγνοούν το που βρίσκεται. Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Πήτερ Νόιμαν, του King's College of London έχει πει μάλιστα πως: «Ο αλ Μπαγκντάντι κι οι ακόλουθοί του αποφεύγουν κινητά και συσκευές που εκπέμπουν σήματα GPS και συνομιλούν μόνον με Walkie Talkies με εμβέλεια ενός-δύο χιλιομέτρων. Κι αυτές τις συνομιλίες δεν μπορούν να τις ''συλλάβουν'' μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που απέχουν 5-6 χιλιόμετρα».
Τώρα -ενώ οι μάχες είναι σε εξέλιξη- οι τζιχαντιστές θα πρέπει να εκλέξουν νέο χαλίφη. Ωστόσο, θεωρείται πως δεν υπάρχει διάδοχος που να έχει το «πρεστίζ» του Μπαγκντάντι, ο οποίος και ίδρυσε το χαλιφάτο.
Χαϊντέρ αλ Αμπαντί: "Οι τζιχαντιστές θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν"
Σκληρές μάχες για να απελευθερώσουν τη Μοσούλη και να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δίνουν οι ιρακινοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν πλέον καταφέρει να μπουν μέσα στην πόλη. «Ή θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν...», διακήρυξε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι. «Θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού. Δεν έχουν οδό διαφυγής», πρόσθεσε.
Πηγή: REUTERS / ZOHRA BENSEMRA
Εντείνονται οι μάχες, ετοιμάζονται μαζικά κύματα φυγής
Η επιχείρηση των στρατιωτικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ (η οποία βρίσκεται από το 2014 στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους) ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου. Εξαιτίας των μαχών, που εντείνονται τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για μαζική φυγή αμάχων τις επόμενες ημέρες.
«Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Οι ζωές 1,5 εκατομμυρίου αμάχων είναι σε κίνδυνο και πλέον διακυβεύεται το μέλλον ολόκληρου του Ιράκ», δήλωσε ο διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης NRC, Βόλφγκανγκ Γκρέσμαν.
Οι άμαχοι ως ανθρώπινες ασπίδες
Ο ISIS χρησιμοποιεί την τακτική της καμένης γης. Καταστρέφει σπίτια, κτίρια, γέφυρες, προσπαθώντας να εμποδίσει την ιρακινή προέλαση. Από την αρχή της επιχείρησης για τη Μοσούλη πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πολλοί άμαχοι τραυματίστηκαν και πολλοί σκοτώθηκαν από τους ελεύθερους σκοπευτές ή τους εκρηκτικούς μηχανισμούς», κατήγγειλε ο Γκρέσμαν.
Πηγή:REUTERS/Goran Tomasevic
Πηγή:REUTERS/Goran Tomasevic
Πηγή: REUTERS/Zohra Bensemra
Πηγή: REUTERS/Zohra Bensemra
Απαγωγές και Εκτελέσεις αμάχων
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό μετανάστευσης (ΔΟΜ) από την αρχή της επιχείρησης έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι. Ο ΟΗΕ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την τύχη των αμάχων τους οποίους έχει απαγάγει το ΙΚ με πιθανό σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες. Άλλες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται ο ΟΗΕ, κάνουν λόγο για την εκτέλεση από το ΙΚ περίπου 300 ανθρώπων στην περιοχή της Μοσούλης..
Πηγή: REUTERS/Ahmed Jadallah
Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές επιχείρησαν τη Δευτέρα να μεταφέρουν αναγκαστικά με φορτηγά στη Μοσούλη άλλους 25.000 πολίτες από παρακείμενη πόλη για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τα περισσότερα φορτηγά γύρισαν πίσω υπό την πίεση των περιπολιών αρμάτων μάχης.
REUTERS/Ari Jalal
600.000 παιδιά κινδυνεύουν
Η οργάνωση Save the Children ανέφερε ότι τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ του 1,5 εκατομμυρίου αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη και απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν "ανθρωπιστικοί" διάδρομοι που θα επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη.