ΚΟΣΜΟΣ

Νέο σκάνδαλο Χ. Κλίντον: Πήρε ποσό «μαμούθ» από τον βασιλιά του Μαρόκο

Νέο σκάνδαλο Χ. Κλίντον: Πήρε ποσό «μαμούθ» από τον βασιλιά του Μαρόκο
REUTERS/Carlos Barria

Έναν ακόμη πονοκέφαλο έχει να αντιμετωπίσει η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, μετά τις διαρροές των email της εκστρατείας της.

Από τις πληροφορίες των email προκύπτει πως η υποψήφια των δημοκρατικών είχε δεχθεί πρόσκληση από τον βασιλιά Μοχάμετ ΣΤ' του Μαρόκο να εμφανιστεί σε συνέδριο στην χώρα και να πληρωθεί αδρώς. Συγκεκριμένα ο βασιλιάς προσέφερε δώδεκα εκατομμύρια δολάρια για το Ίδρυμα Κλίντον.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σάλο, με τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, ακόμη και εκείνα που έχουν συνταχθεί με το μέρος της Κλίντον, να κάνουν λόγο για προσπάθεια επιρροής της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής.

Μερικοί δε, βλέπουν στην πρόταση μια απόπειρα εξαγοράς της πιθανής προέδρου της Αμερικής, για να δοθεί στήριξη στον βασιλιά του Μαρόκο, παρά τις πολλές υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο υπεύθυνος της εκστρατείας της κ. Κλίντον και στενός συνεργάτης της, Τζον Ποντέστα, και ο Ρόμπι Μουκ, επίσης μέλος της εκστρατείας, επέμεναν ότι η επίσκεψη μόνο κακό θα έκανε στην υποψήφια, αλλά η ίδια έβλεπε μόνο το ποσό. Τελικά άκουσε τους συμβούλους της και δεν επισκέφτηκε το Μαρόκο, αν και έστειλε εκ μέρους της τον σύζυγό της, Μπιλ, και την κόρη της, Τσέλσι. Και τα δώδεκα εκατομμύρια κατέληξαν στο Ίδρυμα Κλίντον.

Ο κ. Μουκ σε συνέντευξή του στο Fox News Sundays, επανέλαβε ότι δεν ήταν ιδέα των υπεύθυνων της εκστρατείας να δεχτεί η Κλίντον την πρόσκληση και τόνισε ότι η ίδια τελικά δεν ταξίδεψε μέχρι το Μαρόκο. Παρέλειψε βέβαια να μιλήσει για το χρηματικό ποσό που τελικά κατέληξε στα ταμεία του Ιδρύματος Κλίντον.

Όταν δεν είχε άλλα επιχειρήματα, ο Μουκ επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι τα emails διέρρευσαν μετά από ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις που στόχο είχαν την δημιουργία εντάσεων στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ιστοσελίδες όπως το Vox ζητούν να μην υπάρξουν βεβιασμένα συμπεράσματα τονίζοντας πως η πρόσκληση του βασιλιά δεν αποτελεί απαραίτητα εξαγορά. Και επί των κατηγοριών περί εξαγοράς, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Μοχάμετ ΣΤ' έδωσε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στον Μπιλ και στην Τσέλσι Κλίντον για να τις μεταφέρουν στην συνέχεια στην ίδια την Χίλαρι. Ωστόσο προκαλεί ερωτήματα το τεράστιο ποσό που διέθεσε.

Να σημειώσουμε ότι το Ίδρυμα Κλίντον δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός. Είναι ο φορέας μέσω του οποίου συγκεντρώνονται χρήματα από δωρεές για την ενίσχυση της εκστρατείας της από άτομα και ομάδες που θέλουν -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- να έχουν καλές σχέσεις με τον επικρατέστερο υποψήφιο του προεκλογικού αγώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ