ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο στο διάταγμα που υποχρέωνε τις τράπεζες να ενημερώνουν την εφορία

Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο στο διάταγμα που υποχρέωνε τις τράπεζες να ενημερώνουν την εφορία
Ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα μιλά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Eduardo Munoz

Ο προερχόμενος από τη συντηρητική παράταξη πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα (Marcelo Rebelo de Sousa) άσκησε βέτο σήμερα σε κυβερνητικό διάταγμα, με το οποίο θα υποχρεώνονταν οι τράπεζες να ενημερώσουν τις φορολογικές αρχές για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ.

Η επικύρωση του διατάγματος αυτού θα συνιστούσε «αρνητικό ή ακόμη και αντιπαραγωγικό παράγοντα για την οικονομική κατάσταση και την οικονομία» της Πορτογαλίας και θα έθετε σε κίνδυνο «την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών», ανέφερε σε ανακοίνωση η πορτογαλική προεδρία.

Επιπλέον, η εφαρμογή αυτού του διατάγματος θα ήταν «πολιτικά άκαιρη» σε μια περίοδο που ο εγχώριος τραπεζικός τομέας περνά μια «πολύ ευαίσθητη» περίοδο, εκτίμησε ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα.

«Η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών είναι βασικής σημασίας για τη δύσκολη επανεκκίνηση των επενδύσεων, χωρίς τις οποίες δεν θα υπάρξει ούτε ανάπτυξη και εργασία, ούτε οικονομική σταθερότητα», προειδοποίησε.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα (António Costa) εκτιμά ότι το διάταγμα αυτό –στόχος του οποίου ήταν να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή– θα εναρμόνιζε την πορτογαλική νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις συμφωνίες για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών με τις ΗΠΑ.

Με τις συμφωνίες αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκτήσουν πληροφορίες για τους υπηκόους τους που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό με σκοπό να φοροδιαφύγουν.

Όμως, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο, προσπαθώντας να επιβάλει στις τράπεζες να δώσουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς όλων των κατοίκων της χώρας –Πορτογάλων και αλλοδαπών–, παρόλο που περιόρισε την πρόσβαση της εφορίας μόνο σε εκείνους που έχουν υπόλοιπο άνω των 50.000 ευρώ.

Η πορτογαλική επιτροπή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έκρινε ότι το διάταγμα ήταν αντισυνταγματικό και οι ενώσεις των καταναλωτών κατήγγειλαν «το τέλος του τραπεζικού απορρήτου».

Ορισμένοι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι θα γινόταν «φυγή κεφαλαίων» αν επικυρωνόταν το διάταγμα, σε μια περίοδο που οι πορτογαλικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς και αγωνίζονται να επανακάμψουν μετά την κρίση χρέους.