ΚΟΣΜΟΣ

Όλο και πιο ισχυρό το σενάριο για βόμβα στο ρωσικό αεροσκάφος

David Degner/Getty Images

Με την έρευνα στα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους της Metrojet να κορυφώνεται καθώς αναζητούνται τα αίτια της συντριβής του πάνω από τη χερσόνησο του Σινά, το σενάριο που διακινείται εντονότερα ως επικρατέστερο τις τελευταίες ώρες είναι αυτό της τοποθέτησης βόμβας στο εσωτερικό του από εργαζόμενο στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.

Αυτό αναφέρει αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας, τον οποίο επικαλείται το BBC, με τη θεωρία αυτή ωστόσο να μην βρίσκει ευήκοα ώτα στην Αίγυπτο, οι αρχές της οποίας ανησυχούν ενδεχομένως για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Interfax που επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν συμφώνησε με πρόταση της υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας να ανασταλούν οι ρωσικές πτήσεις προς την Αίγυπτο, δίνοντας οδηγίες στην κυβέρνηση "να επεξεργαστεί μηχανισμούς που θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των συστάσεων", σε μια κίνηση που σίγουρα εγείρει ερωτηματικά γύρω από τις σχέσεις που διαμορφώνονται ανάμεσα στα δυο κράτη.

Τι λένε "μαύρα κουτιά" του μοιραίου αεροσκάφους

Το σενάριο της "επίθεσης" στο αεροσκάφος καθίσταται το επικρατέστερο ενδεχόμενο και με βάση την ανάλυση των δυο μαύρων κουτιών του.

Τόσο ο καταγραφέας των στοιχείων της πτήσης (Flight Date Recorder) όσο και ο αποτυπωτής ομιλιών θαλάμου διακυβέρνησης (Cockpit Voice Recorder) συγκλίνουν στο ότι η λειτουργία των οργάνων του αεροσκάφους και οι συνομιλίες ήταν "φυσιολογικά" έως το 24ο λεπτό όταν τα δυο μαύρα κουτιά σταμάτησαν απότομα.

Το γεγονός αυτό -επισήμανε πηγή προσκείμενη στην έρευνα- ενδεχομένως ταυτίζεται με μια "πολύ αιφνίδια εκρηκτική αποσυμπίεση".

Μίλησε ακόμα και για φωτογραφίες από τα συντρίμμια που δείχνουν πως ορισμένα από αυτά μοιάζουν να διαλύθηκαν από τις επιπτώσεις ενός γεγονότος που συνέβη από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του αεροσκάφους, κάτι που "επιβεβαιώνει την υπόθεση ενός εκρηκτικού μηχανισμού".

Άρχισαν να επιστρέφουν -δίχως αποσκευές- Βρετανοί τουρίστες

Την ίδια ώρα, Βρετανοί τουρίστες που "εγκλωβίστηκαν" στο αιγυπτιακό θέρετρο όταν οι πτήσεις ματαιώθηκαν, άρχισαν σήμερα την επιβίβαση στις πτήσεις της επιστροφής, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Χοσάμ Κάμελ.

Η βρετανική Easyjet ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δυο από τις πτήσεις της αναχώρησαν για την Αγγλία και ότι αναμένονταν και άλλες πτήσεις να κάνουν το ίδιο δρομολόγιο πολύ σύντομα.

Άλλωστε, οι εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης υπολογίζουν στις 20.000 τους Βρετανούς που βρίσκονται στο Σαρμ ελ Σέικ και στις δέκα μέρες το χρόνο που θα απαιτηθεί για να επιστρέψουν όλοι.

Όσοι φεύγουν μάλιστα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους μόνο χειραποσκευή και όχι άλλες αποσκευές, εξαιτίας του φόβου ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της Metrojet.

Όπως αναφέρει το CNN, η θεωρία των δυτικών κρατών ξεκίνησε να προβάλλεται όταν η Βρετανία ματαίωσε πτήσεις από το Σαρμ ελ Σέιχ προς τη Βρετανία εξαιτίας φόβων για το τι μπορεί αυτές να μεταφέρουν.

Έγινε ακόμα πιο προβεβλημένη ότι την διατύπωσε τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και παρά το γεγονός ότι κανείς από τους δυο δεν μίλησε για βεβαιότητα.

Ρίγη συγκίνησης για τα θύματα της τραγωδίας

Παράλληλα, συνεχίζεται σήμερα η τέλεση κηδειών για τα θύματα της τραγωδίας, με το πτώμα του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους, Βαλερί Νέμοβ να μεταφέρεται στην περιοχή του Βόλγκγκραντ, 600 μίλια νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Ο άτυχος άντρας είχε 12.000 ώρες πτητικής εμπειρίας και η μητέρα του φέρεται να δέχεται ψυχολογική υποστήριξη σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η μόλις 10 μηνών Νταρίνα, το μικρότερο σε ηλικία θύμα της αεροπορικής τραγωδίας, ίσως να κρατά το «κλειδί» της λύσης του μυστηρίου καθώς η σορός του μωρού βρέθηκε σε απόσταση περισσοτέρων από 21 μιλιών από την κύρια περιοχή της συντριβής, ένδειξη ότι το αεροπλάνο ίσως να εξερράγη νωρίτερα από ότι πίστευαν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η ουρά του μοιραίου Airbus εντοπίστηκε πέντε χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής και το κυρίως μέρος της ατράκτου. Ωστόσο, το ογκώδες κομμάτι δεν έφερε σημάδια από φωτιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης