ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικής σημασίας συνάντηση των ηγετών Κίνας και Ταϊβάν

Reuters

Η χειραψία που έκαναν το Σάββατο οι πρόεδροι της Κίνας και της Ταϊβάν ήταν η πρώτη που έκαναν ηγέτες των δύο πλευρών μετά τον διαχωρισμό του 1949.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο ομόλογός του της Ταϊβάν Μα Ινγκ-τζου συναντήθηκαν σήμερα στη Σιγκαπούρη αλλά απέφυγαν να προσφωνήσουν ο ένας τον άλλο με τον τίτλο “Πρόεδρε” προτιμώντας το ουδέτερο “Κύριε”.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο προσπάθειας εξεύρεσης κοινού τόπου και είναι το επιστέγασμα της βελτίωσης των σχέσεων των δύο πλευρών που έχει φέρει η άνοδος στην εξουσία της Ταϊβάν το 2008 του φιλοκινέζου Μα. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της, που πρέπει να επανενωθεί με τη ηπειρωτική χώρα, ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικής βίας, αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν, από την πλευρά της, σφυρηλάτησε τη δική της ταυτότητα μετά την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ.

"Είμαστε μια οικογένεια. Καμιά δύναμη δεν θα μπορέσει να μας χωρίσει. Ο κινεζικός λαός, από τις δύο πλευρές του πορθμού, έχει την ικανότητα και την σοφία να επιλύει τα προβλήματά του. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα", δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Μα έκανε έκκληση για μείωση της εχθρότητας και επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικά μέτρα. “Καλώ σε αναβάθμιση των συναλλαγών και ενίσχυση μιας win-win αντίληψης.”

Στην Ταϊβάν, βέβαια, ο Μα έχει να αντιμετωπίσει τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία δείχνει να προηγείται και στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών δεν θα έχει συνέχεια. Ήδη στην Ταϊπέι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης