Ιράκ: Εμπόλεμη ζώνη το Κιρκούκ, μαίνονται οι μάχες στη Μοσούλη
Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, την ώρα που στα περίχωρα της Μοσούλης οι Κούρδοι Πεσμεργκά επιχειρούν να ανακαταλάβουν χωριά που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
Νωρίς το πρωί δεκάδες ένοπλοι τζιχαντιστές, εξαπέλυσαν επίθεση που νωρίς σήμερα το πρωί μέλη του Ισλαμικού Κράτους εναντίον αρκετών κτιρίων και ενός σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Έξι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν καθώς και δύο Ιρανοί που συμμετείχαν σε μια ομάδα που εκτελούσε έργα στον σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος βρίσκεται λίγο έξω από το Κιρκούκ, σύμφωνα με ιατρική πηγή.
Εξάλλου τουλάχιστον οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν, είτε σε επιθέσεις αυτοκτονίας είτε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν εκδιώξει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από όλα τα κτίρια που είχαν καταλάβει, όμως κάποιοι παραμένουν κρυμμένοι σε ένα τέμενος και ένα ξενοδοχείο, όπου οι μάχες συνεχίζονται, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Παρόλα αυτά, ένας ανταποκριτής του AFP επεσήμανε ότι είδε εννέα άνδρες "με αγφανικό ένδυμα" στον δρόμο στη συνοικία Αντάν. Αυτόπτες μάρτυρες από την πλευρά τους είπαν ότι μικρές ομάδες ενόπλων έχουν εισβάλει σε τεμένη και σε κτίρια σε άλλες συνοικίες της πόλης, ενώ κάτοικοι του Κιρκούκ δήλωσαν ότι ακούγονταν εκρήξεις από τη 1 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδας).
REUTERS/Ako Rasheed
Πάντως το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον ενός κυβερνητικού κτιρίου, δύο αστυνομικών τμημάτων και του σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Amaq. Σε απάντηση οι αρχές της πόλης επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας.
REUTERS/Ako Rasheed
Σύμφωνα πάντως με τις τοπικές αρχές, στόχος της επίθεσης των τζιχαντιστών δεν ήταν οι εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου.
Οι Κούρδοι Πεσμεργκά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ το 2014, αφού ο ιρακινός στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή μπροστά στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο και δυτικό Ιράκ.
REUTERS/Ako Rasheed
Μάχες στα περίχωρα της Μοσούλης
Κούρδοι μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον πολλών χωριών που βρίσκονται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη Μοσούλη, χθες Πέμπτη, κατά την τέταρτη ημέρα της μεγάλης επιχείρησης ανακατάληψης της πόλης από τις ιρακινές δυνάμεις και τον διεθνή συνασπισμό.
Κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς διάσκεψης που διοργανώθηκε στο Παρίσι και ήταν αφιερωμένη στη Μοσούλη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι διαβεβαίωσε μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βαγδάτη ότι οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται «πιο γρήγορα από το αναμενόμενο» προς τη Μοσούλη.
Η διάσκεψη αυτή, στην οποία προήδρευσαν από κοινού Γαλλία και Ιράκ, είχε στόχο να προετοιμάσει το πολιτικό μέλλον της πόλης όπου βρίσκονται παγιδευμένοι 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι, γεγονός που προκαλεί φόβους για ευρεία ανθρωπιστική κρίση, αλλά και μαζική έξοδο των πολιτών.
REUTERS/Thaier Al-Sudani
Βασικός στόχος της τελευταίας κουρδικής προέλασης είναι η πόλη Μπασίκα, βορειοανατολικά της Μοσούλης.
«Στόχος είναι να εκκαθαρίσουμε από τους ισλαμιστές έναν αριθμό χωριών στα περίχωρα (της Μοσούλης) και να διασφαλίσουμε τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών ώστε να περιορίσουμε τις κινήσεις του ΙΚ», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι κούρδοι Πεσμεργκά.
Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, προελαύνουν επίσης προς τη Μοσούλη από τα ανατολικά και τα νότια. Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν χθες την χριστιανική πόλη Μπαρτάλα, την οποία έλεγχαν οι τζιχαντιστές από το 2014. Την περασμένη εβδομάδα οι τζιχαντιστές σε αυτή την πόλη προέβαλαν μεγάλη αντίσταση.
Το ΙΚ, ακολουθώντας τη συνηθισμένη προπαγανδιστική πολιτική του, δημοσιοποίησε χθες ένα βίντεο που δείχνει δύο άνδρες, τους οποίους παρουσίασε ως Κούρδους μαχητές, κρεμασμένους από μια γέφυρα στο κέντρο της Μοσούλης.
Νότια της πόλης, οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται προς την κοιλάδα του Τίγρη και συναντούν αμάχους που έχουν τραπεί σε φυγή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στη Μοσούλη ενδέχεται να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν εξαιτίας των μαχών.
Παρά τη γρήγορη προέλασή τους οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Προς το παρόν «οι στρατιωτικές δραστηριότητες επικεντρώνονται σε περιοχές με λίγους κατοίκους και δεν έχουμε καταγράψει μαζική έξοδο αμάχων», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Στίβεν Ο’ Μπρίεν.