Κραυγή αγωνίας από τον Μπαν Κι Μουν για τη Συρία
Κραυγή αγωνίας από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος προέτρεψε την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να συγκαλέσει μια σπάνια επείγουσα και ειδική συνεδρία για τη Συρία ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει σταματήσει κάθε δράση του οργανισμού για να τεθεί τέλος στον εξαετή πόλεμο.
Σύμφωνα με ένα ψήφισμα του 1950, η Γενική Συνέλευση, που περιλαμβάνει 193 χώρες-μέλη, μπορεί να συγκληθεί επειγόντως για να εξετάσει ένα θέμα "με σκοπό να κάνει τις αναγκαίες υποδείξεις στα μέλη για συλλογικά μέτρα" αν αποτύχει να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας.
"Σας καλώ όλους να συνεργαστείτε και να εκπληρώσετε τη συλλογική σας ευθύνη της προστασίας", είπε ο Μπαν. "Λυπάμαι που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αποτύχει να εκτελέσει τις ευθύνες του να διατηρήσει την ειρήνη και ασφάλεια στη Συρία", πρόσθεσε.
Η Ρωσία, σύμμαχος της Συρίας που παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη συριακή κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, έχει ασκήσει βέτο σε πέντε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία από το 2011. Η Κίνα άσκησε επίσης βέτο για τα πρώτα τέσσερα ψηφίσματα.
Ο Μπαν και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ενημέρωσαν άτυπα τη Γενική Συνέλευση χθες, μετά από αίτημα του Καναδά και τουλάχιστον ενός τρίτου των μελών του οργανισμού. Στην επιστολή που αιτήθηκε την ενημέρωση, ο Καναδάς είπε ότι ένας από τους σκοπούς της άτυπης συνάντησης θα είναι να φανεί εάν υπάρχει αρκετή υποστήριξη για μια επείγουσα ειδική συνεδρία.
Μια τέτοιου είδους συνεδρία μπορεί να συγκληθεί από μια απλή πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης ή 9 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι 15μελές. Στην ιστορία του οργανισμού έχουν συγκληθεί μόνο 10 τέτοιου είδους συνεδρίες, και την τελευταία φορά ήταν το 2009 για τις πράξεις του Ισραήλ σε κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.
Ο διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) Κεν Ρόθ είπε ότι το λιγότερο που θα πρέπει να κάνει ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης είναι η καταδίκη της στοχοποίησης αμάχων, και η άρση των πολιορκιών. "Θέλουμε να δούμε ένα περαιτέρω βήμα, τη δημιουργία ενός εισαγγελέα δίωξης", είπε στο πρακτορείο Reuters. "Αν είχαμε τέτοιο εισαγγελέα, θα μπορούσαν να αρχίσουν να συλλέγουν αποδείξεις και να προετοιμάσουν δικογραφίες έτοιμες για δράση".
Χθες η Ρωσία δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι θα σταματήσει να βομβαρδίζει το Χαλέπι για 11 ώρες την ημέρα επί 4 ημέρες.