ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή απομόνωσης επιβλήθηκε στην Τσέλσι Μάνινγκ επειδή αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Άντρες της στρατιωτικής αστυνομίας οδηγούν στη φυλακή τον δεκανέα Μπράντλει Μάνινγκ μετά την απόφαση του στρατοδικείου για την ενοχή του σε 20 από τις 21 κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 στο στρατοδικείο του στρατοπέδου Φορτ Τζορτζ Μιντ (Fort George G. Meade) στο Μέριλαντ (Maryland) των ΗΠΑ, μία ημέρα πριν την έναρξη του τελευταίου σταδίου της δίκης. Ο Μάνινγκ κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της παροχής βοήθειας στον εχθρό. Η τελική απόφαση ανακοινώθηκε στις 21 Αυγούστου 2013 Mark Wilson/Getty Images

Η διεμφυλική στρατιώτης Τσέλσι Μάνινγκ (Chelsea Manning), η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 35 ετών επειδή παρέδωσε απόρρητους φακέλους στον ιστότοπο WikiLeaks, θα εγκλειστεί για 14 ημέρες στην απομόνωση, ως τιμωρία επειδή επιχείρησε να αυτοκτονήσει και επειδή είχε στο κελί της ένα απαγορευμένο βιβλίο.

Η πειθαρχική επιτροπή του Φορτ Λίβενγουορθ (Fort Leavenworth) –στρατιωτικής φυλακής στο Κάνσας όπου κρατείται η Μάνινγκ– την ενημέρωσε για την απόφαση αυτή την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ομάδα υποστηρικτών της από την οργάνωση «Αγώνας για το Μέλλον».

Το βιβλίο που είχε στην κατοχή της ήταν το «Hacker, Hoaxer, Whistleblower, Spy» της ανθρωπολόγου, ειδικής στον χακτιβισμό και καθηγήτριας στο καναδικό McGill University Γκαμπριέλα Κόλμαν (Gabriella Coleman).

Η Μάνινγκ σκοπεύει και ασκήσει έφεση στην απόφαση. Η ποινή της πειθαρχικής απομόνωσης θα μειωθεί στο μισό, εφόσον δεν διαπράξει κάποια άλλη παράβαση μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Δεν έχει καθοριστεί το πότε ακριβώς θα εκτίσει τις 14 ημέρες στην απομόνωση.

«Αισθάνομαι πληγωμένη. Αισθάνομαι μόνη. Έχω ταραχτεί από την απόφαση. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω», είπε στον κύκλο των υποστηρικτών της.

Η 28χρονη Τσέλσι Μάνινγκ γεννήθηκε ως Μπράντλεϊ Μάνινγκ (Bradley Manning) στην Οκλαχόμα. Στις 22 Αυγούστου 2013, μία ημέρα μετά την καταδίκη της για κατασκοπεία αποκάλυψε ότι αισθάνεται γυναίκα.

Προσπάθησε να αυτοκτονήσει τον Ιούλιο επειδή –σύμφωνα με τους δικηγόρους της– ο στρατός τής αρνείται την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική αγωγή που έχει ανάγκη. Στις αρχές του μήνα είχε ξεκινήσει απεργία πείνας, αλλά την διέκοψε όταν οι στρατός αποφάσισε να της επιτρέψει να υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου. Είχε ξεκινήσει ορμονοθεραπεία το 2015.

Η Μάνινγκ υπηρέτησε από τον Οκτώβριο του 2009 και για τους επόμενους έξι μήνες στο Ιράκ ως αναλυτής στρατιωτικών πληροφοριών. Το 2010, παρέδωσε στα WikiLeaks περισσότερα από 250.000 έγγραφα, βίντεο, διπλωματικά τηλεγραφήματα και άλλες στρατιωτικές αναφορές, σε μια υπόθεση που προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ (Iraq War Logs / Afghan War Diary).

Το 2013, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών για κατασκοπεία. Θα μπορέσει να αιτηθεί αναστολή της ποινής αφού εκτίσει επτά χρόνια στη φυλακή. Βρίσκεται στη φυλακή τα τελευταία έξι χρόνια μετά από τη σύλληψή της στο Ιράκ τον Μάιο του 2010.

Οργάνωση υποστηρικτών της Τσέλσι Μάνινγκ ανακοίνωσε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 ότι η στρατιωτική φυλακή του Φορτ Λίβενγουορθ στο Κάνσας της επέβαλε πειθαρχική απομόνωση - Πηγή: tumblr.fightforthefuture.org

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης