Τραμπ: Υποδέχτηκε Μακρόν, ανακοίνωσε τις συζητήσεις με Πούτιν για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Tις «σοβαρές συζητήσεις» που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία χαιρέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προαναγγέλλοντας παράλληλα «μεγάλες» οικονομικές συμφωνίες με τη Μόσχα.
Και όλα αυτά αυτήν την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα ακολουθούσε γεύμα και κοινή συνέντευξη Τύπου (προγραμματισμένη για τις 22:00 ώρα Ελλάδας).
Οι δυο ηγέτες φάνηκαν εγκάρδιοι και μοιράστηκαν μια παρατεταμένη χειραψία, ενώ αμφότεροι χαμογελούσαν.
Ο Τραμπ, δεχόμενος ερωτήσεις από δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα μπορούσε να έρθει στην Ουάσινγκτον «αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη». Η συμφωνία με την Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες είναι «πολύ κοντά», υπογράμμισε ο Τραμπ.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν είναι σίγουρος πότε θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και προηγουμένως είπε ότι θα μπορούσε να γίνει στη Σαουδική Αραβία. «Δεν ξέρω πότε θα μιλήσουμε», είπε. «Κάποια στιγμή θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Πούτιν», διαμήνυσε, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνάντηση να γίνει και στη Μόσχα.

Εγκάρδια υποδοχή του Μακρόν από τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο
(Ludovic Marin/Pool via AP)«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει σε μερικές εβδομάδες»
Υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τραμπ επανέλαβε ότι προσπαθεί να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την «οικονομική ανάπτυξη» των δύο χωρών. Είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να πάει στη Μόσχα «την κατάλληλη στιγμή», αλλά θεωρεί ότι η 9η Μαΐου «είναι ίσως πολύ νωρίς» για να προγραμματίσει μια επίσκεψη. Στις 9 Μαΐου η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης απέναντι στη ναζιστική Γερμανία.
Για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο, ο Τραμπ σχολίασε ότι ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ως ειρηνευτική δύναμη. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε μερικές εβδομάδες», υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχτεί την ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για αυτήν τη συμφωνία που θα έδινε στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στον ουκρανικό ορυκτό πλούτο σε αντάλλαγμα για την προστασία των ΗΠΑ, είναι στην «τελική» φάση.
O Tραμπ διέψευσε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη βάση της Αλεξανδρούπολης
«Δεν είναι σωστή ιστορία». Με αυτή την τοποθέτηση ο Αμερικανός υπουργός 'Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ διέψευσε το δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας που είχε υποστηρίξει την Κυριακή ότι η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να κλείσει την βάση στην Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατεύματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα από δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Οβάλ Γραφείο. Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να μην γνωρίζει το θέμα και γύρισε το κεφάλι του προς τον υπουργό 'Αμυνας που απάντησε ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν ευσταθεί.
Αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «δικτάτορα» τον Πούτιν
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε αν θα χαρακτήριζε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ως «δικτάτορα», αφού προηγουμένως είχε χρησιμοποιήσει τον ίδιο όρο για να περιγράψει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Δεν χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις επιπόλαια, θα δούμε πώς θα πάνε όλα», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι έχουν μια «πιθανότητα για μια πολύ καλή διευθέτηση» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ένας ανεπίλυτος πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών «θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», συμπλήρωσε.
Μακρόν: Πρώτα εκεχειρία και μετά ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία
Από την πλευρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν έτοιμες να έχουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία ως εγγύηση ασφαλείας μετά από την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, αν και δεν θα σταλούν στην γραμμή του μετώπου.
Ανέφερε δε ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να έρθει σε μια δεύτερη φάση, μετά από αυτό που αποκάλεσε «εκεχειρία».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ουκρανία «πρέπει να συμμετάσχει» στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου και πρόσθεσε ότι ελπίζει σε «ισχυρή» εμπλοκή των ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, πρόσθεσε ότι η δύναμη της επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ με τη Ρωσία αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να γίνει ισχυρότερος εταίρος και να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης των G7 για την Ουκρανία.
Mάλιστα, πριν τη νέα συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι πιστεύει πως «η Ευρώπη είναι έτοιμη να γίνει ισχυρότερος εταίρος και να κάνει περισσότερα από πλευράς άμυνας».
«Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια σταθερή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», υπενθύμισε, ενώ υπογράμμισε ότι ελπίζει σε «ισχυρή» αμερικανική εμπλοκή για να εγγυηθεί την ειρήνη στην Ουκρανία. Η Ουκρανία «πρέπει να εμπλακεί» στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, διαμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σύντομα η συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουκρανία»
«Έχω σοβαρές συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με το τέλος του πολέμου και επίσης για μεγάλες συναλλαγές οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι συζητήσεις πάνε πολύ καλά», έγραψε ο Τραμπ νωρίτερα στην πλατφόρμα, Truth Social.
Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για επικείμενη συμφωνία με την Ουκρανία, λίγο προτού συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο, ελπίζοντας μάλιστα ότι «η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας για ανταλλαγή φυσικών ορυκτών θα υπογραφεί πολύ σύντομα».
Κατόπιν, είπε ότι μέσω αυτής «θα ανακτηθούν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που στάλθηκε από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία».
Aναλυτικά, ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω της ανάρτησής του ανέφερε: «Σήμερα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήρθε μαζί μου στο Οβάλ Γραφείο για να μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής της G7. Η συνάντηση συγκλήθηκε από τον Κυβερνήτη του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τον σημερινό πρόεδρο της G7, στο πλαίσιο της τρίτης επετείου του Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας – που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος.
Όλοι εξέφρασαν τον στόχο τους να δουν τον πόλεμο να τελειώνει και εγώ τόνισα τη σημασία της ζωτικής σημασίας ''συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες'' μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, η οποία ελπίζουμε να υπογραφεί πολύ σύντομα!
Αυτή η συμφωνία, η οποία είναι μια ''οικονομική εταιρική σχέση'', θα διασφαλίσει ότι ο αμερικανικός λαός θα ανακτήσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που στάλθηκαν στην Ουκρανία, ενώ θα βοηθήσει επίσης την οικονομία της Ουκρανίας να αναπτυχθεί καθώς αυτός ο βάναυσος και άγριος πόλεμος φτάνει στο τέλος του.
Ταυτόχρονα, είμαι σε σοβαρές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας σχετικά με το τέλος του πολέμου, καθώς και σημαντικές συναλλαγές Οικονομικής Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Οι συζητήσεις προχωρούν πολύ καλά!», έγραψε ο Τραμπ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Σι Τζινπίνγκ με Πούτιν - Τι είπαν για Ουκρανία

Ουκρανία: «Βρισκόμαστε με την Ουάσινγκτον στο τελικό στάδιο για τη συμφωνία για τα ορυκτά»

Συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων για την Ουκρανία την Τρίτη στο Ριάντ

Ιράν: Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε έπειτα από φονική έκρηξη στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς
13:55
Περικοπές, γυναίκες στην Eκκλησία και σύγχρονη ζωή: Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πάπας
13:46
Μαρινάκης: Θα δοθεί παράταση στο πλαφόν περιθωρίου κέρδους σε τρόφιμα και καύσιμα (vid)
13:38
Κέντρικ Λαμάρ: O πρώτος ράπερ που κερδίζει 9 εκατομμύρια δολάρια από μία συναυλία
13:37