ΚΟΣΜΟΣ

Αβραμόπουλος: Η ΕΕ αύξησε τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες το 2016

Αβραμόπουλος: Η ΕΕ αύξησε τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες το 2016
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος στην 71η Σύνοδο της Γενικης Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 Twitter DimitrisAvramopoulos ‏@Avramopoulos

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε παγκόσμιο επίπεδο πρώτη στην παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, ανάφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί από 1,35 δισ. ευρώ το 2015 σε 1,7 δισ. ευρώ το 2016.

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος κατά την εναρκτήρια τελετή των εργασιών της συνόδου κορυφής για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες που διοργανώνει για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε πως «για όσους έχουν εκτοπιστεί με βία από τις πατρίδες τους, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: πρέπει το ταξίδι τους προς ένα ασφαλές μέρος να γίνει συντομότερο και ευκολότερο».

Και πρόσθεσε:

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσοι ζητούν προστασία θα πρέπει να βρουν ένα ασφαλές μέρος όσο το δυνατόν πιο κοντά στη χώρα καταγωγής τους, ακόμη και εντός της χώρας τους, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.

Παρέθεσε δε τα μεγέθη, σύμφωνα με τα οποία «περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη το 2015, ενώ φέτος ήδη έχουν ξεπεράσει τους 360.000».

«Για να διασχίσουν τη Μεσόγειο, επιβιβάζονται σε επικίνδυνα πλοία και βάρκες, θύματα οι περισσότεροι των αδίστακτων διακινητών», εξήγησε ο Ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας ότι «ο αριθμός των ευάλωτων ατόμων μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων διαρκώς αυξάνεται» με αποτέλεσμα «φέτος, τα ανήλικα παιδιά αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο στην Ελλάδα και σχεδόν το ένα πέμπτο στην Ιταλία».

Μιλώντας για τις δράσεις της ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε τα εξής:

Σημαντικό μέτρο για την καλύτερη προστασία των ευάλωτων μεταναστών, είναι και η επανεγκατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει από πέρυσι το πρώτο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προβλέποντας, σε επίπεδο ΕΕ, 22.000 θέσεις. Πέρυσι, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες που έχρηζαν διεθνούς προστασίας επανεγκαταστάθηκαν.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέλυσε πώς επιμερίζεται η χρηματοδότηση, λέγοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτής κατευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες, και ειδικότερα στα παιδιά και στις γυναίκες.

Χρηματοδότηση

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε πάνω από 150 εκατ. ευρώ σε δράσεις που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπη τετραπλασίασε την ανθρωπιστική βοήθεια για την παροχή εκπαίδευση σε έκτακτες συνθήκες.

Το 2015, η Κομισιόν χορήγησε περίπου 11,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της βίας στη Συρία και τις γειτονικές χώρες. Για την Τουρκία, προβλέπεται χρηματοδότηση έργων ύψους 3 εκατ. ευρώ για να στηρίξουν άμεσα τα τρία εκατομμύρια προσφυγές περίπου που βρίσκονται εκεί.

Με ιδιαίτερη μνεία στους πιο ευάλωτους, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, και για την αντιμετώπιση της βίας λόγω διαφορετικού φύλλου. Έχουμε στηρίξει τη δημιουργία 7 κέντρων για γυναίκες στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη.

Πέρα από τις άμεσες ανάγκες, η ΕΕ παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και στο Κέρας της Αφρικής για την ανάπτυξη εθνικών συστημάτων ασύλου και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

«Όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ευάλωτοι όταν διασχίζουν ανοικτές θάλασσες με τα επικίνδυνα σκάφη των διακινητών», υπογράμμισε με έμφαση ο Ευρωπαίος επίτροπος, διευκρινίζοντας τους λόγους για τους οποίους «η ΕΕ επιτηρεί με θαλάσσια μέσα διάφορα σημεία της κεντρικής Μεσογείου, κοντά στις λιβυκές ακτές, στο Αιγαίο και στην Τουρκία, τόσο με δικές τις δυνάμεις όσο και σε συνεργασία με διεθνείς φορείς όπως το ΝΑΤΟ».

Συνολικό σχέδιο

Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων, η ΕΕ έχει διασώσει πάνω από 436.000 ανθρώπους τα δυο τελευταία χρόνια, είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου να δημιουργήσουμε περισσότερες και πιο ασφαλείς οδούς για την προστασία εκείνων που έχουν ανάγκη.

«Η πρόκληση και η ευθύνη δεν είναι μόνο για την Ευρώπη. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με όλες τις χώρες από τις οποίες περνούν οι μεταναστευτικές ροές για την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν σήμερα», κατέληξε απαριθμώντας τις εξής δεσμεύσεις:

  • Ανάπτυξη των απαραιτήτων δομών για την παροχή βοήθειας στους ευάλωτους μετανάστες.
  • Παροχή ασφαλών καταφυγίων κατά μήκους των μεταναστευτικών διαδρομών.
  • Δραστική αύξηση των επανεγκαταστάσεων παγκοσμίως.