Γερμανία: Χωρίς δακρυγόνα και με νέες σούπερ στολές
Τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία έχει γίνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις και εάν χρειασθεί, βίαια επεισόδια
.
Δακρυγόνα –εδώ και χρόνια- δεν χρησιμοποιούνται, ενώ ουσιαστικά οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, τα γερμανικά ΜΑΤ, έχουν καταργήσει και τις ασπίδες και τα γκλόμπς. Οι μονάδες των γερμανικών ΜΑΤ κινούνται σε ομάδες των οκτώ ατόμων, επιβαίνοντας σε μικρά λεωφορεία, τα οποία είναι πολύ πιο ευέλικτα από τις μεγάλες κλούβες.
Όταν υπάρχει μια διαδήλωση, οι μονάδες της αστυνομίας περικυκλώνουν τη διαδήλωση και τη συνοδεύουν σε όλη της διάρκεια της, με αστυνομικές κλούβες να πηγαίνουν μπροστά και πίσω απο τη διαδήλωση. Πάντα, τις πορείες αυτές εποπτεύουν από τον αέρα ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ υπάρχουν πάντοτε ειδικά συνεργεία αστυνομικών που τις βιντεοσκοπούν.
Η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει επέλθει στις δυνάμεις των γερμανικών ΜΑΤ, είναι η νέα τους στολή. Ουσιαστικά αποτελείται από υλικά,τα οποία μπορούν ακόμη και να αντέξουν πετροβολισμούς, ρίψη αντικειμένων, αλλά και βόμβες μολότοφ.Οι στολές αυτές είναι από αντιπυρικό υλικό και δεν μπορούν να αναφλεγούν.
Τα χέρια των αστυνομικών είναι ουσιαστικά ελεύθερα, αφού δεν κρατούν ούτε γκλόμπς, ούτε ασπίδες. Σε περίπτωση επεισοδίων, τα ΜΑΤ σχηματίζουν μικρές ομάδες που είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες και συχρονισμένες. Από απόσταση εντοπίζουν και στοχοποιούν τις ηγετικές μορφές της κάθε διαδήλωσης και αυτούς που προξενούν επεισόδια.
Ενεργούν αιφνιδιαστικά, ορμούν και εισχωρούν στις γραμμές των διαδηλωτών και ταραξιών, κάποιες από αυτούς συλλαμβάνουν το πρόσωπο που έχει στοχοποιηθεί, ενώ οι υπόλοιποι –με τα σώματα και τις κινήσεις τους- καλύπτουν τους συναδέλφους τους. Βασικό ρόλο εδώ, παίζει και η γνώση πολεμικών τεχνών από τους αστυνομικούς.
Τα τελευταία χρόνια έχει σημαντικά περιορισθεί και η χρήση αστυνομικών σκύλων, που συναντώνται πλέον μόνον σε ορισμένα γήπεδα, ενώ υπάρχει ευρεία χρήση των αστυνομικών οχημάτων ρίψης νερού με πίεση. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στις κλούβες, ενώ γίνεται πάντοτε σχεδόν προσπάθεια μέσω της βιντεοσκόπησης, όλα τα παραπάνω να παρουσιάζονται ως αποδεικτικά στοχεία στα δικαστήρια.
Βέβαια, δεν υπάρχει ενιαία τακτική της αστυνομίας σε ολόκληρη τη Γερμανία, κάθε κρατίδιο έχει τη δική του ειδική στρατηγική λήψης αστυνομικών μέτρων.