ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ξεκινούν οι συντηρητικοί

Ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) μετά την ανακοίνωση των exit poll στο Ζάγκρεμπ, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Antonio Bronic TPX IMAGES OF THE DAY

Η πολιτική ζωή Κροατία ετοιμάζεται να εισέλθει σε περίοδο εντατικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την απροσδόκητη νίκη των κυβερνώντων συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία.

H άνοδος της αριστεράς είχε ως αποτέλεσμα οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αναμενόταν ευρέως ότι θα κέρδιζαν τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, να χάσουν έδρες.

Η συμμετοχή στη ψηφοφορία σημείωσε ιστορικό χαμηλό, καταγράφοντας 52%, περίπου 10% λιγότερο απ΄ ό,τι στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2015.

Τα αποτελέσματα δείχνουν τον θυμό των ψηφοφόρων για τους πολιτικούς, οι οποίοι θεωρείται ευρέως ότι ενδιαφέρονται περισσότερο να προωθήσουν την εθνικιστική ρητορική παρά να ασχοληθούν με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η συμμαχία της αριστεράς Zivi Zid (Ανθρώπινη Ασπίδα) αύξησε τις έδρες της από μία σε οκτώ με την υπόσχεση να τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στις τράπεζες και στους διεφθαρμένους πολιτικούς.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα κέρδιζαν περίπου 60 έδρες και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) θα ερχόταν δεύτερη. Στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Υπό την ηγεσία του πρώην διπλωμάτη και ευρωβουλευτή Αντρέι Πλένκοβιτς (Andrej Plenković), το HDZ εξασφάλισε 61 από τις 151 έδρες του κοινοβουλίου και θα πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα ώστε να κατευνάσει το κύμα της αγανάκτισης. To SPD εξασφάλισε 54 έδρες.

Η ανεργία βρίσκεται στο 13% και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Κροατία να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος της. Μόνο για την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων απαιτείται το 3,5% του ΑΕΠ

Ο ηγέτης του SDP και πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς (Zoran Milanović) δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία στις επόμενες κομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν τους ερχόμενους μήνες. Παρόλα αυτά, δεν παραιτήθηκε αμέσως όπως ανάμεναν ορισμένοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο μετριοπαθής τόνος του Πλένκοβιτς ενδεχομένως να συμβάλει στον σχηματισμό ενός σταθερότερου συνασπισμού, αν και το νεοφιλελευθερο κόμμα Most («Γέφυρα), που είναι πιθανόν να αναδειχθεί σε ρυθμιστή με τις 13 έδρες του, δεν έδειξε μεγάλη διάθεση συμβιβασμού.

Μεταξύ των αρχικών αιτημάτων του Most είναι αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων, χαμηλότεροι φόροι για τις επιχειρήσεις, η δημοσιονομική πειθαρχία και η δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης της Αδριατικής –μια τολμηρή πρόταση που θα χρειαστεί ενδεχομένως εκτεταμένη διαβούλευση με τους εταίρους της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης