Οι Κινέζοι τα ονομάζουν ντινζίχου ή “σπίτια-καρφιά”
Οι ιδιοκτήτες τους διεκδικούν μια καλύτερη αποζημίωση και αρνούνται να αφήσουν ένα σπίτι γεμάτο αναμνήσεις να κατεδαφιστεί, χάριν της αστικής εξάπλωσης της Κίνας. Έχουν πάρει το όνομα "σπίτια-καρφιά", ακριβώς διότι αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα ενός κτίσματος στη μέση του πουθενά. Όσο ο ιδιοκτήτης αντιστέκεται τόσο οι αρχές πιέζουν με κάθε τρόπο να ξεφορτωθούν τον πεισματάρη πολίτη.
Πολλές φορές οι κατασκευαστές χτίζουν γύρω τους μεγάλους ουρανοξύστες ή τεράστιους δρόμους, ακόμη και νεκροταφεία.
Η αντίσταση του Ζιάνγκ Χιμίν
Ο 46χρονος γεωργός και πατέρας δύο παιδιών, αντιστάθηκε και το πλήρωσε με τη ζωή του.
Ζούσε στην επαρχία της Βόρειας Σαντονγκ. Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του όταν δεκάδες άνδρες των αρχών προσπάθησαν να το κατεδαφίσουν στις 14 Σεπτεμβρίου.
Τι συνέβη στη συνέχεια παραμένει υπό αμφισβήτηση. Η οικογένειά του υποστηρίζει ότι κάηκε ζωντανός από κακοποιούς που προσέλαβε η τοπική κυβέρνηση. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι ο ίδιος έβαλε φωτιά στο σπίτι του.
Η κυβέρνηση της χώρας αλλά και η τοπική αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε στα συνεχή αιτήματα του CNN για σχολιασμό.
Σύμφωνα με τον ανιψιό του ο Ζιάνγκ είχε απορρίψει την αποζημίωση που του προσφέρθηκε για το σπίτι και τη γη του. Του προσφέρθηκαν 58.000 γεν. “Φυσικά δεν ήταν πρόθυμος. Η προσφορά ήταν πολύ χαμηλή και οι όροι απαράδεκτοι”.
Σύμφωνα με τους κάτοικους, περίπου 50 σπίτια στο χωριό έχουν κατεδαφιστεί.
Ο Παν Ζινχουό, λέει στο CNN ότι πέρσι του προσφέρθηκαν 70.120 γεν ως αποζημίωση προκειμένου να κατεδαφιστεί το σπίτι στο οποίο ζούσε με την εξαμελή οικογένειά του, όμως αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία. Ως μέρος της συμφωνίας υπήρχε και η υποχρέωση να αγοράσει ένα νέο διαμέρισμα σε κτήριο που χτίστηκε στην περιοχή, αξίας περίπου 210.000 γεν. Το συμβόλαιο, του οποίου το CNN είδε αντίγραφο, αναφέρει ότι στόχος του είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων.Στις 18 Νοεμβρίου του 2014 υποστηρίζει ότι έλαβε τηλεφώνημα με το οποίο τον ενημέρωσαν ότι το σπίτι του κατεδαφίστηκε την ώρα που κανείς δεν ήταν μέσα. “Ένας γείτονας μου τηλεφώνησε για να μου το πει. Απάντησα ότι είναι αδύνατον καθώς δεν είχα πάρει καν γραπτή προειδοποίηση”. Μετά την κατεδάφιση του προσφέρθηκαν 5.000 γεν ως αποζημίωση, τα οποία όμως δεν έχει λάβει ακόμα.
Ούτε και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση της χώρας αλλά και η τοπική αστυνομία ανταποκρίθηκε στα συνεχή αιτήματα του CNN για σχολιασμό.
Chinese farmer burns to death in dispute over 'nail house'