ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές προωθούνται στο Χαλέπι και η Ουάσιγκτον μπαίνει σε «επιχειρησιακή παύση»

Οι τζιχαντιστές προωθούνται στο Χαλέπι και η Ουάσιγκτον μπαίνει σε «επιχειρησιακή παύση»
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ (Ashton Carter) εξηγεί από το Πεντάγωνο, στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Συρία. Ρώσοι, Αμερικανοί, Ιρανοί και Γάλλοι διεκδικούν ζωτικό χώρο στο πεδίο μιας μάχης που περισσότερο δίνεται στο εσωτερικό των χωρών τους παρά στο Λεβάντε Mark Wilson/Getty Images

Σε απόλυτο χάος εξελίσσεται η κατάσταση στη Συρία με Ρώσους, Αμερικανούς, Ιρανούς και Γάλλους να διεκδικούν το δικό τους ρόλο στο πεδίο μιας μάχης που περισσότερο δίνεται στο εσωτερικό των χωρών τους παρά στο πολύπαθο Λεβάντε.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που καταφτάνουν από τα μέτωπα της Συρίας. Ενώ όλα έδειχναν χτες πως ο ενισχυμένος από τη ρωσική αεροπορία συριακός στρατός προελαύνει κατά των τζιχαντιστών, σήμερα το πρωί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν πέντε χωριά στα περίχωρα του Χαλεπίου που ελέγχονταν από αντικυβερνητικές δυνάμεις, απέχοντας πλέον μόλις δύο χιλιόμετρα από τα προκεχωρημένα φυλάκια της γραμμής άμυνας των κυβερνητικών στην πόλη, η οποία παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα σε τομείς πιστούς στον Άσαντ και τομείς που ελέγχονται από τη συριακή αντιπολίτευση.

Έκαναν τη ρωσική επίθεση ευκαιρία

«Το Daesh (σ.σ. αραβικό όνομα για το Ισλαμικό Κράτος) εκμεταλλεύτηκε τα ρωσικά χτυπήματα από αέρος και την εμπλοκή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη Χάμα για να προωθηθεί προς το Χαλέπι», ανέφερε διοικητής των ανταρτών στο Reuters, εξηγώντας αυτήν την εξέλιξη, η οποία συγκλίνει με την άποψη των δυτικών συμμάχων ότι η Ρωσία χτυπά αντικαθεστωτικούς και όχι τζιχαντιστές.

Η κατάληψη των χωριών στα περίχωρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας ήταν η πι προωθημένη ενέργεια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει έδρα το Λονδίνο. «Είναι ένα μπρος-πίσω», ανέφερε στο Reuters o διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντουλραχμάν (Rami Abdulrahman), προσθέτοντας ότι ο στρατός του Άσαντ δεν έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος.

Νωρίτερα, δυνάμεις Σύρων ανταρτών κατέρριψαν ελικόπτερο στην επαρχία της Χάμα, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στη Ρωσία, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από τη Μόσχα.

Η μεγάλη απώλεια του Ιράν

Άλλη είναι η εικόνα που προκύπτει από τις δηλώσεις των Ρώσων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικά μαχητικά SU-34, SU-24M και SU-25CM πραγματοποίησαν σήμερα 67 εξόδους. Από τις επιδρομές σκοτώθηκαν 200 ισλαμιστές μαχητές του Liwa al-Haqq («Ταξιαρχία της Αλήθειας») στην επαρχία Ράκα που ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το ISIS, του οποίου δύο ανώτεροι διοικητές συγκαταλέγονται στους νεκρούς, σύμφωνα με υποκλοπές των Ρώσων. Το ρωσικό υπουργείο, επίσης, ανέφερε ότι κατέστρεψε στρατιωτική βάση σε παλιές φυλακές κοντά στο Χαλέπι, σκοτώνοντας άλλους 100 μαχητές.

Την ίδια ώρα, επίσημη ανακοίνωση από την Τεχεράνη αποκάλυψε ότι την Πέμπτη ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε στη Συρία από τζιχαντιστές. Ο στρατηγός Χοσεΐν Χαμαντανί (Hossein Hamadani) συνέδραμε τις συριακές ένοπλες δυνάμεις ως σύμβουλος και, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο, έχασε τη ζωή του στην αεροπορική βάση Kweiris, ανατολικά του Χαλεπίου.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί (Hassan Rouhani) έπλεξε το εγκώμιο του Χαμαντανί, κάνοντας λόγο για «μεγάλη απώλεια», ενώ τον αποκάλεσε «μάρτυρα».

Ο Ιρανός στρατηγός συμμετείχε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του ’80 και συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες των δυτικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ενώ πιο πρόσφατα, το 2009, υπήρξε επικεφαλής διοικητής των μονάδων καταστολής στα επεισόδια που ακολούθησαν την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (Mahmoud Ahmadinejad).

Η Ουάσιγκτον εξαναγκάζεται σε αλλαγή στρατηγικής

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ (Ashton Carter) εξηγεί από το Πεντάγωνο, στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Συρία. Ρώσοι, Αμερικανοί, Ιρανοί και Γάλλοι διεκδικούν ζωτικό χώρο στο πεδίο μιας μάχης που περισσότερο δίνεται στο εσωτερικό των χωρών τους παρά στο Λεβάντε - Πηγή: Mark Wilson/Getty Images

Καθώς τα μέτωπα του πολέμου αλληλοδιαχέονται στο συριακό έδαφος, η ισορροπία των δυνάμεων, όπως προέκυψε το καλοκαίρι από τις στρατιωτικές επιτυχίες ισλαμικής αντιπολίτευσης και Ισλαμικού Κράτους κατά του Άσαντ, δεν έχει αλλάξει δραματικά σ’ αυτές τις πρώτες δέκα ημέρες της ρωσικής επέμβασης. Παρόλα αυτά, η είσοδος στον πόλεμο των Ρώσων εξαναγκάζει τους Αμερικανούς σε τακτικούς ελιγμούς.

Όπως πρώτοι μετέδωσαν σήμερα οι New York Times, η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει τα σχέδιά της για εκπαίδευση μονάδων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης κατά του Ισλαμικού Κράτους και προσανατολίζεται πλέον στο να στηρίξει και να εξοπλίσει επιλεγμένες ομάδες κρούσης. Το Πεντάγωνο εξέδωσε σήμερα δελτίο Τύπου, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο υπουργός Άμυνας έχει τώρα δώσει εντολή για την παροχή εξοπλισμού και όπλων σε επιλεγμένους παλαίμαχους πολεμιστές και τις ομάδες τους ώστε εν καιρώ να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια συγχρονισμένη εξώθηση προς τις θέσεις που ελέγχονται από το ISIL».

Το Πεντάγωνο, δια της υφυπουργού Άμυνας Κρίστιν Γουόρμουθ (Christine Wormuth), έκανε λόγο για «επιχειρησιακή παύση», χωρίς να γίνεται αναφορά στο ποιες ομάδες θα υποστηριχτούν.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο CNN International, εξήγησε ότι το πρόγραμμα αναβάλλεται, αλλά η στήριξη προς τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση παραμένει. Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ (Ashton Carter) διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη μάχη κατά του ISIS, αλλά αναζητούν τρόπους «βελτίωσης» του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει από τις 7 Μαΐου ένα πρόγραμμα που προέβλεπε την εκπαίδευση 5.400 μαχητών και είχε προϋπολογισμό 500 εκατ. δολαρίων, αλλά κατέληξε στην εκπαίδευση μόλις 60 που δεν είχαν καμία τύχη απέναντι στους τζιχαντιστές. Εμμέσως πλην σαφώς, οι αμερικανικές αρχές παραδέχονται ότι το πρόγραμμα απέτυχε.

Αργότερα μέσα στην ίδια ημέρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε τμήμα του εναερίου χώρου της Συρίας, θέση που ικανοποιεί τη Ρωσία, αλλά φέρνει εκνευρισμό στην Τουρκία.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, καθώς όπως αποκάλυψε ο Κάρτερ, πολύ σύντομα θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις για το νέο αμερικανικό σχέδιο στη Συρία.

Ο φόβος της Γαλλίας

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ βομβάρδισε θέσεις του ISIS. Δύο βομβαρδιστικά Rafale απογειώθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χτύπησαν στόχους στην επαρχία Ράκα, καθώς όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριαν (Jean-Yves Le Drian): «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στη Συρία, ιδιαίτερα στα περίχωρα της πόλης Ράκα, κέντρα εκπαίδευσης ξένων μαχητών, αποστολή των οποίων δεν είναι να πολεμήσουν για το Daesh στο Λεβάντε, αλλά να έρθουν στη Γαλλία και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις».

Όπως συνηθίζεται στις ημέρες μας, η επίθεση ανακοινώθηκε μέσω twitter...