ΚΟΣΜΟΣ

Οι εποχές των παγετώνων διαψεύδουν την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής

Joe Radelle Getty Images

Το CNN έχει αφιερώσει σειρά ρεπορτάζ στην κλιματική αλλαγή. Ο Jonas Martin από το Σιάτλ έκανε την ακόλουθη ερώτηση, η οποία πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο: "Έχουν υπάρξει εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες εποχές παγετώνων στο παρελθόν, πριν οι άνθρωποι να περπατήσουν στη Γη. Πώς είναι δυνατή αυτή η αλλαγή χωρίς τους ανθρώπους; Είναι φυσιολογική η κλιματική αλλαγή;"

Εάν η Γη έχει βιώσει με φυσικό τρόπο διάφορες φάσεις, μεγαλύτερες και πιο ακραίες από αυτή που αντιλαμβανόμαστε τώρα, ίσως και από αυτή προς την οποία βαδίζουμε, γιατί αρκετοί θεωρούν ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για την υπερθέρμανση;

Στον αντίποδα, η διαφορετική άποψη λέει, εάν η Γη φτάνει σε αυτές τις "ακραίες" φάσεις από μόνη της, τότε γιατί οι άνθρωποι χρειάζεται να ανησυχούν ότι συμβαίνει από τις ανθρώπινες πράξεις;

Η γρήγορη απάντηση στο πρώτο μισό της ερώτησης είναι πως ναι, το κλίμα της Γης έχει αλλάξει πολλές φορές στα εκατομμύρια χρόνια. Αυτές οι μεγάλου μεγέθους αλλαγές αποτελούνται από ψυχρότερες εποχές παγετώνων οι οποίες ακολουθήθηκαν από πολύ θερμότερες μεσοπαγετωνικές με κύριο χαρακτηριστικό το λιώσιμο των πάγων και τα υψηλότερα επίπεδα στο νερό της θάλασσας. Οι αιτίες αυτών των φαινομένων ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία φυσικές. Στο κάτω κάτω οι άνθρωποι ξεκίνησαν να επηρεάζουν το κλίμα με την καύση καυσίμων, δηλαδή την εκπομπή ρύπων, κατά τη βιομηχανική επανάσταση.

Η απόσταση από το παρελθόν μας βοηθά να δούμε το μέλλον μας

Επομένως, η ερώτηση πλέον είναι: Πώς μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η πρόσφατη υπερθέρμανση είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης και όχι απλώς μία ακόμα φυσική εναλλαγή;

Γνωρίζοντας οι ειδικοί επιστήμονες αυτές τις εναλλαγές και μελετώντας τις, τους κάνει πιο σίγουρους πως αυτή η υπερθέρμανση που κρατά 150 χρόνια έχει γίνει από τον άνθρωπο, όπως και οι εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες καταλαβαίνουν τη φυσική διαδικασία και εξέλιξη που υπάρχει πίσω από τις προηγούμενες ζεστές και κρύες περιόδους στον πλανήτη που οδήγησαν σε παγετώνες.

Συνέβαιναν σε τακτικό χρονικό μοτίβο και ονομάστηκαν εναλλαγές Μιλάνκοβιτς (Milankovitch). Αυτές συνέβαιναν επειδή η τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο δεν είναι σταθερή. Αλλάζει όχι μόνο το σχήμα της τροχιάς και η κλίση της Γης έναντι του άξονα της, αλλά αλλάζει ακόμα και η κατεύθυνση του άξονα. Όλες αυτές οι μετατροπές με τη σειρά τους διαμορφώνουν και το αποτέλεσμα στα επίπεδα της ενέργειας, όπως η ζέστη, που ο πλανήτης λαμβάνει από τον ήλιο. Αυτό καθορίζει πόσο ζεστός ή κρύος γίνεται ο πλανήτης.

Αυτές οι εναλλαγές λαμβάνουν χώρα σε πολύ αργό διάστημα. Γίνονται μέσα σε 100.000 χρόνια. Ότι έχουμε δει από υπερθέρμανση του πλανήτη μας, ακόμα και εάν είναι μόλις 0,85 Κελσίου από το 1880, χρειάστηκε πολλές χιλιάδες χρόνια, εφόσον ακολουθείται η φυσική διαδικασία.

Επίσης, με βάση πάντα τις "κανονικές συνθήκες" θα έπρεπε να ήμασταν σε ψυχρή φάση του κύκλου όχι ζεστή.

Το άλλο σημαντικό που μαθαίνουμε είναι πως οι ρύποι από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ήτοι διοξείδιο του αζώτου και μεθάνιο, αυξομειώνονται ανάλογα την παγκόσμια θερμοκρασία. Όταν οι ρύποι είναι υψηλοί η Γη είναι ζεστή, όταν είναι χαμηλοί η Γη είναι ψυχρή.

Ξανά γίνεται η ίδια παρατήρηση. Όταν οι αλλαγές συμβαίνουν με φυσικό τρόπο, παίρνουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να συμβούν, ενώ οι άνθρωποι καταφέραμε να συμβεί αυτό μέσα σε 100 χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι πιέσαμε το επίπεδο του διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα μας σε τέτοιο σημείο που δεν έχουμε δε μέσα σε εκατ. χρόνια. Η τελευταία φορά που τα επίπεδα ήταν τόσο ψηλά, το επίπεδο της θάλασσας ήταν αρκετά μέτρα πιο ψηλά και η θερμοκρασία πολλούς βαθμούς πιο ζεστή.

Πηγή CNN Two Degrees: Do ice ages debunk climate science?

Brandon Miller CNN Meteorologist

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης