ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί δεν βγαίνουν από το σπίτι τους 541.000 Ιάπωνες

REUTERS/Jason Lee/File Photo

Υπάρχει μία ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων στην Ιαπωνία, που έχουν επιλέξει για μήνες να μην βγαίνουν από το σπίτι τους, ανταλλάσσοντας την πραγματική ζωή με την εικονική πραγματικότητα.

Ένας από αυτούς είναι ο Hideto Iwai, ο οποίος όταν ήταν 16 ετών κλείστηκε στο δωμάτιό του και αρνούταν να βγει έξω για 4 χρόνια. Το δωμάτιό του και τα παιχνίδια στον υπολογιστή ήταν το "καταφύγιό" του, έπειτα από μια σειρά από αποτυχίες που είχαν σαν αποτέλεσμα η πίστη του για τον εαυτό του και για τον κόσμο να γκρεμιστούν. Για τέσσερα χρόνια, το μόνο που έκανε ήταν να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή, να βλέπει ταινίες και αθλητικά προγράμματα.

Πλέον, ο Iwai είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που μιλάει με κάθε ειλικρίνεια για το παρελθόν του.

Hikikomori: Οι άνθρωποι που επιλέγουν την εικονική πραγματικότητα

Σύμφωνα με μία ιαπωνική επίσημη έρευνα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 541.000 νέοι Ιάπωνες 15 με 39 ετών που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής.Αυτοί οι άνθρωποι λέγονται hikikomori, ένας όρος που χρησιμοποιεί το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας για να προσδιορίσει την ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν βγει από το σπίτι τους και δεν έχουν έρθει σε επαφή με άλλον άνθρωπο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1980, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πώς μπορεί να οριστεί, πιστεύεται όμως, πως υπάρχουν ψυχολογικές εκτάσεις για αυτή την κατάσταση που πηγάζει από την κατάθλιψη και το άγχος, όπως και πολιτισμικές και κοινωνικές επιρροές.

Κέντρα στήριξης για τους hikikomori

Όταν άνθρωποι οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε πολύ περιορισμένη κοινωνική αλληλεπίδραση ξαφνικά εισάγονται σε απαιτητικούς χώρους εργασίας, η αλλαγή αυτή είναι υπερβολικά απότομη για κάποιους, καθώς δεν είναι συνηθισμένοι στην πίεση και δεν είναι καθόλου προσαρμοστικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριθμοί των ανδρών hikikomori είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς των γυναικών. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως η κοινωνία της Ιαπωνίας βασίζεται πολύ περισσότερο στον ανδρικό πληθυσμό, κάτι που μπορεί να καταπιέσει πολύ τους άνδρες.

Ο Hideto Iwai που κλείστηκε στο δωμάτιό του για τέσσερα ολόκληρα χρόνια

«Όταν οι άνθρωποι αποτυγχάνουν, αποθαρρύνονται και αυτό πυροδοτεί την ανάγκη τους να αποκλείσουν και να αποκλειστούν από την κοινωνία» αναφέρει ο Kato στο CNN, ένας νευροψυχολόγος του πανεπιστημίου Kyushu.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται για ένα κέντρο στήριξης hikikomori στην Fukuoka το οποίο προσφέρει θεραπεία σε άτομα όλων των ηλικιών αυτή της κατάστασης, βοηθώντας τα να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Τα ιαπωνικά εικονικά σχολεία

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αλλάξουν την συμπεριφορά τους προς τα παιδιά που αποφάσισαν να απομονωθούν, αλλά για τα παιδιά που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, τα εικονικά σχολεία είναι μία καλή εναλλακτική.

Ιδρύθηκαν από ιαπωνικές εταιρείες που ψάχνουν ταλέντα και προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα να ακολουθούν τους δικούς τους ρυθμούς από την ασφάλεια των σπιτιών τους. Ειδκότερα, τα σχολεία αυτά επιτρέπουν την κοινωνικοποίηση, αν και είναι σημαντικό για τους hikikomori να έχουν άμεση επαφή με ανθρώπους.

«Υπάρχουν διάφοροι τύποι hikikomori» λέει ο Kato, «αλλά για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να ερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους κάποιος αναγκάζεται να απομονωθεί από ολόκληρη την κοινωνία

Why won't 541,000 young Japanese leave the house? by Emiko Jozuka

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης