ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή οπτική: Άλλο Brexit άλλο Grexit για το ΔΝΤ

Ευρωπαϊκή οπτική: Άλλο Brexit άλλο Grexit για το ΔΝΤ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αν επιδιώκει κάποιος να καταλάβει τι έχει αλλάξει από πέρυσι στο διεθνές οικονομικό τοπίο, σχετικά με την Ελλάδα, αρκεί να δει τις αντιδράσεις -ή πιο σωστά, την έλλειψη αντιδράσεων- στην έκθεση του ΔΝΤ.

Η οποία, όπως κατεγράφη, περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν δεκάλογο σκληρών διαπιστώσεων και παραινέσεων προς την ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και κυρίως για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και των συντάξεων. Το μήνυμα, άλλωστε, που εξέπεμψε το ΔΝΤ με την έκθεσή του προς την ελληνική κυβέρνηση και ιδίως προς το οικονομικό επιτελείο ήταν σαφές: «Κόψτε και άλλο τις συντάξεις, φορολογείστε τους πλούσιους».

Παρ’ όλα αυτά, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που αναμένει το Brexit και βλέπει τη διεθνή οικονομία να μην μπορεί να κινηθεί πέρα από ένα καθεστώς αρνητικών επιτοκίων και ανησυχιών για την ανάπτυξη της Κίνας, το «ελληνικό πρόβλημα» ή το Grexit φαντάζουν για την ώρα, τουλάχιστον, μακρινή απειλή.

Οι λιγοστές αναφορές των αναλυτών θεωρούν την έκθεση ως «πρώτη ομοβροντία» στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης προκειμένου να πάρουν πιο γενναία μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Και σημειώνουν πως η Γερμανία, αλλά και άλλες κυβερνήσεις, θεωρούν αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην τελευταία συμφωνία δανείου προς την Ελλάδα. Άλλοι σημειώνουν τις αναφορές της έκθεσης στο φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα και στην φοροδιαφυγή αλλά και τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης που κατηγορεί το ΔΝΤ για «ακραίες» θέσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρείται και η κατάσταση στις τράπεζες καθώς τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

Όλοι φαίνεται να περιμένουν την τελική απόφαση του ΔΝΤ ως το τέλος του έτους. Αλλά όπως αναφέρουν κάποιοι συζητώντας το Brexit, «το μάθημα από την Ελλάδα είναι ότι για να επιτευχθεί συμφωνία σε αμφιλεγόμενα θέματα, πιθανότατα χρειάζεται πανικός στις αγορές». Και ο πανικός για τις ελληνικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές έχει για την ώρα υποχωρήσει.