ΚΟΣΜΟΣ

Σπίτια με παράθυρο στον βυθό: Μαγεύει το Ντουμπάι

CNN

Είναι γνωστό για τους πελώριους ουρανοξύστες του, όμως το Ντουμπάι, όταν δεν «αγγίζει» τους αιθέρες βουτά στον βυθό της θάλασσας.

Μερικά από τα πιο όμορφα και αξιοπερίεργα χτίσματα συστήθηκαν στο κοινό το 2015 στη Διεθνή Επίδειξη Πλοίων του Ντουμπάι. Τα «Floating Seahores villas» είναι σίγουρα ότι πιο περίεργο έχετε δει στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

Τα κτήρια μοιάζουν με αγκυροβολημένα πλοία, που όμως δεν υποκύπτουν στις ορέξεις των κυμάτων. Είναι τριώροφα και περιέχουν μια μεγάλη έκπληξη, έναν ακόμη όροφο κάτω από την θάλασσα.

Ο εν λόγω όροφος έχει δύο τεράστια παράθυρα, καθένα 25 τ.μ. και βλέπουν «πιάτο» την παραθαλάσσια ζωή.

Ο αρχιτέκτονας Τζιανφράνκο Ρασίλε χαρακτηρίζει την ιδέα πρωτότυπη και δηλώνει: «Έχεις μια βίλα με έναν υποθαλάσσιο όροφο, όπου μπορείς να έρθεις σε άμεση επαφή με τους τοίχους και να δεις τον ύφαλο, την υποθαλάσσια ζωή», «είναι γύρω σου, σε περιτριγυρίζει».

Οι βίλες είναι μέρος του θέρετρου «Heart of Europe» και περιλαμβάνει έξι τεχνιτά νησιά, πάνω από μια δωδεκάδα ξενοδοχείων και τους πρώτους ελεγχόμενους κλιματικά δρόμους.

Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να έχουν δοθεί στο κοινό πάνω από 50 πλωτά σπίτια, ενώ το 2017 ο αριθμός θα έχει φτάσει τις 131.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Kleindienst», Γιόσεφ Κλέιντιενστ, στην οποία ανήκει το έργο, δηλώνει πως ονειρεύεται τα υποθαλάσσια σπίτια εδώ και τριάντα χρόνια.

Ο Κλέιντιενστ μελέτησε υποθαλάσσιες επιχειρήσεις για δεκαετίες μέχρι να φέρει το όραμα του στην ζωή το 2008.

«Ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τις βίλες το 2008 αλλά το σχέδιο άλλαξε αρκετές φορές. Δεν μπορούσαμε να βρούμε ένα εντυπωσιακό εφέ, γιαυτό και ξεκινήσαμε έναν διαγωνισμό. Καλέσαμε αρχιτέκτονες από δέκα διαφορετικές χώρες να δώσουν ιδέες και μόνο το θέμα του Τζιανφράνκο μας εντυπωσίασε».

Τα πλωτά σπίτια μπορεί να μοιάζουν ασταθή, όμως υπάρχει μια πρωτοφανής σταθερότητα και σε καμία περίπτωση δεν προκαλείται ναυτία. Χρειάστηκε μια σειρά δοκιμών, προσεκτικών υπολογισμών και πρόβες σε ειδικό περιβάλλον στο Ντουμπάι για να προχωρήσει το έργο.

Και για όσους φοβούνται για το πόσο εύθραυστα είναι τα παράθυρα κάτω από την θάλασσα οι ειδικοί ενημερώνουν πως έχουν πάχος 9,5 εκατοστά και δεν είναι φτιαγμένα από γυαλί, καθώς δεν θα μπορούσαν να αντέξουν την πίεση του νερού. Αυτό δεν βάζει κανένα εμπόδιο στην θέαση των ψαριών όμως.

«Η αραβική θάλασσα έχει πολύ αλάτι και είχαμε λίγες επιλογές αναφορικά με το υλικό των παραθύρων. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις υλικά που μπορούν να αντέξουν την θερμοκρασία και το αλάτι», είπε ο Ρασίλε.

«Για πολλά χρόνια πηγαίναμε σε περιοχές όπου η οικοδομή επηρεάζει την υφαλοκρηπίδα και τα μεταφέρουμε στον κόλπο για να τα σώσουμε», λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας και συνεχίζει: «Θα έχουμε πάνω από 100.000 κοράλλια διάσπαρτα σε 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα βυθού».

Τα κοράλλια συνόδευσαν ψάρια και αργότερα αρπακτικά. Η οικοδομή τώρα 'παίζει' με την θαλάσσια ζωή, αλλά χρειάζεται βοήθεια θαλάσσιων βιολόγων για τα υπό εξαφάνιση ζώα».

Οι εκπλήξεις στον βυθό δεν σταματούν ποτέ. Εμφανίζονται χελώνες, μπαρακούντα που κυνηγούν μικρότερα ψάρια μέσα στα κοράλλια, ροφοί και ακόμη τριάντα διαφορετικά είδη που μπορείς να δεις από τα υποθαλάσσια δωμάτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης