ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Οργή και διαδηλώσεις μετά τον θάνατο ιχθυοπώλη στο εσωτερικό απορριμματοφόρου

Μαροκινοί διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Ραμπάτ (Rabat), την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, μετά από κάλεσμα του Κινήματος της 20ης Φερουαρίου (του 2011), εξοργισμένη από τον τραγικό θάνατο ιχυοπώλη στη βόρεια πόλη Αλ Χοσέιμα, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή συνεθλίβη στο εσωτερικό απορριματοφόρου, καθώς προσπαθούσε να πάρει πίσω το εμπόρευμά του που του είχε κατασχέσει η αστυνομία REUTERS/Stringer

Ο τραγικός θάνατος ενός ιχθυοπώλη στο εσωτερικό ενός απορριμματοφόρου πυροδότησε την οργή στο Μαρόκο, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Αλ Χοσέιμα (Al Hoceima), όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ο Μουχσίν Φικρί (Muhsin Fikri), ηλικίας 30 ετών, σκοτώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Αλ Χοσέιμα, καθώς τον συνέθλιψε ο μηχανισμός συμπίεσης του απορριμματοφόρου, όταν εκείνος επιχείρησε απεγνωσμένα να μαζέψει από το εσωτερικό του φορτηγού το εμπόρευμά του που λίγο πριν του είχαν κατασχέσει αστυνομικοί.

Οι τρομακτικές συνθήκες του θανάτου του, τις οποίες κατέγραψε κάποιος αυτόπτης μάρτυρας με το κινητό του τηλέφωνο και ανήρτησε το βίντεο στο διαδίκτυο, προκάλεσαν σοκ στους Μαροκινούς.

Φωτογραφία του θύματος, που έχει ξεψυχήσει και όπου διακρίνονται το κεφάλι του και το ένα χέρι να εξέχουν από τον μηχανισμό συμπίεσης, κυκλοφόρησε ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και οι χρήστες απηύθυναν μαζικό κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του νεαρού άνδρα. Μια πορεία, που ξεκίνησε το πρωί από το κέντρο της πόλης του Αλ Χοσέιμα, στην αρχή της οποίας ήταν ένα ασθενοφόρο με τη σορό του θύματος, έφθασε έως την γειτονική κοινότητα Ιμζουρέν (Imzouren). Η ταφή έγινε γύρω στις 16:00 τοπική ώρα.

Έμποροι κρατούσαν μια σημαία των Βερβερίνων, την ώρα που δεκάδες ταξί και οχήματα άνοιγαν το δρόμο στο πλήθος, το οποίο φώναζε συνθήματα υπέρ του «μάρτυρα Μουχσίν» και απαιτούσε «την αλήθεια».

Αργότερα το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκ νέου, αυτή την φορά στο κέντρο της Αλ Χοσέιμα.

Μαροκινοί κουβαλούν το φέρετρο του Μουχσίν Φικρί στην Αλ Χοσέιμα, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Stringer

Μαροκινοί διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Ραμπάτ (Rabat), την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, μετά από κάλεσμα του Κινήματος της 20ης Φερουαρίου (του 2011), εξοργισμένη από τον τραγικό θάνατο ιχυοπώλη στη βόρεια πόλη Αλ Χοσέιμα, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή συνεθλίβη στο εσωτερικό απορριματοφόρου, καθώς προσπαθούσε να πάρει πίσω το εμπόρευμά του που του είχε κατασχέσει η αστυνομία - Πηγή: REUTERS/Stringer

Μνήμες Αραβικής Άνοιξης

Διαδηλώσεις μικρότερου μεγέθους πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, στο Μαρακές και το Ραμπάτ, όπου χίλιοι άνθρωποι συμμετείχαν με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Μουχσίν!».

Από τη Ζανζιβάρη στην Τανζανία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο σημαντικής διπλωματικής περιοδείας στην ανατολική Αφρική, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ΄ έστειλε στην Αλ Χοσέιμα τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Χασάντ (Mohamed Hassad) για να «εκφράσει τα συλλυπητήρια και την συμπόνια του στην οικογένεια του θύματος», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Ο υπουργός συναντήθηκε με τους συγγενείς του 30χρονου, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του Μουχσίν Φικρί δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι αρχές τον υποχρέωσαν να πετάξει πολλά καφάσια με ξιφία, ένα είδος η αλιεία του οποίου απαγορεύεται αυτήν την εποχή. Ο έμπορος όρμησε μέσα στο απορριμματοφόρο για να σώσει το εμπόρευμά του και τον συνέθλιψε ο μηχανισμός συμπίεσης του οχήματος στην καρότσα, εξήγησε ο εκπρόσωπος μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ένα δελτίο τύπου, η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου «καταδίκασε» το κράτος που «καταπατά την αξιοπρέπεια των πολιτών» και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επανάληψης των κινητοποιήσεων.

Ένα τέτοιο σενάριο θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις αρχές, καθώς σε μία εβδομάδα ξεκινά η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα (COP22), στο Μαρακές (Marrakech), όπου θα παραστούν σύνεδροι από κάθε γωνιά του πλανήτη· πόσο μάλλον όταν θυμίζει τον τραγικό θάνατο ενός άλλου απόκληρου, του Μοχάμεντ Μπουαζίζι (Mohamed Bouazizi) στην όχι πολύ μακρινή Τυνησία, το όχι πολύ μακρινό 2010.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης