ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκάθαρη διαφωνία Πενταγώνου στη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είναι αο αρχιτέκτονας της ρωσοαμερικάνικης συμφωνίας για τη Συρία REUTERS

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία -που έκλεισε χθες δύο εικοσιτετράωρα εφαρμογής- έκανε ευρύτερα γνωστές τις διευρυνόμενες διαφωνίες μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του υπουργού Άμυνας Αστον Κάρτερ γύρω από το ενδεχόμενο ΗΠΑ και Ρωσία να συνεργαστούν στρατιωτικά απέναντι στις συριακές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times ο υπουργός Άμυνας ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που τάχθηκαν σαφώς κατά της συμφωνία σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτή τη συνομιλία ο Κέρι πίεζε για από τη Γενεύη για την έγκριση της συμφωνίας. Τελικά ο πρόεδρος Ομπάμα πείστηκε να πει το «ναι» όμως το Πεντάγωνο δεν φαίνεται να πείστηκε.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξακολουθούν να μη συμφωνούν στο σχέδιο κοινών αμερικανορωσικών βομβαρδισμών εναντίον τζιχαντιστών, εφόσον η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τηρηθεί επί ένα επταήμερο

Σύμφωνα με τους Times η διαφωνία ανάμεσα σε Κέρι και Κάρτερ προέρχεται ουσιαστικά από την επιλογή Ομπάμα να κρατήσει τις αμερικάνικες χερσαίες δυνάμεις μακριά από τη σύγκρουση στη Συρία, κάτι που μεγάλωσε το ρόλο της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή. Και τώρα, την εποχή που σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας είναι στην πλέον τεταμένη φάση τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις καλούνται να μοιραστούν στρατιωτικές πληροφορίες με τους Ρώσους προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νούσρα.

Ο κ. Κέρι αναγνωρίζει ότι η συμφωνία της Γενεύης ενέχει πολλές δυσκολίες, καθώς στο συριακό πρόβλημα εμπλέκονται πολλές δυνάμεις, πέραν των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με αντικρουόμενες επιδιώξεις. Ωστόσο, στενοί σύμβουλοι του υπ. Εξωτερικών θεωρούν ότι η προσέγγιση του Πενταγώνου έναντι της Ρωσίας απηχεί τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου. Σημειώνεται πως για τον Κέρι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και τελικά η πολιτική μετάβαση με την απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ είναι κορυφαίο ζήτημα για την πολιτική κληρονομιά που θα αφήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης