ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: «Φυτώρια» για τζιχαντιστές οι ευρωπαϊκές φυλακές

REUTERS

«Φυτώρια» για τα τζιχαντιστικά δίκτυα έχουν γίνει οι ευρωπαϊκές φυλακές, αφού τις χρησιμοποιούν για να στρατολογούν νέα μέλη έτοιμα για δράση.

Στην έκθεση του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) σημειώνεται ότι η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις εγκαταλείπουν τα θρησκευτικά σχολεία και στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τα ευρωπαϊκά γκέτο, όπου μπορούν να βρουν υποψήφια μέλη που έχουν ήδη εγκληματικό παρελθόν.

«Οι φυλακές προσφέρουν μια δεξαμενή νέων ανθρώπων, οργισμένων, οι οποίοι είναι ‘έτοιμοι για δράση’. Η ριζοσπαστικοποίηση γίνεται ολοένα και πιο γρήγορα στις φυλακές, καθώς η φυλάκιση για βίαια εγκλήματα διευκολύνει το πέρασμα στον βίαιο εξτρεμισμό», σημειώνει ο Πίτερ Νόιμαν, διευθυντής του ICSR.

Η εξοικείωση κάποιων κρατούμενων με τα όπλα και τα μυστικά δίκτυα χρηματοδότησης ενισχύει την τάση αυτή, αναφέρει η έκθεση.

Οι ερευνητές του ICSR βασίστηκαν στα προφίλ 79 Ευρωπαίων τζιχαντιστών – από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία-- που πήγαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν ή που ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη.

«Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μέση και την ανώτερη τάξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Οσάμα μπιν Λάντεν που ήταν γιος εκατομμυριούχου και τους δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου που ήταν φοιτητές. Όμως δεν πιστεύω ότι αυτό αντιστοιχεί στην πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί με το ΙΚ, πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», τόνισε ο Νόιμαν.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι μεταξύ των τζιχαντιστών που εξετάστηκαν τα δύο τρίτα δεν είχαν απλώς εγκληματικό παρελθόν, αλλά βίαιο. Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, η πλειονότητα των τζιχαντιστών είναι γνωστοί στην αστυνομία προτού διαπράξουν ακραίες ενέργειες, εξαιτίας του ποινικού τους μητρώου.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων που έχουν ενταχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ εκτιμάται σε 5.000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης