Η Κίνα σε ένα ανελέητο κυνήγι... γαϊδάρων
Η Κίνα έχει ξεχυθεί σε ένα κυνήγι γαϊδάρων για να ικανοποιήσει την όρεξη της για ζελατίνη.
Η Κινέζικη αγορά έχει αναδείξει το Ejao, ένα προϊόν με βάση τη ζελατίνη που παράγεται από τον γάιδαρο, σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά της χαρτιά στον πόλεμο κατά μιας σειράς ασθενειών, από το κρυολόγημα μέχρι την αϋπνία.
Για κακή τύχη των ασθενών Κινέζων όμως το «στοκ» του ζώου στην χώρα έχει πέσει αισθητά με τα τελευταία 20 χρόνια να φτάνουν από τα 11 σε 6 εκατομμύρια.
Η Κίνα λοιπόν χωρίς να έχει άλλες επιλογές, κινήθηκε στην αμεσότερη λύση, την εισαγωγή από την Αφρική. Ακόμη και εκεί συνάντησαν σημαντικά προβλήματα όμως.
Ο Νίγηρας είναι η τελευταία χώρα που απαγόρευσε τις εξαγωγές γαϊδουριών. Τα νούμερα δείχνουν πως 80.000 τέτοια ζώα έχουν πωληθεί το τρέχον έτος, ενώ το 2015 ο αριθμός έφτανε μόλις στις 27,000.
Η Μπουρκίνα Φάσο έλαβε τον Αύγουστο την ίδια απόφαση, όταν από τα συνολικά 1,4 εκατομμύρια γαϊδουράκια, τα 45.000 οδηγήθηκαν στη σφαγή.
Και στις δύο περιπτώσεις το οικονομικό κέδρος από τις εξαγωγές ήταν υπολογίσιμο, όμως το ουσιαστικό κόστος πολύ μεγαλύτερο. Πολλά ήταν τα οικονομικά και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα από την δραστική μείωση του αριθμού τους.
Η εικόνα των σφαγείων, που αυξήθηκαν, στις Αφρικανικές χώρες δημιούργησαν πολλές αντιδράσεις. Στην Μπουρκίνα Φάσο τοπικοί αγρότες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιτέθηκαν και έκλεισαν ένα από τα μακάβρια σφαγεία, κατηγορώντας τους ιθύνοντες ότι το αίμα και τα εντόσθια των ζώων είχαν εισέλθει στο σύστημα ύδρευσης.
Ο γιατρός Εμμάνουελ Ιγκμπινόντα σε δηλώνεις του τονίζει πως «στον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο το κυνήγι γαϊδάρων προκάλεσε ζημιά σε άλλους τομείς της οικονομίας».
Μεγάλο πρόβλημα αποτελούσε και η αναρχία στις εξαγωγές του ζώου, σύμφωνα με τον Έρικ Ολάντερ, συνιδρυτή της «Εταιρείας Κίνα – Αφρική» και οικοδεσπότη του podcast Η Κίνα στην Αφρική.
«Όπως και στα άλλα ένβια είδη, αλλά και σε ωμές ύλες και φυσικούς πόρους η ζήτηση από την Κίνα είναι συχνά τόσο μεγάλη που μπορεί πολύ γρήγορα να ξεπεράσει κάθε άλλη ζήτηση προϊόντος» λέει και συνεχίζει: «Κυβερνήσεις που εμπορεύονται με την Κίνα έχουν υποχρέωση να κανονίσουν τις εξαγωγές τους για να μην δίνουν ένα προϊόν στον βαθμό που θα επηρεάσει τους κατοίκους τους».
Η μεγάλη όρεξη των Κινέζων για γαϊδάρους δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην χώρα. «Υπάρχει μια σταθερή ζήτηση για την ζελατίνη. Αν οι Αφρικάνικες χώρες μπορούν λειτουργήσουν σωστά, με σφαγεία υψηλών προδιαγραφών και εκπαιδεύοντας τον κόσμο τους να εκτρέφει αυτά τα ζώα, τότε τα γαϊδούρια μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό οικονομικό πόρο».
Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την Μπουρκίνα Φάσο να ανακοινώνει σχέδια για ρύθμιση των πωλήσεων του ζώου και μεγάλες οικονομίες όπως η Κένυα και η Νότια Αφρική, φτιάχνουν τις εγκαταστάσεις τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Κίνας.
Η ζήτηση από την Ασιατική χώρα είναι τόσο μεγάλη που υπολογίζεται ότι στο μέλλον οι καταναλωτές θα πληρώνουν σημαντικά ποσά για προϊόντα όπως το Ejao. Η μαύρη αγορά ήδη ανθεί και αυτό που πρέπει να ρυθμιστεί είναι ότι οι πάροχοι να αναδείξουν την εμπορική δραστηριότητα σε ευλογία και όχι κατάρα.
Why is China buying up the global supply of donkeys?
By Kieron Monks, for CNN