«Παραλίες για διακοπές» με ήλιο και άμμο είχε κάποτε ο Άρης, σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού ρόβερ

Ο πλανήτης Άρης σε φωτογραφία του διαστημοπλοίου «Amal» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Φεβρουάριο του 2021
Mohammed bin Rashid Space Center/UAE Space Agency, via APΟ Άρης κάποτε φιλοξενούσε όχι μόνο ωκεανό, αλλά και «παραλίες για διακοπές» με ήλιο, άμμο και απαλά κύματα, σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι ο Κόκκινος Πλανήτης καλυπτόταν από έναν τεράστιο ωκεανό στο βόρειο τμήμα του και διέθετε κατοικήσιμο περιβάλλον χάρη σε δεδομένα που ελήφθησαν από το κινεζικό ρόβερ Zhurong, αναφέρει ο Independent.
«Βρίσκουμε μέρη στον Άρη που έμοιαζαν με αρχαίες παραλίες και αρχαία δέλτα ποταμών», δήλωσε ο Benjamin Cardenas, καθηγητής γεωλογίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Penn State και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης. «Βρήκαμε ενδείξεις για άνεμο, κύματα, άμμου - μια κανονική παραλία για διακοπές».
Το κινεζικό ρόβερ, που προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2021, διέθετε όργανα που ήταν σε θέση να εξερευνήσουν την περιοχή κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Χρησιμοποιώντας ραντάρ χαμηλής και υψηλής συχνότητας, μπόρεσε να δει θαμμένους βραχώδεις σχηματισμούς.
Τα κύματα σημαίνουν ζωή
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να βρουν κρυμμένα στρώματα πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια του Άρη, που υποδηλώνουν ότι κάποτε είχε ωκεανό. Τα δεδομένα του ραντάρ έδειξαν μια στρωματοποιημένη δομή παρόμοια με αυτή που συναντάται στις παραλίες στη Γη, όπου υπάρχουν αποθέσεις που κλίνουν προς τον ωκεανό και δημιουργούνται όταν κύματα μεταφέρουν ιζήματα σε μια υδάτινη μάζα.

Απεικόνιση του Άρη όπως υποτίθεται ότι ήταν πριν από 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια, με έναν ωκεανό να καλύπτει ολόκληρο σχεδόν το βόρειο τμήμα του
Robert Citron«Αυτό μας έκανε εντύπωση γιατί υποδηλώνει ότι υπήρχαν κύματα, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε μια δυναμική διεπαφή αέρα και νερού», δήλωσε ο Cardenas. «Η πρώτη ζωή στη Γη αναπτύχθηκε χάρη στην αλληλεπίδραση μεταξύ ωκεανών και ξηράς, οπότε τα νέα ευρήματα δίνουν μια εικόνα αρχαίων κατοικήσιμων περιβαλλόντων στον Άρη, ικανών να φιλοξενήσουν συνθήκες φιλικές προς τη μικροβιακή ζωή».
«Οι δυνατότητες του ρόβερ Zhurong μας επέτρεψαν να κατανοήσουμε τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη με έναν εντελώς νέο τρόπο», δήλωσε ο Michael Manga, καθηγητής της Επιστήμης της Γης και των Πλανητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συν- συγγραφέας της μελέτης.
«Το ραντάρ του μας δίνει μια εικόνα του υπεδάφους του πλανήτη, η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε γεωλογία που δεν θα μπορούσαμε πριν. Όλες αυτές οι απίστευτες εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν καταστήσει δυνατή την πραγματοποίηση επιστημονικών εργασιών που αποκαλύπτουν ένα θησαυρό νέων πληροφοριών για τον Άρη».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα εντυπωσιακά «σύννεφα του λυκόφωτος» στον Άρη κατέγραψε το ρόβερ Curiosity

«Ασημένιο Βουνό»: Το Perseverance συνέλεξε δείγμα από τον Αρη με υφές «που δεν έχουμε ξαναδεί»

Βρέθηκε η αιτία πίσω από τις γιγάντιες θύελλες σκόνης που μπορούν να καλύψουν τον Άρη για μήνες

Πιο «γόνιμη» η Σελήνη από τον Άρη για καλλιέργεια τροφίμων, διαπιστώνουν οι επιστήμονες

Μαύρη Καλλονή: Ο μετεωρίτης που έδωσε ένα νέο στοιχείο για την αρχαία ζωή στον Άρη

Φωτιά σε υπαίθριο χώρο στον Βοτανικό - Ήχησε το 112
20:39
Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα προπαγανδιστικό βίντεο με τον όμηρο Ομρί Μιράν
20:38
Γεωργιάδης: Η γιατρός που είχε τροχαίο ατύχημα στην Πάτρα δεν εφημέρευε 36 ώρες
20:29
Πώς αντιδρούν οι κάμπιες όταν απειλείται το «σπίτι» τους
20:22