ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεισε η συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας για τα ορυκτά - Τι προβλέπει

Έκλεισε η συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας για τα ορυκτά - Τι προβλέπει

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ.

AP Photo

«Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ.

«Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν ουκρανικούς ορυκτούς πόρους αντί πληρωμής για στρατιωτική υποστήριξη στον αμυντικό πόλεμο του Κιέβου κατά της Ρωσίας και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου και μια διάταξη που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να λάβει εγγυήσεις ασφάλειας για την οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης», δήλωσε ο Σμιχάλ σύμφωνα με την DW.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι αναμένει η κυβέρνηση της Ουκρανίας να εξετάσει σήμερα τη συμφωνία, ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι «ούτε ο πρόεδρος Ζελένσκι, ούτε η κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία χωρίς να υπάρξουν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα».

Reuters: To προσχέδιο της συμφωνίας δεν προσδιορίζει καμία εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το προσχέδιο της συμφωνίας που έχει κατατεθεί δεν προβλέπει καμία εγγύηση ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία σε ό,τι αφορά την μελλοντική στρατιωτική στήριξη.

«Οι αποστολές όπλων εξακολουθούν να συζητούνται μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η ίδια πηγή.

Βουλευτής Ουκρανίας: Το Κοινοβούλιο δεν γνωρίζει λεπτομέρειες της συμφωνίας

Η Ουκρανή βουλευτής Mariia Ionova δήλωσε νωρίτερα στο BBC ότι, όπως έχουν τα πράγματα, το ουκρανικό κοινοβούλιο δεν έχει εικόνα για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Πριν υπογράψουμε οτιδήποτε εκ μέρους του ουκρανικού κράτους, του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, πρέπει να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται», είπε η Ionova.

«Έχουμε καλέσει τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει τι συμβαίνει μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς ως εκπρόσωποι του ουκρανικού λαού πρέπει να γνωρίζουμε».

Η ίδια πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να αφορά τον «πλούτο και την ανεξαρτησία» της Ουκρανίας και πιστεύει ότι η χώρα «πληρώνει σήμερα υψηλό τίμημα» για την ειρήνη.

Συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας: Η κίνηση «ματ» του Τραμπ που αλλάζει ξανά τις ισορροπίες

Μία ακόμη νίκη πέτυχε ο Ντόναλντ Τραμπ με την καταρχήν συμφωνία με την Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες, την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελπίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, δεδομένης της πρόσφατης επαναπροσέγγισης της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα στο Ριάντ, αλλά και της επικείμενης συνάντησης του Πούτιν με τον πλανητάρχη.

Η συμφωνία επετεύχθη, ύστερα από την απόφαση των ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις για δικαίωμα 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι 475 δισ. ευρώ σε πιθανά έσοδα από την εκμετάλλευση των πόρων.

Η απαίτηση αυτή του Αμερικανού προέδρου είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος την απέρριψε, αλλά και άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

Οι λεπτομέρειες για οποιαδήποτε συμφωνία πιθανότατα θα συζητηθούν σε συναντήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων, ενώ Τραμπ και Ζελένσκι αναμένεται να συζητήσουν το θέμα κατά το τετ α τετ που θα έχουν.

Πληροφορίες, ωστόσο θέλουν το Κίεβο να θέλει να κλείσει τη συμφωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με το ουκρανικό κοινοβούλιο να συνέρχεται την Τετάρτη (26/2) προκειμένου να συστήσει στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υπογράψει το κείμενο.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους πράσινο φως έχει ήδη δοθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Εξωτερικών οι οποίοι διατύπωσαν ήδη την πρόταση να ταξιδέψει ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο το επόμενο διάστημα για μια τελετή υπογραφής με τον Τραμπ, οποίος θέλει να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα σε αυτόν το τομέα. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον πρόεδρο της Ουκρανίας να μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή (28/2).

«Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για τον πρόεδρο να συζητήσει ποια είναι η ευρύτερη εικόνα. Και στη συνέχεια, μετά από αυτό, θα μπορέσουμε να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η τελική εκδοχή της συμφωνίας, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου που είδαν οι Financial Times, προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου, στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισφέρει το 50% των εσόδων από την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σχετικών υποδομών. Το ταμείο θα επενδύει χρήματα σε έργα εντός της Ουκρανίας.

Ασαφές παραμένει τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας θα απαιτούσαν οι εταιρείες για να διακινδυνεύσουν να εργαστούν στην Ουκρανία, ακόμη και σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός. Και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι είδους συμφωνίες χρηματοδότησης θα βασίζονταν στις συμβάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και των αμερικανικών εταιρειών. Επίσης τέτοια έργα θα χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθούν και απαιτούν σημαντικές επενδύσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός δρόμου που θα είναι μακρύς, αλλά το πρώτο βήμα έγινε και δημιουργεί νέα δεδομένα στην προσπάθεια να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά από τρία χρόνια.

Επίσης γεγονός είναι ότι ο Τραμπ κατάφερε να έχει διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη Μόσχα, όσο και με το Κίεβο με τις συναντήσεις του με Πούτιν και Ζελένσκι να αναμένονται με με μεγάλο ενδιαφέρον, την ώρα που οι Ευρωπαίοι για μία ακόμη φορά αποδεικνύονται απλοί παρατηρητές των εξελίξεων.