ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν αντάλλαξε τις 21 μαθήτριες με τρομοκράτες

Sunday Aghaeze - REUTERS

Δυο χρόνια διαπραγματεύσεων χρειάστηκαν για να απελευθερωθούν 21 εκ των 276 μαθητριών του σχολείου του Τσιμπόκ της Νιγηρίας, που είχαν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ το 2014.

Η ταυτότητα των κοριτσιών που γλίτωσαν από τα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης, δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι να ενημερωθούν οι οικογένειες τους. Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των ισλαμιστών συνεχίζονται για να αφεθούν ελεύθερες και οι υπόλοιπες μαθήτριες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες», φώναξε το κίνημα «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας», το οποίο πραγματοποιεί εκστρατείες στη Νιγηρία και διεθνώς για την απελευθέρωση τους.

«Ευχαριστούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όπως ο Όλιβερ Τουίστ ζητάμε περισσότερα», δήλωσε ακτιβιστής.

Πολλά από τα κορίτσια επέστρεψαν στα σπίτια τους κρατώντας στα χέρια τους μωρά, σύμφωνα με εργαζόμενο ανθρωπιστικών οργανώσεων.

(Πηγή: Sunday Aghaeze/REUTERS)

Η κυβέρνηση αποκάλυψε πως υπήρξε τουλάχιστον ένα μωρό, ένα αγόρι περίπου 20 μηνών. Μετά την απελευθέρωσή τους τα 21 κορίτσια μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταλλαγή των 21 μαθητριών με 4 μαχητές της Μπόκο Χαράμ, όμως ο υπουργός Επικοινωνίας της Νιγηρίας Λάι Μοχάμεντ επέμεινε ότι δεν έγινε ανταλλαγή, αλλά πως η «απελευθέρωση είναι το αποτέλεσμα οδυνηρών διαπραγματεύσεων και εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές».

Ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιλογής των κοριτσιών. Το δραματικό της κατάστασης είναι πως πολλές από τις κοπέλες αποκλείονται από την κοινωνία τους γιατί έμειναν έγκυες ή έκαναν παιδιά με αντάρτες.

Οι αρχές της Νιγηρίας ελπίζουν τώρα ότι μετά αυτή τη νέα εξέλιξη θα μπορέσουν να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες 197 μαθήτριες του Τσιμπόκ που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών.

Στις 14 Απριλίου του 2014, 57 μαθήτριες κατάφεραν να δραπετεύσουν των απαγωγέων τους και ακόμη 1 εντοπίστηκε τον Μάϊο του 2016, μαζί με τον σύζυγο και το μωρό τους.

Η μαζική αυτή απαγωγή κοριτσιών είχε προκαλέσει ένα κύμα αγανάκτησης στη διεθνή κοινή γνώμη, κυρίως μέσω του Twitter, με το σύνθημα #Bringbackourgirls (Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας) να φτάνει έως τον Λευκό Οίκο και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα.

Παρόλο που αυτή η απελευθέρωση των κοριτσιών είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Μπόκο Χαράμ εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή οργάνωση, διαχωρισμένη σε αντίπαλες ομάδες που μάχονται για τον έλεγχο της περιοχής.

(Πηγή: Sunday Aghaeze/REUTERS)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης