ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ: Επίθεση με νεκρούς και τραυματίες σε σιίτες προσκυνητές

Καμπούλ: Επίθεση με νεκρούς και τραυματίες σε σιίτες προσκυνητές
Φωτογραφία αρχείου Twitter

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) σε σιίτες που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα τέμενος, ενόψει της θρησκευτικής γιορτής Ασούρα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών:

Ένας ένοπλος που φορούσε στρατιωτική στολή άνοιξε πυρ και έπεσε νεκρός λίγο αργότερα από τα πυρά της αστυνομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την τρομοκρατική επίθεση και άλλοι 26 τραυματίστηκαν.
Η αστυνομία της Καμπούλ είχε προειδοποιήσει τους σιίτες να μην κάνουν μεγάλες συγκεντρώσεις, καθώς ανέμενε να υπάρξουν επιθέσεις εναντίον τους.

Ο υποστράτηγος Γκιουλ Νάμπι Αχμαντζάι, επικεφαλής της αστυνομίας στην Καμπούλ είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press τη Δευτέρα ότι έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες για σχεδιαζόμενες επιθέσεις εναντίον σιιτών κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης γιορτής και κάλεσε τους σιίτες να φροντίσουν οι τελετές να γίνουν «εντός κάποιων ορίων».

Οι σιίτες αποτελούν κατά εκτιμήσεις το 15% του πληθυσμού του Αφγανιστάν (30 εκατομμύρια). Οι περισσότεροι αφγανοί σιίτες ανήκουν στην εθνότητα των Χαζάρων. Οι σουνίτες τζιχαντιστές—οι Ταλιμπάν, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους—θεωρούν αυτά τα άτομα αποστάτες και επιτίθενται συχνά εναντίον σιιτικών χώρων λατρείας ή δημόσιων συγκεντρώσεων.

Η πιο πρόσφατη επίθεση εναντίον σιιτών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν διαπράχθηκε την 23η Ιουλίου στην Καμπούλ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 84 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 130. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος