ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Γερμανοί κατά της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου

Πλήθος διαδηλωτών παίρνουν μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου (TTIP) μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ και της αντίστοιχης μεταξύ ΕΕ-Καναδά (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA), στη Φρανφκούρτη της Γερμανίας, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Kai Pfaffenbach

Πλήθος Γερμανών, το οποίο εκτιμάται από 163.000 έως 320.000 ανθρώπους, διαδήλωσε σήμερα σε επτά γερμανικές πόλεις για να καταγγείλει το σχέδιο για την κύρωση της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (ΤΤΙΡ) –κείμενο που προωθεί ασμένως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel), αλλά που συναντά αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με τη Γαλλία να πρωτοστατεί στην κατάργησή του.

Στη Γερμανία υπάρχει γενικευμένη αντίδραση κατά της TTIP, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί θέμα διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

Πολλοι κατηγορούν για αδιαφάνεια τις ηγεσίες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ενδεχόμενη συμφωνία θα βάλει ταφόπλακα σε κάθε έννοια κοινωνικού κράτους στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι διοργανωτές της σημερινής εκδήλωση –περίπου 30 ΜΚΟ, εργατικές ενώσεις και πολιτικά κόμματα– υποστήριξαν πως κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν περίπου 320.000 ανθρώπους. Οι αστυνομικές αρχές σε επτά πόλεις από την πλευρά τους υποστήριξαν πως οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν σε αριθμό τους 163.000-188.000.

Στους δρόμους του Βερολίνου βγήκαν το μεσημέρι περίπου 50.000-70.000 διαδηλωτές, παρά την δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από την αρχή της διαδήλωσης. Ογκώδεις ήταν και οι κινητοποιήσεις σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Αμβούργο και το Μόναχο, ενώ με μικρότερο παλμό πραγματοποιήθηκαν εκείνες στη Φρανκφούρτη, στην Κολωνία, τη Στουτγάρδη και τη Λειψία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν χιλιάδες επιγραφές με συνθήματα και σημαίες, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «Δημοκρατία αντί για ΤΤΙΡ» και «Όχι σημαίνει όχι», ή ακόμη «Να μοιραζόμαστε κι όχι να διαιρούμε».

Πέραν από την ΤΤΙΡ –για την οποία προβλέπεται να ξεκινήσει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις αρχές Οκτωβρίου– οι διαδηλωτές διετράνωσαν την αντίθεσή τους και στην αντίστοιχη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά –την λεγόμενη Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA)–, της οποίας η υπογραφή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

Στιγμιότυπα από την πορεία κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου TTIP και CETA, που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Kai Pfaffenbach

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης