ΚΟΣΜΟΣ

Από φυλακές σε κοσμήματα της αρχιτεκτονικής: Απίστευτες μεταμορφώσεις κτηρίων

CNN

Η θέα μιας φυλακής δεν αποτελεί συνήθως λόγο αρχιτεκτονικής έμπνευσης, όμως τα πάντα είναι θέμα προοπτικής.

Οι κρύες και απρόσωπες φυλακές βρήκαν δημιουργούς που ξεπέρασαν το «σκληρό» περίβλημα τους και ανέδειξαν την πραγματική τους ομορφιά.

Αρχιτέκτονες σήκωσαν ψηλά τα μανίκια και έφτιαξαν πανέμορφα ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα ακόμη και κινηματογράφους με πρώτη ύλη τους χώρους απομόνωσης του παρανόμων.

Μια φυλακή του 18ου αιώνα στη Γαλλία αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και έγινε μια κομψή μουσική ακαδημία. Ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει μια γυάλινη μοντέρνα αίθουσα για την ορχήστρα που αντιπαραβάλλεται με το κλασικό ξύλινο προσωπείο του.

Ακόμη ένα παράδειγμα είναι η απομακρυσμένη φυλακή του Άρθουρ Κιλ στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Οι εργασίες στο άλλοτε απρόσωπο κέντρο κράτησης αναμένεται να το κάνουν ένα σύγχρονο στούντιο κινηματογράφου. Αυτό σίγουρα θα αναβαθμίσει και τα πρόσωπα που κυκλοφορούν στον χώρο, με τους κρατούμενους να αντικαθίστανται από λαμπερούς σταρ.

Η Αμερική είναι από τις χώρες που περισσότερο προχωρούν στην αναμόρφωση αυτών των χωρών μετά από απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει αμφιλεγόμενος φυλακές που επιζητούσαν μόνο το κέρδος. Τον Αύγουστο η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως σταματά να χρησιμοποιεί ιδιωτικούς χώρους για φυλακές, πράγμα που θα οδηγήσει σε πολλά λουκέτα σε τέτοιες «επιχειρήσεις». Η ζήτησή τους, παρά το άσχημο παρελθόν τους στον τομέα της υγιεινής, έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Πολλές είναι και οι φυλακές που αποτελούν πλέον εκθεσιακά κέντρα. Οι επισκέπτες της Ρίντινγκ Πρίσον στην Αγγλία, που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό από τον Σεπτέμβριο, μπορούν να δουν που κοιμόταν ο Όσκαρ Γουάιλντ, όταν έλαβε διετή κάθειρξη για «ασέβεια» για τη σχέση του με άλλον άντρα.

Οι Πέντριτζ Πρίσον της Αυστραλίας «φιλοξένησαν» μερικούς από τους πιο κακόφημους εγκληματίες, όμως σήμερα μετασχηματίζεται σε εμπορικό κέντρο στη Μελβούρνη. Στην Άγκυρα η φυλακή του Σουλτανχμέτ, η οποία λειτουργεί πλέον ως πολυτελές ξενοδοχείο, είχε στην πέμπτη πτέρυγά του τον ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και τον σατυρικό συγγραφέα Αζίζ Νεσίν. Ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο για την εν λόγω φυλακή είναι πως αποκαλούνταν ειρωνικά ως το «Χίλτον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης