ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πυραυλική επίθεση με στόχο αμερικανικά πλοία

Το USS Mason, ένα από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επίθεσης, κατά τη διάρκεια άσκησης στον Κόλπο του Ομάν (φωτογραφία αρχείου) U.S. Navy/Mass Communication Specialist 1st Class Blake Midnight/Handout via REUTERS

Ακόμα μία επίθεση, την τρίτη σε διάστημα μιας εβδομάδας, δέχθηκαν το Σάββατο ένα καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και άλλα δύο σκάφη, με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από μια περιοχή της Υεμένης την οποία ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον των USS Mason, USS Ponce και USS Nitze, τα οποία πλέουν σε διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως ελήφθησαν αντίμετρα και δεν επλήγη κανένα από τα τρία σκάφη ούτε υπήρξαν απώλειες.

Το νέο επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αντίποινα από τις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ εναντίον τριών παράκτιων ραντάρ σε περιοχές της Υεμένης οι οποίες ελέγχονται από τους σιίτες αντάρτες σε αντίποινα για τις δύο προηγούμενες απόπειρες να πληγεί το καταδρομικό Μέισον με πυραύλους.

Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις, τις οποίες ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σηματοδότησαν την ανάληψη άμεσης στρατιωτικής δράσης εναντίον των Χούτι για πρώτη φορά και ήγειραν ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Υεμένη. Οι σιίτες αντάρτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέψευσαν ότι ευθύνονται για τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Μέισον και διεμήνυσαν ότι θα αμυνθούν.

Το Πεντάγωνο επέμεινε την Πέμπτη στον περιορισμένο χαρακτήρα των αμερικανικών πληγμάτων, τα οποία στοχοθέτησαν θέσεις ραντάρ που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πιστεύουν πως κατέστησαν δυνατές τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του καταδρομικού την περασμένη Κυριακή και την περασμένη Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ δήλωσε εκείνη την ημέρα ότι τα αμερικανικά πλήγματα δεν σχετίζονται με την ευρύτερη σύρραξη στην Υεμένη, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι μετά τον Μάρτιο του 2015. Ο πόλεμος αυτός εξάλλου έχει προκαλέσει λιμό στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Οι ΗΠΑ – στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας – βοηθούν τις επιχειρήσεις της συμμαχίας αραβικών κρατών παρέχοντας εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα, ενώ είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων και πυρομαχικών για τις ένοπλες δυνάμεις του βασιλείου.

Απελευθερώθηκαν Αμερικανοί αιχμάλωτοι

Δύο Αμερικανοί που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τους σιίτες αντάρτες στην Υεμένη απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο γειτονικό Ομάν, η διπλωματία του οποίου μεσολάβησε για να καταστεί δυνατή αυτή η εξέλιξη, γνωστοποίησε από την Ελβετία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ενώ την ίδια πληροφορία μετέδωσαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ομάν.

Ο Κέρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λοζάνη, ανέφερε ακόμη πως η Ουάσινγκτον συζητά με τη Σαουδική Αραβία το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη. Σημείωσε ότι μπορεί «να έχει να πει περισσότερα» σήμερα από το Λονδίνο όσον αφορά τις προσπάθειες να τερματιστεί η βία ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, και την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από αραβικές μοναρχίες του Κόλπου.

Οι επιχειρήσεις της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ στην Υεμένη έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή καθώς την περασμένη εβδομάδα, μια επιδρομή σε μια κηδεία στη Σαναά είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 140 άνθρωποι, κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ενώ οι σιίτες αντάρτες έκαναν λόγο για 82 νεκρούς, και να τραυματιστούν άλλοι περίπου 600. Το Ριάντ παραδέχθηκε τελικά χθες ότι η συμμαχία έκανε τον βομβαρδισμό, λόγω «εσφαλμένων πληροφοριών».

«Ένα αεροσκάφος πέταξε από τη Μάσκατ στη Σαναά, μετέφερε μια αντιπροσωπεία των Χούθι εκεί και παρέλαβε τραυματίες από τον βομβαρδισμό στην κηδεία για να τους προσφερθούν ιατρικές φροντίδες στο Ομάν – αυτό είναι κάτι που συζητούσαμε τις τελευταίες ημέρες – και επίσης (...) δύο αμερικανούς πολίτες που απελευθέρωσαν οι Χούθι», είπε ο Κέρι.

Η κρατική τηλεόραση του Ομάν μετέδωσε εικόνες από την άφιξη των Αμερικανών με το αεροσκάφος αυτό της Πολεμικής Αεροπορίας του σουλτανάτου. Αξιωματούχος του ΥΠΕΞ του Ομάν δήλωσε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι η απελευθέρωση συμφωνήθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις αρχές στη Σαναά. Στέλεχος των Χούθι επιβεβαίωσε την αναχώρησή τους, όπως και αυτή «111 τραυματιών», προς το Ομάν. Τα ονόματα, οι ιδιότητες, τα αίτια και η διάρκεια της κράτησης των δύο Αμερικανών δεν δημοσιοποιήθηκαν από καμιά πλευρά.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «βαθιά ευγνωμοσύνη» προς την κυβέρνηση του Ομάν, ενώ αναγνώρισε την «ανθρωπιστική χειρονομία» των Χούθι.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 3.800 άμαχοι. Το 60% των θανάτων αμάχων οφείλεται στις αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, κατά την ίδια πηγή.

Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες αραβικές μοναρχίες, το Ομάν διατηρεί σχέσεις με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης