ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν απειλεί τις σιιτικές οργανώσεις που μάχονται κατά του ISIS στο Βόρειο Ιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί τους εορτασμούς για την 93η επέτειο ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας, στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ (Anitkabir) στην Άγκυρα, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Umit Bektas TPX IMAGES OF THE DAY

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα σκοπεύει να ενισχύσει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει στην πόλη Σιλόπι (Silopi) στα σύνορα με το Ιράκ και θα δώσει μια «διαφορετική απάντηση» στις σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις εάν σπείρουν τον τρόμο στην πόλη Ταλ Άφαρ (Tal Afar) του Ιράκ.

Οι ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, με την υποστήριξη του Ιράν, γνωστοποίησαν ότι ξεκίνησαν μια επιχείρηση εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή δυτικά της Μοσούλης, κατά την οποία θα στοχοθετηθεί και η Ταλ Άφαρ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δεξίωση με αφορμή την Ημέρα της Δημοκρατίας στην Άγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος των ενισχύσεων ή ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η διαφορετική απάντηση, για την οποία έκανε λόγο.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα, εάν η πόλη Ταλ Άφαρ δεχτεί επίθεση στο πλαίσιο της ευρύτερης επιχείρησης υπό τις ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Στην Ταλ Άφαρ διαμένει ένας αρκετά μεγάλος τουρκομανικός πληθυσμός.

Τι είναι η Τουρκική Δημοκρατία

Νωρίτερα, στα εγκαίνια της υπερταχείας Άγκυρας–Κωνσταντινούπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί για άλλη μια φορά στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αφού τόνισε ότι καμία δύναμη δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να φτάσει τους στόχους της, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στον ιδρυτή του κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ:

Η τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο αλλά το τελευταίο μας κράτος. Το κράτος το οποίο δεχθήκαμε υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν 100 χρόνια πριν, είναι σημαντικό επίτευγμα μας. Αναφέρω τον Εθνικό Όρκο. Τον είχε χαράξει Μουσταφά Κεμάλ. Κάποιους τούς είχε ενοχλήσει. Μπορείτε να το ψάξετε και να δείτε. Είπα Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; Αυτά τα νησιά ήταν δικά μας. Έχουμε δικά μας μνημεία, τεμένη. Γιατί ενοχλείστε; Είναι υπεύθυνος όποιος υπέγραψε, φέρει την ευθύνη.

Τι είναι η θανατική ποινή

Η ομιλία του τούρκου προέδρου διακόπηκε όταν το πλήθος άρχισε να φωνάζει συνθήματα για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Η απάντηση του Ερντογάν ήταν άμεση:

Η κυβέρνησή μας θα το καταθέσει αυτό στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η Εθνοσυνέλευση θα το εγκρίνει και όταν αυτό θα καταλήξει σε εμένα, εγώ θα το επικυρώσω. Η θανατική ποινή, με την άδεια του Θεού, εύχομαι να περάσει από τη Βουλή. Σύντομα... Σύντομα... Μην ανησυχείτε... Εφόσον η εξουσία είναι του λαού το θέμα έκλεισε. Η Δύση είπε αυτό, η Δύση είπε το άλλο. Συγγνώμη αλλά αυτό που μετράει δεν είναι αυτό που λέει η Δύση, είναι αυτό που λέει ο λαός μου.

Ενδεχόμενη κοινοβουλευτική συζήτηση με αντικείμενο την θανατική ποινή αναμένεται θυελλώδης, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου η κυβέρνηση ελπίζει να πάρει με το μέρος της τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος και την εγκαθίδρυση ενός αμιγώς προεδρικού συστήματος.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο Ερντογάν υποσχόταν να εξαλείψει «τον ιό» των ταραχοποιών στους κόλπους του κράτους, κάνοντας λόγο για επαναφορά της θανατικής ποινής, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Άγκυρας για την ένταξή της στην ΕΕ και η επαναφορά της θα μπορούσε να σημάνει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί τους εορτασμούς για την Ημέρα της Δημοκρατίας, στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ (Anitkabir) στην Άγκυρα, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Umit Bektas

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης