ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η αστυνομική συνεργασία με την ΕΕ πρέπει να συνεχιστεί και μετά το Brexit

H αστυνομική διευθύντρια Λιν Όουενς καταφτάνει στο Βασιλικό Δικαστήριο (The Royal Courts of Justice) για να καταθέσει στην Επιτροπή Λέβεσον (Leveson Inquiry), την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, στο Λονδίνο. Η δεύτερη φάση της έρευνας της επιτροπής αφορούσε στην ηθική και τις πρακτικές του βρετανικού Τύπου, αναφορικά με τις σχέσεις αστυνομίας και ΜΜΕ και διεξήχθη στον απόηχο του σκανδάλου που οδήγησε το 2011 στο κλείσιμο της εφημερίδας –συμφερόντων Μέρντοχ– The News of The World Dan Kitwood/Getty Images

Η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει τη στενή συνεργασία της με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε σήμερα υψηλόβαθμη αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας, εν μέσω των ανησυχιών που εκφράζονται ότι η ασφάλεια της χώρας μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του Brexit.

Το θέμα της ασφάλειας ήταν εκείνο που πρόβαλαν κατ' επανάληψη όσοι επιθυμούσαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Το είχε αναφέρει η νυν πρωθυπουργός Τερέζα Μέι (Theresa May), ενώ ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ (Rob Wainwright) είχε από τον περασμένο Ιούνιο επισημάνει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τις μετακινήσεις των εγκληματιών και την εγκληματική συμπεριφορά πέραν των συνόρων», είπε στους δημοσιογράφους η Λιν Όουενς (Lynne Owens), η γενική διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος (National Crime Agency – NCA).

«Παρέχουμε αυτές τις πληροφορίες στο υπουργείο Εσωτερικών και επαφίεται σε αυτούς να κάνουν τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η Όουενς μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η Βρετανία θα μπορούσε να χάσει την πρόσβασή της στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (την ανταλλαγή πληροφοριών για υπόπτους εντός της ζώνης Σένγκεν) αλλά και τη χρήση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, που επιτρέπει την ευκολότερη έκδοση των υπόπτων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η NCA ασχολείται με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των σοβαρών εγκληματικών πράξεων. Ο Ντέιβιντ Άρμοντ (David Armond), ο υπαρχηγός της υπηρεσίας, είπε ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα μπορούσαν να συναφθούν νέες διμερείς συμφωνίες, αν αυτό είναι αναγκαίο, όμως προειδοποίησε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι περίπλοκη.

«Οι Ευρωπαίοι μας χρειάζονται όσο τους χρειαζόμαστε κι εμείς, ίσως και περισσότερο. Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση κατά την οποία δεν θα μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπίους εταίρους μας, είναι σημαντικό για την ασφάλειά μας και για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουμε τους πολίτες», εξήγησε.

Η συμμετοχή της Βρετανίας στη Europol είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς το Λονδίνο πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα συμφωνήσει ή όχι με τη νέα νομοθεσία που θα διέπει την ευρωπαϊκή αστυνομία.

Ορισμένοι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν ότι είναι παράλογο η βρετανική κυβέρνηση να υπογράψει υπέρ της στενότερης αστυνομικής συνεργασίας, όταν η χώρα πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η τελική απόφαση αναμένεται ότι θα ληφθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης