Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου: Δεν θα μεταβούν στην Ελβετία οι πολιτικοί αρχηγοί
Χωρίς κατάληξη σε κοινή γραμμή για τον τρόπο που θα κινηθεί ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στη συζήτηση επί του εδαφικού, έληξε χτες η πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Κατόπιν εκφρασθείσης επιθυμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμφωνήθηκε να μη μεταβούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελβετία.
Στην αρχή της συνεδρίας, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων για την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι, εντός των ημερών και πριν από τη μετάβαση του κύπριου προέδρου στην Ελβετία, θα συνέλθει η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ανέφερε ότι η υποεπιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κόμματα, θα μελετήσει περαιτέρω το θέμα του εδαφικού.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στο Μον Πελεράν (Mont Pèlerin) θα συζητηθεί κυρίως το εδαφικό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν πρόκειται να ενταχθούν στον διάλογο σε αυτήν τη φάση, ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμες στιγμές και πρόσθεσε ότι είναι η ώρα για τις σωστές αποφάσεις. Όπως ανέφερε, μετά τις διολισθήσεις και τις υποχωρήσεις των τελευταίων εννέα χρόνων, έχει δημιουργηθεί ένα ετεροβαρές και άδικο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Εξέφρασε τη διαφωνία του ΔΗΚΟ με τη διασύνδεση των κεφαλαίων κατά τις συζητήσεις στην Ελβετία, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να ξεφύγει από τη συζήτηση του εδαφικού.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει να ξεκαθαριστεί ότι στην Ελβετία θα υπάρξει κατάθεση χαρτών. Διαφορετικά είπε, δεν υπάρχει νόημα να μεταβεί ο Πρόεδρος στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δήλωσε επίσης ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε την εισήγηση κομμάτων, όπως τον συνοδεύσουν στην Ελβετία οι πολιτικοί αρχηγοί.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σημείωσε πως η συγκυρία των διαπραγματεύσεων είναι δυσμενής για την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τόνισε ότι η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών, ενώ δεν αποκλείεται να προωθήσει το σχέδιό της για προσάρτηση των κατεχομένων.
Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι το εδαφικό έπρεπε να συζητηθεί πολύ πιο νωρίς. Έχουμε, είπε, ξεπεράσει τα όρια ασφάλειας και δεν έχει κάτι να ανταλλάξει ο Πρόεδρος εκτός από το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), αλλά αντιθέτως θα υπάρξει προσπάθεια εξευμενισμού του.
Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις στην Ελβετία.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι χρειάζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, γιατί η διαδικασία εγκυμονεί κινδύνους.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα επιχειρήσει είτε να προωθήσει τις δικές της θέσεις, είτε να οδηγήσει τη διαδικασία σε ναυάγιο, προκειμένου να περάσει στο εναλλακτικό σχέδιό της για προσάρτηση εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για να βοηθήσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αποφύγει ενδεχόμενες παγίδες.