ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: «Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας» αποφάσισε η κυβέρνηση συνασπισμού

Αυστρία: «Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας» αποφάσισε η κυβέρνηση συνασπισμού
Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν κοιτά την ώρα στην έναρξη της συνόδου «Μετανάστευση στον Βαλκανικό Διάδρομο» («Migration along the Balkan route») που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Leonhard Foeger

Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη μια νέα πολιτική διαχείρισης κρίσεων που θα επιτυγχάνεται με ένα «Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας», αλλά και διευρυμένες αρμοδιότητες για τον Ομοσπονδιακό Στρατό.

Οι παραπάνω κινήσεις έχουν στόχο την παράκαμψη της γραφειοκρατίας, ώστε η κυβέρνηση να ενεργεί γρήγορα και να αποφασίζει σωστά για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων και καταστροφών.

Το εξαμελές Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα συνέρχεται σε περίπτωση «εθνικής κατάστασης ανάγκης» έπειτα από απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα αποτελούν ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν (Christiane Kern), ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ (Reinhold Mitterlehner) και τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης (Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών και Υγείας), χωρίς να υπάρχει καμία αλλαγή στην ακολουθούμενη πρακτική της κυβέρνησης.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε παρουσίαση μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Σε σημερινό σχόλιο της –πριν την ανακοίνωση της συγκρότησης του νέου οργάνου– η αυστριακή εφημερίδα Der Standard επισημαίνει πως «συμβούλιο ασφαλείας», «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», «δράση του στρατού στο εσωτερικό», που έχουν θεσπιστεί τελευταία στην Αυστρία, παραπέμπουν μάλλον σε ένα αυταρχικό καθεστώς στα πρότυπα του Ερντογάν, του Πούτιν ή του Ορμπάν και όχι σε μία δυτική δημοκρατία.

Ο συντάκτης του σχολίου και κεντρικός αρθρογράφος της εφημερίδας Χανς Ράουσερ (Hans Rauscher) αναρωτιέται ποιο θα είναι άραγε το επόμενο βήμα: «επιβολή στρατιωτικού νόμου», «κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και μήπως όλα αυτά με σύνθημα «να είναι πολύ πιο άνετη η κατάσταση για το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα της Ελευθερίας όταν θα αναλάβει την εξουσία».

Υπενθυμίζεται πως το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και ένα χρόνο ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30%. Ο δε υποψήφιος του στις αυστριακές προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ (Norbert Hofer) είχε αποσπάσει στον δεύτερο γύρο τους στις 22 Μαΐου ένα ποσοστό 49,7%, ενώ προηγείται του αντιπάλου του και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (Alexander Van der Bellen) στις δημοσκοπήσεις για τον επαναληπτικό γύρο τους στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών (με ποσοστό 50,3%), τον οποίο ακύρωσε την 1η Ιουλίου το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο με μία «νομικίστικη» απόφασή του, αποδεχόμενο την σχετική προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων.