Καμία πρόοδος στο ζήτημα της κατανομής προσφύγων, δηλώνει ο Αυστριακός καγκελάριος
Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο ζήτημα της κατανομής προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδέχθηκε σε μακρά εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του ο Κρίστιαν Κέρν (Christian Kern) στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
O ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών έχει συγκαλέσει το ερχόμενο Σάββατο στη Βιέννη μίνι σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel).
«Θα πρέπει κανείς να συνεχίσει να ασκεί πίεση», ανέφερε ο καγκελάριος προς την κατεύθυνση των τεσσάρων χωρών της αποκαλούμενης oμάδας του Βίσεγκραντ, κρατώντας απόσταση από την πρόταση που παρουσίασαν οι Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία στην Μπρατισλάβα για το μέλλον της ΕΕ.
Οι τέσσερις χώρες της κεντρικής Ευρώπης απορρίπτουν κατηγορηματικά την δεσμευτική ποσόστωση στην κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη και αρνούνται επίμονα να την εφαρμόσουν.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orbán), η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο ομόλογός της της Αυστρίας Κρίστιαν Κέρν καταφτάνουν για την οικογενειακή φωτογραφία, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Leonhard Foeger
Κατανοεί τον Ιταλό πρωθυπουργό
Απεναντίας, ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτηρίζει «μεγάλη πρόοδο» την απόφαση στην Μπρατισλάβα για την αποστολή επιπλέον 200 στελεχών της Frontex και επιπλέον πενήντα φορτηγών αυτοκινήτων στη Βουλγαρία για εκεί ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς –όπως σημείωσε στη συνέντευξή του– «θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος έρχεται στην Ευρώπη».
Μπορεί μεν να δημιουργήθηκε η εσωτερική αγορά, ωστόσο έχει παραλειφθεί η επαρκής προστασία των εξωτερικών συνόρων, διευκρίνισε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στις «παραλείψεις από το παρελθόν» που –όπως είπε– έχουν ξεπεράσει την ΕΕ και καθιστούν αναγκαία την «επισκευή» της.
«Κατανόηση» εξέφρασε ο Κρίστιαν Κερν για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi), τις εκτιμήσεις του οποίου ο ίδιος «συμμερίζεται πολύ», καθώς –όπως ανέφερε– δεν επιτρέπεται να υπάρχουν μόνον διαδικασίες για επίλυση των προβλημάτων, αλλά θα πρέπει σαφώς να προωθούνται οι λύσεις.
Διαμηνύοντας τη δυσαρέσκεια του για τα αποτελέσματα στην Μπρατισλάβα, ο Ιταλός πρωθυπουργός απέφυγε στη να εμφανιστεί μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκείνοι μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής.
Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος, στόχος της μίνι συνόδου κορυφής για το προσφυγικό είναι «η συζήτηση, μεταξύ άλλων, σχεδίων για την προστασία των συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών και με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου».
Στη σύνοδο αναμένονται, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (Donald Tusk), καθώς επίσης οι πρωθυπουργοί από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία.
Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα –ως ηγέτη μιας άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα– θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Η δε παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως ενισχύει τις θέσεις του Αυστριακού ομολόγου της για την προσφυγική κρίση, καθώς συγκλίνουν με τις δικές της.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν αγορεύει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στη Βιέννη, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Leonhard Foeger
Τρενάρει τον υπουργό Εξωτερικών
Με τη σύγκληση της μίνι συνόδου, ο Κερν φαίνεται να αφαιρεί από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς (Sebastian Kurz) –του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος– την πρωτοβουλία για επανάληψη της αμφιλεγόμενης «Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια»,.
Τη διάσκεψη εκείνη είχαν συγκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο –ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας– ο Σεμπάστιαν Κουρτς με την τότε υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (Johanna Mikl-Leitner) –επίσης από το Λαϊκό Κόμμα.
Λόγω του εξωθεσμικού της χαρακτήρα, η διάσκεψη του Φεβρουαρίου είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες, όχι μόνον της Αθήνας, αλλά επίσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Σε εκείνη τη συνάντηση είχε αποφασιστεί το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, με συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη.