Το σπίτι των Πιγκουίνων έγινε η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στον κόσμο
Το σπίτι των πιγκουίνων, ένας τεράστιος κόλπος στην Ανταρτική αποτελεί, από την Παρασκευή τη μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στον κόσμο.
Τα Ηνωμένα Έθνη σφράγισαν τη συμφωνία μετά από 5 χρόνια διαπραγματεύσεων, σε μία συνάντηση στο Χόμπαρτ, στη Τασμανία.
«Είναι ένα κομμάτι του Ωκεανού σχεδόν παρθένο. Πόσα παρθένα κομμάτια έχουν απομείνει πια στον πλανήτη;», δήλωσε στο CNN ο Chris Johnson, ο Αυστραλός διευθυντής σε επιστημονικά θέματα Ωκεανών της WWF.
24 έθνη και η ευρωπαϊκή επιτροπή πήραν ομόφωνα την απόφαση να κηρυχθεί η Θάλασσα Ρος, στην Ανταρτική -επίσημα- ως προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή για τη διατήρηση των υδρόβιων πόρων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι μισές όρκες οικότυπου-C, το 50%, ( το μικρότερο από τα τέσσερα είδη όρκας του Νοτίου ημισφαιρίου), το 40% των πιγκουίνων Adelie και το 25% του αυτοκρατορικού πιγκουίνου ζουν σε αυτό το θαλάσσιο πάρκο.
«Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτό το «ζωντανό εργαστήρι» μας βοηθά να κατανοήσουμε τις σημαντικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Γη», λέει ο David Ainley, Αμερικανός επιστήμονας και ένας από τους πρώτους που τόνισε την σημασία της προστασίας της περιοχής.
Μόνο για 35 χρόνια η συμφωνία
Ωστόσο, δεν είναι όλοι απόλυτα ευχαριστημένοι με αυτή τη συμφωνία. Όπως λέει ο Johnson στο CNN, η συμφωνία θα λήξει σε 35 χρόνια.
«Ενώ είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, δεν θέλουμε αυτό να αποτελέσει δεδικασμένο για άλλες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές στον Νότο» λέει ο Johnson.
«Για ένα θαλάσσιο πάρκο πρέπει να συμφωνούν όλοι. Απαιτείται πλήρης συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Αυτή ήταν μία μακρά, συνεχής και προκλητική συζήτηση και πιστεύω ότι η προϋπόθεση για συναίνεση του 100% των εμπλεκόμενων χωρών ήταν ένα εμπόδιο»
Όπως λέει ο Johnson, η WWF θα δουλέψει σκληρά για να κερδηθεί μία μόνιμη συμφωνία και μία συμφωνία με το όριο των 35 χρόνων. Ωστόσο συμπληρώνει, «Η συμφωνία αυτή ήταν ζωτικής σημασίας και για την αντίσταση στην αλλαγή του κλίματος»
Η Ρωσία είχε καταψηφίσει την πρόταση για την προστασία της περιοχής, τις πέντε προηγούμενες φορές, για να συμφωνήσει τελικά την Παρασκευή
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών συνεχάρη τον υπεύθυνο Περιβάλλοντος και Ωκεανών των Ηνωμένων Εθνών, Lewis Pugh, για τη σκληρή δουλειά προκειμένου να συμφωνήσει και η Ρωσία.
«Κολύμπησε μέχρι και στα παγωμένα νερά», λέει, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή στο θέμα της προστασίας του Ωκεανού
«Είμαι ενθουσιασμένος», είπε ο Pugh. «Η Θάλασσα Ρος είναι ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη στη Γη. Είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες εκτάσεις άγριας φύσης. Αυτό είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, έπρεπε να γίνουν πολλά ταξίδια στη Ρωσία προκειμένου να πειστούν η Ρώσοι για την αξία του εγχειρήματος και να συμφωνήσουν.
Antarctic sea becomes world's largest marine protected area
By Ben Westcott