ΚΟΣΜΟΣ

ΔΟΜ: Θύματα trafficking 7 στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες

ΔΟΜ: Θύματα trafficking 7 στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες
Carl Court/Getty Images/Ideal Image

Επτά στους δέκα πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν πέσει θύματα trafficking στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε δείγμα 4.328 ανθρώπων που επιχείρησε να προσεγγίσει τη Μεσόγειο από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την πΓΔΜ, απάντησε ότι έχει πέσει θύμα trafficking και έχει δεχθεί προσφορά μετρητών σε αντάλλαγμα για αίμα, όργανα ή ανθρώπινα μέλη.

Συγκεκριμένα, το 5% των προσφύγων/μεταναστών που μετακινήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι τους προσέγγισε άτομο προσφέροντας μετρητά σε αντάλλαγμα για αίμα. Το 3% δήλωσε ότι τους προσφέρθηκαν χρήματα σε αντάλλαγμα για όργανα και 1% για ανθρώπινα μέλη. Το 6% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι γνώρισε ή βίωσε την κατάσταση να δώσει αίμα παρά τη θέλησή του και σε συνθήκες αιχμαλωσίας.Οι ερωτηθέντες γνώριζαν επίσης ότι είναι πιθανό να πληρώσουν με όργανα ένα τμήμα του ταξιδιού τους.

Τrafficking

Το 71% των ερωτηθέντων, που προσπάθησε να προσεγγίζει την Ανατολική Μεσόγειο απάντησε θετικά σε τουλάχιστον έναν από τους δείκτες trafficking και άλλων πρακτικών εκμετάλλευσης. Στην ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Σερβία, ΠΓΔΜ και Ουγγαρία) τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα, με το 14% των ατόμων να έχουν υποστεί εκμετάλλευση.

Τα υψηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων προσφύγων/ μεταναστών ότι έπεσαν θύματα trafficking, είναι μεταξύ Μαροκινών (18%), Αλγερινών (18%), Αφγανών (15%), Σύρων (12%) και Ιρανών (12%). Περισσότερες θετικές απαντήσεις έδωσαν οι έφηβοι (18%) από ό,τι οι ενήλικες (12%). Ως προς το φύλο, θετικές απαντήσεις δόθηκαν περισσότερο από άνδρες (15%) από ό,τι γυναίκες (9%). Τέλος, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνοι είχαν πολύ υψηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης (27%) σε σχέση με τους δείκτες των ερωτηθέντων που ταξιδεύουν σε μία ομάδα (10%).

Το 6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κρατήθηκαν σε μία τοποθεσία παρά τη θέλησή τους από μη κυβερνητικές Αρχές. Οι ερωτηθέντες διευκρίνισαν ότι αυτές οι καταστάσεις κράτησης περιλαμβάνουν αιχμαλωσία, περιορισμούς σωματικής κίνησης αλλά και απαγωγή. Υποδείχθηκε από τους ερωτηθέντες ότι οι διακινητές έπαιξαν ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

Το 7% δήλωσε ότι έχειργαστεί χωρίς να λάβει την πληρωμή που νόμιζε ότι θα λάμβανε. Το 4% των απάντησε πως είχε αναγκαστεί να εκτελέσει μία εργασία ή άλλες δραστηριότητες παρά τη θέλησή του.

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (76%) που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν, ανέφεραν πως αυτή η κατάσταση έγινε στην Τουρκία. Το 3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τους προσέγγισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους άτομο που τους πρόσφερε απασχόληση. Η Τουρκία και η Ελλάδα ήταν οι κύριες χώρες, στις οποίες οι μετανάστες και πρόσφυγες ανέφεραν ότι έλαβαν προσφορά εργασίας.

Σχετικά με τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, το 71% που έφτασε στη Σικελία της Ιταλίας απάντησε θετικά σε τουλάχιστον έναν από τους δείκτες trafficking και άλλων πρακτικών εκμετάλλευσης. Ένα επιπλέον 4% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συγγενικό τους πρόσωπο, με το οποίο συνταξίδευε, αντιμετώπισε αντίστοιχη κατάσταση.

Το 52% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά σε τουλάχιστον δύο από τους πέντε δείκτες trafficking. Υψηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων παρουσίαζαν οι μετανάστες από τη Γκάμπια, τη Νιγηρία, τη Γουινέα και άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής, σε σχέση με μετανάστες από το Κέρας της Αφρικής και από τη δυτική και νότια Ασία. Τα μικρότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων για δείκτες trafficking είχαν οι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική (υπήκοοι Μαρόκου, Αλγερίας, Τυνησίας, Λιβύης, Αιγύπτου και Σουδάν).

Σχεδόν οι μισές από τις θετικές αποκρίσεις (49%) δόθηκαν από μετανάστες μεταξύ 18 και 25 ετών. Συνολικά, οι ενήλικες αποκρίθηκαν περισσότερο θετικά από ό,τι οι έφηβοι (71,5% έναντι 69%). Τέλος, το ποσοστό θετικής απόκρισης ήταν υψηλότερο στους άνδρες (74%) από ό,τι στις γυναίκες (47%).

Το 49% των ερωτηθέντων (52% των ανδρών και 33% των γυναικών) ανέφερε ότι κρατήθηκε παρά τη θέλησή του σε κάποιο στάδιο του ταξιδιού τους από ένοπλα άτομα ή ομάδες που δεν ανήκαν σε σχετικές κυβερνητικές Αρχές. Κατά πλειοψηφία, τα αναφερόμενα περιστατικά εμπίπτουν στην κατηγορία της απαγωγής με σκοπό την εξαγορά με λύτρα ή της κράτησης από ενόπλους και του περιορισμού κινήσεων σε κλειστό χώρο.

Το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εργάστηκε ή ότι παρείχε υπηρεσίες χωρίς να λάβει τη συμφωνηθείσα αμοιβή, υπό τον φόβο απειλών από ένοπλα άτομα ή την υπόσχεση ότι η απλήρωτη εργασία συνδεόταν με πιθανή απελευθέρωσή τους όταν ήταν υπό κράτηση. Επίσης, το 47% ανέφερε ότι εξαναγκάστηκε να εργαστεί παρά τη θέλησή του και 10% δήλωσε πως κάποιος τούς προσέγγισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προσφέροντάς τους εργασία.

Τι είναι το trafficking

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων είναι μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Είναι ένα σοβαρό έγκλημα που συνεπάγεται τη βάναυση και διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εμπορία και η παράνομη διακίνηση ανθρώπων είναι ουσιαστικά η στρατολόγηση και η μετακίνηση των προσώπων εντός ή εκτός εθνικών συνόρων από άτομα που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας ή της θέσης τους με πρόθεση να τους ωθήσουν σε αναγκαστική εκμετάλλευση, εμπορική ή άλλη. Υπάρχουν διαφορετικά είδη εμπορίας και παράνομης διακίνησης ανθρώπων ανάλογα με τον τελικό σκοπό των εμπόρων – διακινητών.