Στη φυλακή Τούρκος φωτορεπόρτερ του AFP για συμμετοχή σε διαδήλωση υπέρ του Ιμάμογλου

Διαδηλωτές στην Τουρκία ζητούν την απελευθέρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου
AP Photo/Emrah GurelΤην προφυλάκιση του Γιασίν Ακγκιούλ φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) διέταξε σήμερα Τούρκος δικαστής, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε μια παράνομη συγκέντρωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του στο AFP.
Ο δημοσιογράφος, ο δικηγόρος του οποίου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να εφεσιβάλει την απόφαση, επισήμανε, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ότι το μόνο που έκανε ήταν να καλύπτει δημοσιογραφικά τη διαδήλωση συμπαράστασης στον φυλακισμένο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, μια κινητοποίηση στην οποία κατηγορείται ότι πήρε μέρος.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση του Ακγκιούλ εν αναμονή της δίκης με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομες συναθροίσεις και πορείες κι ότι δεν αποχώρησε εθελουσίως παρά τις προειδοποιήσεις.
Συνελήφθη με άλλους εννέα δημοσιογράφους
Ο Ακγκιούλ, που εργάζεται για το AFP, συνελήφθη τα ξημερώματα της Δευτέρας στην οικία του, μαζί με άλλους 9 δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη (δυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε σήμερα την προφυλάκιση επτά εξ αυτών, σύμφωνα με έναν εκ των συνηγόρων τους.
Από την πλευρά της, η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontiers- RSF) χαρακτήρισε σήμερα «σκανδαλώδη» την απόφαση του Τούρκου δικαστή.
«Είναι η πρώτη φορά που ένας δημοσιογράφος, η ταυτότητα του οποίου έχει ξεκάθαρα επιβεβαιωθεί, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, προφυλακίζεται στη βάση αυτού του νόμου κατά των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων. Αυτή η σκανδαλώδης απόφαση αντικατοπτρίζει μια ολοένα και πιο σοβαρή κατάσταση που εξελίσσεται στην Τουρκία», δήλωσε στο AFP ο Ερόλ Οντέρογλου, εκπρόσωπος των RSF στην Τουρκία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη του ηγέτη του CHP στον Ιμάμογλου - Το μήνυμα του φυλακισμένου πολιτικού

Τι σημαίνει η προφυλάκιση Εκρέμ Ιμάμογλου για το πολιτικό του μέλλον και το «αύριο» της Τουρκίας

Σύλληψη Ιμάμογλου: Δικαστής παραδέχεται ότι δεν είναι επαρκή τα στοιχεία σε βάρος του

Σύλληψη Ιμάμογλου: Κύμα διαδηλώσεων σαρώνει την Τουρκία παρά την καταστολή Ερντογάν

Η Μόσχα καταδίκασε σε πολυετείς ποινές μέλη του Τάγματος Αζόφ - «Είναι τρομοκρατική οργάνωση»
17:24
Euroxx Securities: Ενίσχυση του στελεχιακού της δυναμικού με έμφαση στην Επενδυτική Τραπεζική
17:18
ΣΥΡΙΖΑ - Γαβρήλος για αύξηση κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός εμπαίζει τους εργαζόμενους
17:17
Συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ - Εξαφανίστηκαν στη Λιθουανία τέσσερις στρατιώτες
17:09