ΚΟΣΜΟΣ

H «ζούγκλα» του Καλαί σπάει σε 450 κομμάτια και θυμίζει Ειδομένη

Reuters

Η παραγκούπολη του Καλαί θυμίζει την δική μας Ειδομένη.

Η εικόνα είναι ίδια: πρόσφυγες με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους τους γονείς να ζουν μέσα στα λασπόνερα.

Η ελπίδα είναι ίδια: να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίζουν το μακρινό τους ταξίδι, μέχρι να συναντήσουν συγγενείς και φίλους.

Οι συγκρούσεις (κατά διαστήματα), ίδιες: μεταξύ των εγκλωβισμένων και των αστυνομικών αρχών.

Οι αντιδράσεις μερίδας του πληθυσμού κι αυτές ίδιες: ακροδεξιές οργανώσεις και κόμματα όπως αυτό της Μαρίν Λεπέν τους χρησιμοποιούν, με όπλο την ξενοφοβία, για να προσελκύσουν νέους οπαδούς.

Ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη διαλύθηκε μετά από 8 μήνες και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν διάσπαρτα σε όλη την χώρα.

Η παραγκούπολη του Καλαί, γνωστή και ως ζούγκλα του Καλαί -οι άνθρωποι συχνά δαιμονοποιούμε το άγνωστο- διαλύθηκε μετά από 18 μήνες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε 450 καταυλισμούς στην ενδοχώρα.

Η εκκένωση της Ειδομένης έγινε με την βοήθεια ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Στην επιχείρηση εκκένωσης του Καλαί συμμετέχουν 1.250 αστυνομικοί και 2.100 πράκτορες.

Δεν είχε ακόμη ξημερώσει όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπήκαν σε φάση αναμονής μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα.

Μόνο σήμερα στην επιχείρηση αυτή παίρνουν μέρος 60 λεωφορεία, τα οποία τους μεταφέρουν στα νέα σημεία όπου θα συνεχίσουν τη ζωή τους μέχρις ότου οι ισχυροί της Ευρώπης αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν επί της ουσίας την προσφυγική κρίση. Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εκκένωση θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα.

Πολλές στιγμές επικράτησε χάος. Εθελοντές, μιλώντας αραβικά προσπάθησαν να τους δώσουν οδηγίες. Για να φύγουν από το Καλαί θα πρέπει οι αρχές να καταγράψουν τα στοιχεία τους.

Όμως σε πολλούς δεν μεταφέρθηκε η σωστή πληροφορία και πίστεψαν ότι ήρθε η ώρα να περάσουν στο Ντόβερ της Μ. Βρετανίας και ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς φωνάζοντας UK...UK..(Ηνωμένο Βασίλειο).

Αυτός είναι ο χάρτης της Γαλλίας που τους μοιράστηκε για να καταλάβουν που βρίσκονται και να επιλέξουν την περιοχή που θα μετεγκατασταθούν.

Μέσα στα λεωφορεία τους μοιράζονται νερά, σάντουιτς και μήλα.

Ενώ για την μεταφορά τους οι αρχές έντυσαν με νάυλον τα καθίσματα των πούλμαν.

Η εκκένωση της παραγκούπολης του Καλαί αποφασίστηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Η απομάκρυνση των 6.400 προσφύγων και μεταναστών χαρακτηρίζεται ως μια κίνηση «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα από τη γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Αβέβαιη όμως παραμένει η τύχη των περίπου 1.300 ασυνόδευτων παιδιών. Οι συζητήσεις μεταξύ γαλλικών και βρετανικών αρχών συνεχίζονται προκειμένου να αποφασιστεί ποια χώρα θα πρέπει να πάρει τα παιδιά που δεν έχουν οικογενειακούς δεσμούς στη Βρετανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Λονδίνο.

Μετανάστες και πρόσφυγες χωρίζονται ανά κατηγορίες:

  • οικογένειες
  • ενήλικες
  • ασυνόδευτα παιδιά
  • ευάλωτος πληθυσμός (ηλικιωμένοι και ανύπαντρες γυναίκες)

Με την άφιξη τους στα κέντρα υποδοχής θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

Στα απομεινάρια της παραγκούπολης του Καλαί που βιντεοσκόπησαν δημοσιογράφοι της Le Monde μπορεί να δει κανείς τη μικρή νάυλον-πόλη που είχαν δημιουργήσει ... με το φούρνο, το κομμωτήριο και τα μποστάνια τους.

Το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν εξέφρασε την έντονη αντίδραση του για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών και υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα δημιουργήσει μίνι-Καλαί στρατόπεδα σε όλη τη Γαλλία.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης