ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Σχεδόν 140 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στη Συρία

ΔΝΤ: Σχεδόν 140 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στη Συρία
Reuters

Πολύ μεγάλο είναι το οικονομικό κόστος των ένοπλων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όχι μόνο για τις χώρες στις οποίες γίνονται, αλλά και τις γειτονικές, αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ.

Οι συγκρούσεις υπονομεύουν την ανάπτυξη και σε γειτονικές χώρες και σε εκείνες που φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες, αναφέρει η έκθεση του Ταμείου.

Στη νέα έρευνα, για την κατάσταση σε 179 εμπόλεμες χώρες από το 1970, διαπιστώθηκε ότι η μείωση του ΑΕΠ στις σπαραζόμενες από τον πόλεμο Συρία, Λιβύη και Υεμένη τα τελευταία χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Ύστερα από πέντε χρόνια πολέμου, το ΑΕΠ της Συρίας είναι κάτω από το μισό εκείνου που είχε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2010, ενώ, μόνο το 2015, η Υεμένη έχασε το 25-35% του ΑΕΠ της.

Αντίθετα απ΄ ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου η συρροή προσφύγων από τη Συρία και την Υεμένη είχε μόνο μικρή οικονομική επίπτωση και ορισμένα θετικά αποτελέσματα, η μετανάστευση είχε πολύ πιο αρνητικά αποτελέσματα στις χώρες υποδοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αναφέρει το ΔΝΤ. .

Οι ζημιές στις υποδομές, εκτιμώνται στα 137,8 δισ.δολάρια στη Συρία και σε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια στην Υεμένη. Την ίδια στιγμή, όπως γράφει σε άρθρο της η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο έφτασε το 52% το 2013 και ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής έπεσε δραματικά από τα 76 χρόνια πριν τον πόλεμο στα 56 χρόνια πλεον. Εκτός από τις προφανείς κοινωνικές συνέπειες όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν και τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ ακόμα και σε περίπτωση που η Συρία αναπτυσσόταν με 4,5% το χρόνο θα χρειαζόταν περίπου 20 χρόνια για να επιστρέψει στο ΑΕΠ που είχε πριν το 2010.