ΚΟΣΜΟΣ

Το ΔΝΤ δεν θα μπει στο πρόγραμμα μέχρι τις γερμανικές εκλογές

Reuters

Πιθανή θεωρούν πλέον πηγές του Ευρωσυστήματος τη μη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

Δεδομένου ότι η ευρωζώνη και ειδικά η Γερμανία δεν δείχνουν καμία πρόθεση για την υιοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στην κατεύθυνση που υποδεικνύει το ΔΝΤ, όλα δείχνουν πως οι λύσεις που απεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Ταμείου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη έχει αναγνώσει την εξέλιξη αυτή. Αξιωματούχος που μίλησε σήμερα στις Βρυξέλλες υπό το καθεστώς ανωνυμίας ανέφερε πως «είναι πιθανόν το ΔΝΤ να μην μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές». Κατά τον ίδιο είναι «απίθανο» το Ταμείο να μπει εφέτος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αναφερόμενος στην κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδος είπε πως ακόμη και εάν δεν λάβει εντός του Οκτωβρίου τη δόση δεν θα έχει πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση η στάση του ΔΝΤ φέρνει σε δυσάρεστη θέση την κυβέρνηση της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία έχει συνδέσει την παροχή στήριξης στην Ελλάδα με την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Πλέον το ΔΝΤ καθίσταται «αντιπαθιτικό» στους Γερμανούς βουλευτές, λόγω των θέσεων του για το χρέος που οι ίδιοι θεωρούν «μαξιμαλιστικές».

Ενδεικτικά ο χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής του CSU Πέτερ Ράμσαουερ, επικεφαλής της οικονομική επιτροπής της Μπούντεστακ, ζήτησε προ ημερών με δήλωσή του στην Bild να γίνει νέα ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, εάν το ΔΝΤ δεν παράσχει τη διαβεβαίωσή του ότι θα συμμετάσχει μέχρι το τέλος του 2016.

Μέλλει να καταδειχθεί το εάν ενδεχόμενη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε πάγωμα της χορήγησης δόσεων προς την Ελλάδα από την πλευρά του ESM, λόγω αντιδράσεων κάποιων εθνικών κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Αν και κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανόν, ωστόσο θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα που θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος το 2017 θα είναι κοντά στα 8 δισ. ευρώ, ποσό που δύσκολα θα μπορούσε να καλύψει η Ελλάδα χωρίς τη συνδρομή των επίσημων δανειστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης