Ο Ερντογάν «βαφτίζει» τους μουσουλμάνους της Θράκης Τούρκους
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε, σε ομιλία του σε κοινοτάρχες, τους αναγνωρισμένους από τη Συνθήκη της Λωζάνης μουσουλμάνους της ανατολικής Θράκης σε Τούρκους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τουρκία είναι πάντοτε έτοιμη να υπερασπιστεί τους Τούρκους που ζουν σε άλλα κράτη.
Θύμισε παράλληλα, με βάση το απόσπασμα της ομιλίας του από τον ΣΚΑΪ, ότι η χώρα του έχει πράξει το ίδιο και στο παρελθόν λέγοντας χαρακτηριστικά:
Οτιδήποτε συμβαίνει στη περιοχή έχει άμεση σχέση με την Τουρκία... Γυρίσαμε ποτέ στο παρελθόν την πλάτη μας όταν αντιμετώπισαν δυσκολίες οι ομοεθνείς μας στην Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στη ‘’Μακεδονία’’, τα αδέλφια μας στην Βοσνία, στην Αλβανία και στο Κόσοβο;.
«Είπαμε ποτέ πως οι υποθέσεις αυτές είναι εσωτερικές; Μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας; Όπως έχω αναφέρει, άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα και εντελώς διαφορετικά είναι τα σύνορα της καρδιάς μας» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος συμπληρώνοντας ότι «τα αδέρφια μας, που βρίσκονται από την Ευρώπη μέχρι και την Αφρική, από τη Μεσόγειο μέχρι και τις ατελείωτες στέπες της Κεντρικής Ασίας βρίσκονται στα σύνορα της καρδιάς μας. Για εμάς τα Βαλκάνια είναι το ένα μέρος της καρδιάς μας και ο Καύκασος το άλλο μέρος».
«Η έχθρα προς τους ξένους στην Ευρώπη αυξάνεται, και εμείς είμαστε οι πρώτοι που αντιδρούμε. Γιατί; Διότι εκεί ζουν 5 εκατομμύρια πολίτες μας που έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκία. Επιπλέον πρέπει να προσθέσουμε και τα αδέλφια μας από το Τουρκιστάν, το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Είναι ηθική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα τους και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τους», πρόσθεσε.
Αυτή βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί με τις δηλώσεις του. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε μία επικίνδυνη και έντονα αμφισβητούμενη ρητορική με δημόσια αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η πρώτη δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κοινοτάρχες, στην Άγκυρα στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν άκρως επιζήμια για τη χώρα του και επιτέθηκε σε αυτούς που την υπέγραψαν και «προσπάθησαν να την περάσουν ως μία μεγάλη νίκη».
Μας πίεσαν με την Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να αποδεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάνης, το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας κοροϊδέψουν, παρουσιάζοντας τη συμφωνία αυτή ως νίκη για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, δώσαμε στην Ελλάδα τα νησιά που αν φωνάξεις από δω ακούγεσαι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, είπε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «ακόμα και σήμερα, η υπογραφή αυτής της Συνθήκης μας δημιουργεί προβλήματα και μας δυσκολεύει. Αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (Ισμέτ Ινονού) και έβαλαν την υπογραφή τους, μας έφεραν σε δύσκολη θέση. Αν το πραξικόπημα είχε επιτυχή έκβαση, θα ερχόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με τη Συνθήκη των Σεβρών».
Νέα αμφισβήτηση
Λιγότερο από έναν μήνα μετά, τις παραπάνω δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε, μιλώντας σε κοινοτάρχες στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα.
«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε».
(Πηγή: REUTERS)
«Από το 1914 που φτάσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάνη μαζί και με το Χατάϊ πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορα μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας.
Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους», κατέληξε την ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η νέα πρόκληση με τον μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά
Στην επικίνδυνη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να προστεθεί και ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στην Αγιά Σοφιά, λίγους μήνες μάλιστα μετά την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Αν και υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα στην Αγιά Σοφιά από το 1935, οπότε και έγινε μουσείο με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, αλλά πρόσφατα η Τουρκία αποφάσισε να την καλύψει.
(Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EYROKINISSI/φωτογραφία αρχείου)
Δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, έφερε στο φως απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με την οποία ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.
Μέχρι τώρα η προσευχή των μουσουλμάνων ακουγόταν δύο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφιά και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, ενώ το Σάββατο, μουεζίνης απήγγειλε το «αζάν» τη μουσουλμανική ψαλμωδία για κάλεσμα της προσευχής προς τους μουσουλμάνους, ενώ μεταδόθηκε και ζωντανά από το κρατιό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet.