ΚΟΣΜΟΣ

Το Χαλέπι πέφτει στα χέρια του Άσαντ – πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων στην Ευρώπη

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλά σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Andrew Kelly

Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης προωθήθηκαν σήμερα στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού, που βομβαρδίζονται αδιάκοπα από τη συριακή και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη νέα διεθνή σύνοδο που θα διεξαχθεί στην Ελβετία, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Στη συνάντηση αυτή, που θα φιλοξενηθεί στη Λωζάνη, θα μετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ (Sergey Lavrov) και Τζον Κέρι (John Kerry), και οι ομόλογοί τους της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και ίσως του Κατάρ –χωρών που υποστηρίζουν την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση.

Ο Λαβρόφ εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά το ενδεχόμενο να επιτευχθεί κάποια πρόοδος αύριο. «Δεν περιμένω τίποτα το ιδιαίτερο», είπε στους δημοσιογράφους από το Ερεβάν της Αρμενίας, όπου προήδρευσε της συνόδου των χωρών του Συμφώνου της Τασκένδης (Collective Security Treaty Organization – CSTO), της αμυντικής συμμαχίας Αρμενίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ρωσίας.

Από τη Λωζάνη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα αναχωρήσει κατόπιν για το Λονδίνο, όπου την Κυριακή είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών των διεθνών εταίρων των ΗΠΑ – πιθανότατα της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Άποψη της ιστορικής ακρόπολης του Χαλεπίου, η οποία ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση, σε φωτογραφία τραβηγμένη με drone από τις ανταρτοκρατούμενες ανατολικές συνοικίες της πόλης, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail

Στο μέτωπο της Συρίας, οι βομβαρδισμοί συγκλονίζουν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το ανατολικό Χαλέπι, που ελέγχεται από τους αντάρτες. Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντουλραχμάν (Rami Abdulrahman) έκανε λόγο για πολύ σφοδρά πλήγματα σε πολλές γειτονιές, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν υπάρχουν θύματα.

«Η βιαιότητα των αεροπορικών επιδρομών καταδεικνύει ότι έχει ληφθεί από τη Ρωσία η απόφαση να καταληφθεί το ανατολικό Χαλέπι με κάθε τίμημα», είπε ο Ραχμάν, εξηγώντας ότι η ρωσική στρατηγική συνίσταται «στο άνοιγμα ενός διαδρόμου προς το αεροδρόμιο που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης».

Τα μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη –εθελοντές διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές– δουλεύουν νυχθημερόν στο Χαλέπι. «Πάνε τώρα τέσσερις ημέρες που δεν κοιμάμαι εξαιτίας των βομβαρδισμών», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ιμπραχίμ Άμπου Λαΐτ (Ibrahim Abu-Laith), εξηγώντας ότι «υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Χαλέπι είπε ότι οι διασώστες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φακούς μόλις πέσει η νύχτα, επειδή αμέσως μπαίνουν στο στόχαστρο των μαχητικών. Οι κάτοικοι δεν τολμούν να ανάψουν φως στα σπίτια τους για να μην στοχοποιηθούν. Στη συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ (Bustan al-Qasr), τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να ανασύρουν τους νεκρούς από τα συντρίμμια των κτιρίων.

Περισσότεροι από 370 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 68 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι από τις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του Παρατηρητηρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda (Κομσομόλσκαγια Πράβντα), ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ (Bassar al-Assad) ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τη νίκη του στο Χαλέπι ως εφαλτήριο για την ανακατάληψη και άλλων προπυργίων των ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. «Ως μεγάλη πόλη, θα είναι το εφαλτήριο για (...) να απελευθερώσουμε και άλλες ζώνες από τους τρομοκράτες», είπε.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους σουνίτες αντάρτες.

Ο Άσαντ διευκρίνισε ότι ο επόμενος στόχος της Δαμασκού ενδέχεται να είναι η επαρχία Ιντλίμπ (Idlib), που ελέγχεται από μία συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών. «Πρέπει να συνεχίσουμε την εκκαθάριση αυτής της ζώνης και να στείλουμε τους τρομοκράτες στην Τουρκία, απ' όπου ήρθαν, ή να τους σκοτώσουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ μιλά στην απεσταλμένη της ρωσικής εφημερίδας Pravda στη Δαμασκό, Ντάρια Ασλάμοβα (Daria Aslamova), την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: SANA/Handout via REUTERS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης