ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ αναστέλλει τη συνεργασία του με την UNESCO

Το Ισραήλ αναστέλλει τη συνεργασία του με την UNESCO
Eliana Aponte - REUTERS

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη αναστολή της συνεργασίας του με την UNESCO, μετά από την έγκριση κειμένου αραβικών κρατών, που σύμφωνα με τους ισραηλινούς αμφισβητεί τον ιστορικό δεσμό των εβραίων με την Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, σε επιστολή που απευθύνεται στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα και δημοσιοποιείται στο Twitter, κατηγορεί τον Οργανισμό ότι προσφέρει «άμεση υποστήριξη στην ισλαμιστική τρομοκρατία» και ανακοινώνει την αναστολή από την ισραηλινή επιτροπή της UNESCO «όλων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της με τη διεθνή οργάνωση».

Το Ισραήλ πλέον δεν θα συναντάται με εκπροσώπους της UNESCO αλλά ούτε και θα συμμετέχει σε διεθνείς διασκέψεις.

Την Πέμπτη ο Οργανισμός ενέκρινε κείμενο που υπέβαλαν επτά αραβικές χώρες με σκοπό «την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλαιστίνης και του ξεχωριστού χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Το κείμενο εγκρίθηκε σε επίπεδο επιτροπής και αναμένεται να εγκριθεί επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα από το εκτελεστικό συμβούλιο.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι το παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ την οποία κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Εκεί βρίσκεται η πλατεία των Τεμενών, τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ και ο πιο ιερός τόπος για τους εβραίους που τον αποκαλούν το Όρος του Ναού: εκεί υψωνόταν ο δεύτερος εβραϊκός ναός που κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι το 70. Για λόγους ιστορικής κληρονομιάς, η Ιορδανία εξακολουθεί να διοικεί την πλατεία αλλά το Ισραήλ ελέγχει κάθε πρόσβαση.

Το κείμενο που εγκρίθηκε μιλά για ισραηλινές καταπατήσεις της εξουσίας της Ιορδανίας, ισραηλινές διεισδύσεις στην πλατεία ή ακόμη και περιορισμούς στην πρόσβαση που επιβάλλονται στους μουσουλμάνους πιστούς.

Η πολιτική σκηνή στο Ισραήλ καταδίκασε σχεδόν ομόφωνα το κείμενο. Ιδιαίτερη ενόχληση υπήρξε από το γεγονός ότι το κείμενο δεν αναφέρεται πουθενά στην πλατεία με την ονομασία Όρος του Ναού και την ορίζει αρχικά με την αραβική ονομασία της (al-Buraq), το προαύλιο του τείχους των Δακρύων, βάζοντας το «τείχος των Δακρύων» μέσα σε εισαγωγικά.