ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Φινλανδοί κατά του ρατσισμού

Roni Rekomaa/Lehtikuva/via REUTERS

Περίπου 15.000 άνθρωποι, διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο του Ελσίνκι για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανόδου του ρατσισμού και της αύξησης των περιστατικών βίας από ακροδεξιούς, μετά τον θάνατο ενός νεαρού άνδρα που δέχθηκε επίθεση από έναν νεοναζί.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης για τους ίδιους λόγους και σε άλλες περιοχές της χώρας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα συμμετείχε σε μια πορεία στο Κουόπιο -κεντρικά της χώρας.

«Οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για έναν καλό λόγο. Διότι η αύξηση των επεισοδίων βίαιου εξτρεμισμού ανησυχεί την μεγάλη πλειονότητα των Φινλανδών» δήλωσε ο Σιπίλα στο ραδιοφωνικό δίκτυο YLE, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα νέα μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντιδιαδηλώσεις, με πολύ μικρότερη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στο Ελσίνκι, όμως η αστυνομία προνόησε προκειμένου οι αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών να μην συναντηθούν και δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.

Roni Rekomaa/Lehtikuva/via REUTERS

Η κύρια διαδήλωση στην πρωτεύουσα, υπό το σύνθημα «Σταματήστε αυτό Τώρα!» διοργανώθηκε από μια ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook μετά τον θάνατο ενός νεαρού άνδρα ο οποίος δέχθηκε επίθεση σε μια εκδήλωση εναντίον της μετανάστευσης στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ένας νεοναζί ηλικίας 26 ετών, γνωστός στις Αρχές, φέρεται να χτύπησε τον Γίμι Καρτούνεν, 28 ετών, όταν εκείνος έφτυσε ως αποδοκιμασία προς τα μέλη του Κινήματος Αντίστασης της Φινλανδίας, μιας νεοναζιστικής οργάνωσης. Έχασε την ισορροπία του από μια κλωτσιά που δέχθηκε στον θώρακα και το κεφάλι του χτύπησε στο έδαφος: απεβίωσε μία εβδομάδα αργότερα, την 16η Σεπτεμβρίου, από εγκεφαλική αιμορραγία.

Ο 26χρονος, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του, έχει προφυλακιστεί. Η ομάδα στο Facebook, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σημερινή διαδήλωση στο Ελσίνκι κατήγγειλε την «κουλτούρα της σιωπής» τα τελευταία χρόνια στην Φινλανδία η οποία «ενθάρρυνε την άνοδο του φασισμού και του ρατσισμού».

Το νεοναζιστικά κινήματα κι άλλες ακροδεξιές οργανώσεις έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους στην χώρα από το 2015, μετά την άφιξη 32.500 μεταναστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης